Logo Gadero
service

Tuintegels 60x60

Zoek je tegels voor je terras in een gangbare maat? Tuintegels zijn er in veel soorten en maten. Door de bomen zie je haast het bos niet meer. De meest populaire maat tuintegels is 60x60 cm. Om het iets overzichtelijker te maken, hebben we op deze pagina alle 60x60 cm tegels op een rijtje gezet. Dus bekijk ons ruime assortiment 60x60 tuintegels en ontdek hoe tuintegels jouw tuin nog mooier kunnen maken.

Soorten tuintegels

Betontegels

60x60 cm betontegels zijn erg sterk en slijtvast en hebben hierdoor een hoge draagkracht. De prijs-kwaliteitverhouding van betontegels is goed. Betontegels zijn in vergelijking met keramische tegels of natuursteen tegels goed betaalbaar. Beton is een duurzaam materiaal, dat minstens een aantal jaar meegaat en volledig recyclebaar is.

Tuintegels van beton zijn in verschillende maten en uitvoeringen verkrijgbaar. Zo zijn er onbehandelde betontegels, geïmpregneerde betontegels en betontegels met een coating:

  • Onbehandelde betontegels vragen veel onderhoud, omdat deze tegels snel vocht en vuil opnemen en aan vervanging toe zijn. Dit zijn de goedkoopste tuintegels van beton.

  • Geïmpregneerde betontegels nemen minder snel vuil en vocht op in tegenstelling tot de onbehandelde betontegels. Maar ook deze tegels zullen na een aantal jaar vlekken vertonen. Deze tegels zitten in het middensegment qua prijs.

  • Betontegels met een coating kennen bijna geen problemen in onderhoud. Alleen is het mogelijk dat de coating na verloop van tijd ook wegslijt, waardoor op dat moment dezelfde problemen ontstaan als bij de andere betontegels. Deze variant is de duurste van de drie, maar kwalitatief ook het allerbest.

Keramische tegels

Wanneer tuintegels van keramiek op de juiste manier gelegd worden, gaan ze meer dan een leven lang mee. Keramische terrastegels worden (meestal) in Italië gemaakt van gebakken klei, dit productieproces is bijna niet schadelijk voor het milieu. Met keramiek is het mogelijk om circulair te bouwen, omdat het materiaal net als beton volledig recyclebaar is. Hierdoor worden er op de lange termijn weinig grondstoffen gebruikt. Tuintegels van keramiek vertonen nagenoeg geen verkleuring en zijn vol van kleur. Daarnaast hebben de keramische tegels altijd dezelfde maat, waardoor je een strak terras krijgt. Keramische tuintegels zijn onderhoudsvrij en nemen geen vocht of vuil op. Ook hechten algen en mossen zich slecht aan deze tegel.

Als je wilt gaan voor kwaliteit, raden wij altijd tuintegels van keramiek aan!

Beste van beide werelden

Dankzij de nieuwste ontwikkelingen kun je tegenwoordig ook kiezen voor het absolute neusje van de zalm. Namelijk betontegels met een toplaag keramiek. Dit zijn tuintegels waarvan de onderlaag bestaat uit beton, maar boven op de betonlaag van 3 cm is een keramische toplaag van 1 centimeter geplaatst. Op deze manier kun je van de verwerking van beton genieten, maar ook van de praktische, esthetische en duurzame kwaliteiten van keramiek.

Tuintegels van natuursteen

Tuintegels van natuursteen geven een stijlvolle afwerking aan uw tuin, daarnaast zijn ook deze tegels makkelijk te onderhouden. U hoeft alleen een aantal keer per jaar het oppervlak schoon te vegen met een bezem om zo algvorming te voorkomen. Er zijn veel verschillende soorten natuursteen terrastegels. Met name tegels uit graniet, leisteen en basalt zijn populair. De tegels worden gezaagd uit grote blokken steen en hierdoor is iedere tegel uniek, wat zorgt voor een levendig karakter in je tuin. Een nadeel van natuursteen tegels is echter wel dat het relatief snel krast en dat ze redelijk duur zijn.

Kleuren en afwerking

De populairste kleuren voor 60x60 tuintegels zijn met afstand antraciet en grijs.

