Logo Gadero
service
Blog

Uw tuin winterklaar maken

Gadero logo
Geschreven doorHanneke
Geplaatst02-11-2018

Door uw tuin winterklaar te maken zorgt u ervoor dat alles wat nu in uw mooie tuin staat de winter goed doorkomt. Denk ook aan uw tuinmeubels, vlonder en schutting. Met een beetje onderhoud en bescherming zorgt u ervoor dat uw spullen beter bestand zijn tegen het weer en in het volgende seizoen weer te gebruiken zijn.

Sla uw tuinmeubels bijvoorbeeld op in een tuinhuisje, zorg dat uw schutting stevig staat en bescherm kwetsbare bodem met een vlondertegel.

Tuin winterklaar maken

Wat is uw tuin winterklaar maken?

Maak uw tuin winterklaar, zo bevordert u de groei van de planten in het voorjaar en zorgt u ervoor dat uw tuinspullen de winter goed doorkomen. Vroeger was het van belang dat de tuin er heel netjes uitzag, tegenwoordig zijn tuinen iets slordiger en dat is eigenlijk wel goed.

Uw gazon winterklaar maken gebeurt door middel van het maaien van uw gras, is het onder 6 graden Celsius dan kun u voor de laatste keer maaien. Het afgevallen blad opharken, maar gooi dit niet weg. Vogels en egeltjes zullen u dankbaar zijn als u niet al het blad weggooit, maar in een hoopje in de hoek van de tuin neerlegt.

Wat doet u nu bij het tuin winterklaar maken? Onder andere het snoeien van planten en struiken, beschermen van vorstgevoelige planten en het onderhouden van uw vijver. Het planten beschermen is ook belangrijk zodat ze de winter doorkomen. Bescherm verder ook je buitenkraan door deze af te sluiten te de echte vorst.

Welke maand tuin winterklaar maken?

Oktober en november zijn over het algemeen te beste tijd om uw tuin winterklaar te maken. Het weer is vaak nog prima, waardoor het werken in de tuin ook nog lekker is. Dit maakt het tuinieren in het voorjaar ook weer makkelijker. De ideale temperatuur om uw tuin winterklaar te maken is tussen de 5 en 10 graden. Een goede voorbereiding is belangrijk: verwijder gevallen blad van je gazon & bloembollen planten zoals sneeuwklokjes of krokussen. 

Hout vorst tuin winterklaar

Vlonder voorbereiden koude winter

Nu gaat het tuin winterklaar maken niet alleen om planten, ook uw vlonder moet goed de winter in. Zo is het in de herfst belangrijk dat u uw vlonder goed schoonhoudt om te voorkomen dat deze glad wordt. Denk eraan dat u geen hogedrukspuit gebruikt! Hiermee beschadigt u het hout. Veeg regelmatig de gevallen bladeren van uw terras. Gooi deze niet weg, maar maak een beschut plekje voor de kleinere dieren die de winter door moeten komen. Behandel uw vlonder met olie om ervoor te zorgen dat deze stroever blijft. Daarnaast geeft u het hout zo een extra beschermlaag.

vlonder winterklaar maken

Overdekt opslaan in de winter

Tuinhuis/tuinkast Veel spullen die in de tuin staan blijven mooier als u ze in de winter overdekt opslaat. Zo is een tuinhuisje ideaal voor het opslaan van uw tuinmeubels en tuingereedschap. Dit verlengt de levensduur van uw tuinmeubels en tuingereedschap enorm en een tuinhuisje of overkapping is ook nog een hele leuke toevoeging aan uw tuin.

Carport Ook uw auto kan wel wat extra bescherming tegen weer en wind gebruiken. Hoewel deze hier op zich goed tegen bestand zijn, blijft uw auto of fiets langer mooi als u ze overdekt wegzet. Zo vindt u bij Gadero verschillende carports om uw auto beschut te parkeren.

fietsen berging winterklaar maken

Fietsenberging Fietsen kunt u beter binnen zetten in de winter. Heeft u daar geen ruimte voor in uw garage of tuinhuis? Dan hebben wij ook een houten berging speciaal om uw fietsen in te stallen. Daarnaast is deze tuinkast geschikt voor scooters of een motor. Zo zet u uw fiets het hele jaar door makkelijk weg, zonder dat u grote of dure constructies in de tuin hoeft te zetten. 

Tuinkast Als u een houtkachel heeft dan moet u het hout ergens opslaan. U koopt natuurlijk een heleboel hout in één keer, terwijl u dit niet allemaal gelijk opstookt. Om het hout goed op te slaan gebruikt u een haardhoutopslag. Zo staat uw hout de hele winter droog en hoeft u niet bang te zijn dat u het straks niet meer kunt gebruiken.

schutting tuin winterklaar maken

Schutting winterklaar maken

U wilt natuurlijk niet dat uw schutting omvalt bij de eerste beste herfststorm. Als u daarom twijfelt aan de stevigheid van uw schutting kunt u hem beter vervangen voordat het mis gaat. Voor een stevige schutting maakt u gebruik van hardhout palen, Lariks Douglas palen of betonnen palen met verbindingshoekjes. Zorg er daarnaast voor dat u niet de dunste tuinschermen uitkiest. 

Grindpad winterklaar tuin

Tuin begaanbaar houden

In de winter wil het nog wel gebeuren dat veel gebruikte paden in de tuin in een modderfestijn veranderen. Heel vervelend als je dan elke keer vieze voeten krijgt. Om dit te voorkomen gebruikt u bijvoorbeeld vlondertegels of grind. Vlondertegels helpen niet alleen om uw tuin begaanbaar te houden, ze zien er ook nog heel luxe uit en zijn zeer eenvoudig om te leggen. Grind zorgt ook voor een dichte ondergrond en is nog eens makkelijk aan te brengen ook. 

Gebruik al onze tips bij het winterklaar maken van je tuin en uw tuin zal goed overwinteren. Bekijk ook onze inspiratiepagina voor meer artikelen om uw tuin winterklaar te maken. Of lees onze blog 10 tips bij vorst in de tuin voor extra tips.