Logo Gadero
service
Gadero TV

Wat te doen in je tuin in januari?

Joanie
Geschreven doorJoanie

In deze video bespreken we wat je in januari kunt doen om je tuin voor te bereiden op het nieuwe jaar.

Wat te doen in je tuin in januari?
play video

Buitenwaterkraan aftappen

We beginnen met belangrijke winteronderhoudstaken, zoals het afsluiten van de buitenwaterkraan om bevriezing te voorkomen. Het kan nog stevig koud worden in januari/februari dus, als je dit nog niet gedaan hebt, tap en sluit dan de waterleiding van je buitenkraan af. Een kleine herinnering om dit niet te vergeten!

Hemelwater beheren

Het is goed om bewust om te gaan met elke vorm van neerslag die in je tuin belandt. Zo is januari de perfecte maand om een drainagesysteem aan te leggen om wateroverlast een halt toe te roepen. Denk aan bijvoorbeeld aan speciaal drainagegrind, een drainageslang of bijvoorbeeld een buffersysteem als de hydroblob waarin water wordt opgeslagen wat later weer langzaam wordt teruggegeven aan het grondwater.

Snoeien en Composteren

Er is natuurlijk ontzettend veel te snoeien in je tuin. Voorzie jezelf van informatie over de beplanting die je hebt in je tuin en hoe en wanneer je deze het beste kunt snoeien. Snoei-afval en ook de bladeren die misschien nog wel op je gazon liggen, kan je het beste op een composthoop gooien. Bekijk hoe je dit zelf kunt maken in aflevering '#235 Zelf een compostbak maken'.

Onkruidbestrijding

Het is verstandig om dit te verwijderen voordat het te groot wordt, gaat bloeien en zaad gaat maken. Dus hou het nu in januari al in de gaten en zorg dat je het verwijderd hebt voordat het zich verder gaat verspreiden. Wanneer je hier tips voor nodig hebt: later deze week komt er een video online waarin ik een aantal manieren bespreek om dit het beste aan te pakken.

Tuinplanning voor het Nieuwe Jaar

Januari is natuurlijk ook de perfecte maand om na te gaan denken over wat je dit jaar met je tuin wilt gaan doen. Misschien wil je wel graag een overkapping of blokhut in je tuin, of wil je je oude tuintegels vervangen door een andere mooie vorm van bestrating.