Populierenhout

Gadero Houtsoorten

Populierenhout

Eigenschappen

Geschikt voor:

  • Plaatmateriaal
  • Boomstamtafel
  • Papier en klompen
  • Wanden
  • Gevelbekleding (thermisch gemodificeerd)

Herkomst:

Europa

Duurzaamheid:

Onbehandeld Klasse 5 (als thermo klasse 1)

Kleur & Textuur:

Licht bruin

Vergelijkbare houtsoorten

Populierenhout

Populierenhout kennen we allemaal van klompen. Populieren bomen komen in Nederland en Europa veel voor. Wat wij populierenhout noemen is een verzameling van verschillende soorten uit het geslacht Populier. Daarom is er veel onderling verschil in populierenhout. 

  • Licht van kleur
  • Nadeel is dat populierenhout lastig te zagen is 

 

 

 

Uitvoeringen & toepassingen

Toepassingen populierenhout

Populierenhout wordt voor veel meer gebruikt dan alleen klompen. Zo maakt men van populierenhout ook vaak badkamermeubels. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de bladen van een badkamermeubel. Hout van populieren is wel krasgevoelig. Daarnaast is het zacht, zodat een vloer van populierenhout snel gebruikssporen zal vertonen. Toch is populieren een zeer milieuvriendelijke keuze. Het komt veelvuldig voor in Nederland, waardoor er geen milieubelastend vervoer nodig is. Onbehandeld komt Populier veel voor als plaatmateriaal. Daarnaast wordt het verwerkt in o.a klompen

Thermisch Gemodificeerd Populieren

Naast onbehandeld Populierenhout bestaat er ook thermo Populier. Dit is milieuvriendelijke gestoomd hout. Hierdoor wordt het hout verduurzaamd naar klasse 1 en gechikt voor buitentoepassingen. Thermisch Gemodificeerd Populier is geschikt als gevelbekleding, niet als vlonder. Daarvoor is het te zacht. Thermo Populier heeft een fraaie structuur / tekening in een goudbruine kleur. 

Thermische modificatie bij populierenhout

Populieren bomen groeien over het algemeen snel en zijn totaal niet duurzaam. Buitengebruik is dan ook af te raden. Thermische modificatie is wel mogelijke bij populierenhout. Zo is thermo populierenhout duurzamer, vormvast en licht in gewicht. Dit maakt het zeer geschikt als gevelbekleding. 

Feiten over populierenhout

Deze houtsoort kan binnen voor veel verschillende toepassingen gebruikt worden. In Nederland wordt populierenhout dan ook gebruikt om klompen van te maken. Naast klompen worden er ook vaak kasten, pallets, lucifers en nog meer van gemaakt. 

Bij Gadero vindt u verschillende soorten plaatmateriaal van populierenhout en diverse soorten gevelhout zoals rhombus en channelsiding.