Antraciet zwarte tuintegels stralen luxe uit en brengen deze sfeer automatisch over op je tuin. De diepe, donkere kleu creëert een krachtig contrast wanneer u deze combineert met groene planten. Grijze tuintegels of grijs gemêleerde tuintegels geven vooral een rustige en tijdloze sfeer aan je tuin. Zowel antraciet zwarte als grijze tuintegels passen vrijwel in elke tuin, daarom zijn deze kleuren zo populair in combinatie met het gangbare 60x60 formaat.

Print tegels

Tuintegels met een print zijn zeer populair en modern. Betonfabrieken hebben ontdekt dat ze op een betonnen tegel een print kunnen maken. De print op deze tegels van beton of keramiek wordt door middel van een grote printer met een inkt op de tegels gedrukt. Zo krijgt u het idee van een eeuwenoude kasteelvloer of een leuk vloerkleed. Kies uit diverse kleurvaste print patronen. De meeste print tegels zijn bij Gadero te verkrijgen in een 60x60 formaat, maar de GeoProArte serie van MBI is ook verkrijgbaar in kleinere en halve tuintegel formaten. 

Werk je 60x60 tuintegels altijd af met een voegzand of voegmortel. Bij Gadero kun je verschillende soorten mortel en zand bestellen in verschillende kleuren. Je kunt ervoor kiezen om het mortel in dezelfde kleur als je bestrating te bestellen, maar je kunt er ook juist voor kiezen een contrast. Het is maar net wat je zelf wilt. Voegmortel of voegzand helpt tegen onkruid en andere onwenselijkheden bij je terras. Bovendien verlengt het de levensduur van je bestrating. 

Onderhoud

Er zijn heel veel verschillende soorten tegels, elk met een eigen kwaliteit en daarom ook een eigen mate van onderhoud. Keramische tuintegels vragen eenmaal minder onderhoud dan onbehandelde betontegels. Hieronder zijn een aantal tips beschreven die de levensduur van je terras, ongeacht de kwaliteit van je tuintegels, verlengen.

Regelmatig schoonmaken: Verwijder bladeren en oppervlakkig vuil van je 60x60 tuintegels. Gebruik een bezem of een bladblazer en eventueel warm water. Op deze manier krijgen vuil en vlekken geen kans om aan je tuintegels te hechten. Wij raden het gebruik van een hogedrukreiniger te allen tijde af!

Controleer je voegen: Controleer regelmatig de voegen tussen je 60x60 tuintegels. Bij verzakking of erosie is het raadzaam om de voegen opnieuw te vullen. Zo voorkom je onkruidgroei en verminder je slijtage aan je tegels.

60x60 tuintegels leggen

Het leggen van 60x60 betontegels gaat anders dan het leggen van 60x60 keramische tegels. Lees onze klustips voor het leggen van betontegels goed door en bekijk Gadero TV aflevering 202. Hieronder vind je een hele beknopte samenvatting van onze klustips.

Eén van de grootste voordelen van tuintegels van beton is dat het relatief eenvoudig is om ze te verwerken. Voor een terras en looppad is het raadzaam om 20cm af te graven en te vullen met zand. Eventueel kun je hier Fundyking aan toevoegen voor extra stabiliteit. Je trilt ongeveer 17 cm af met een trilplaat en de bovenste laag zand van ±3 cm hark je voorzichtig aan. Vervolgens kun je de betonnen tuintegels en de opsluitbanden aanleggen. Dit is in een notendop hoe je betonnen tuintegels in je tuin legt.

Het plaatsen van 60x60 cm tuintegels van keramiek is iets ingewikkelder dan eenvoudige betontegels.  Lees onze klustips voor het leggen van betontegels goed door en bekijk Gadero TV aflevering 19. De manier van plaatsen van keramische tuintegels hangt af van de dikte van de tegels. De meeste keramische tegels zijn 4 centimeter dik. Hieronder vind je een hele beknopte samenvatting van onze klustip.

Keramische terrastegels van 4 cm dik zijn net als iedere andere betontegel te leggen in een zandbed. Zorg voor een stabiele ondergrond bestaande uit 15 cm puin met daarop 10 cm ophoogzand ofwel straatzand. Vervolgens legt u de tegels er eenvoudig in. Sluit het terras goed op met opsluitbanden en dicht het terras met een hoogwaardig voegmortel. Wanneer u voor een waterdicht voegmortel kiest is het belangrijk dat het water van het terras af kan lopen richting een watergoot.