Logo Gadero
service

Radiata Pine

Radiata Pine, ook wel Monterey Pine of Insignis Pine genoemd, is een snelgroeiende houtsoort die van nature voornamelijk in California voorkomt. Plantages van deze houtsoort vindt u echter over de hele wereld, zoals in Australië, Chili, Midden-Amerika, Nieuw-Zeeland, Spanje en Zuid-Afrika. Met een gemiddelde groei van 2 meter per jaar is deze boom op een plantage binnen 20 jaar zo’n 24 tot 27 meter hoog. Op de plantages snoeit men de takken regelmatig, waardoor het hout ook bij lange lengtes nagenoeg noestvrij is. 

  • Duurzaamheidsklasse 3-4 onbehandeld, 1-2 thermisch gemodificeerd

  • Zeer mooi noestvrij hout

  • Behandeld is het geschikt voor buitentoepassingen als gevels en vlonders, onbehandeld wordt het toegepast als plaatmateriaal en pulp om papier van te maken

  • Radiata Pine is de basis van Accoya hout

Bij Gadero vindt u zeer fraaie gevelbekleding van Radiata Pine, daarnaast hebben we een groot aanbod aan Accoya hout

Eigenschappen

Geschikt voor:

  • Gevels

  • Vlonders

Herkomst:

West Amerika / Nieuw Zeeland

Duurzaamheid:

Klasse 3 - 4

Kleur & Textuur:

Lichtbruin tot rozebruin

Vergelijkbare houtsoorten

Uitvoeringen & toepassingen

Radiata Pine vlonderplank

Kenmerken Radiata Pine

Radiata Pine komt van plantages op het zuidelijk halfrond. Deze houtsoort heeft lichtbruin tot rozebruin kernhout. Normaal gesproken hebben planken van deze bomen grote noesten, zoals ook het geval is bij Grenen. Bij deze gekweekte bomen worden de takken echter op tijd gesnoeid, wat resulteert in nagenoeg noestvrije profielen. Daarnaast zijn de groeiringen minder opvallend te zien dan bijvoorbeeld bij Noord-Europees Grenen. Radiata Pine laat zich goed bewerken, hoewel het hoge harsgehalte soms voor problemen kan zorgen. Daarnaast heeft deze houtsoort een opvallende harsgeur tijdens het bewerken.

thermo radiata pine gevelbekleding

Radiata Pine Thermohout

Radiata Pine is van nature niet duurzaam en daardoor onbehandeld ongeschikt voor buitentoepassingen. Het hout laat zich wel goed verduurzamen, zo is er thermisch gemodificeerd Radiata Pine op de markt. Dit thermohout is op een milieuvriendelijke manier verduurzaamd met stoom en heeft met duurzaamheidsklasse 1-2 een veel langere levensduur dan onbehandeld Radiata Pine. Zo zijn thermo Radiata Pine profielen goed te gebruiken voor een mooie gevel door het noestvrije uiterlijk en de fraaie bruine kleur. Het is bijvoorbeeld een prima alternatief op het veel duurdere Red Cedar hout.

Accoya hout vlonder

Basis Accoya hout

Radiata Pine is het basisproduct van Accoya. Door het hout gifvrij te acetyleren krijgt het een veel langere levensduur. Deze milieuvriendelijke behandeling met azijnzuur zorgt ervoor dat Accoya bij bovengrondse toepassingen wel 50 jaar meegaat! In en om het maaiveld is dit 25 jaar, gegarandeerd. Zo heeft Accoya de levensduur en positieve eigenschappen van hardhout, zonder hardhout te zijn.