Logo Gadero
service
Blog

Welke houtsoort past bij uw vlonder?

Gadero logo
Geschreven doorHanneke
Geplaatst01-03-2019

Denkt u aan een nieuwe vlonder in uw tuin? U bent heel enthousiast over dit idee, maar raakt een beetje verstrikt in het aanbod. Er zijn namelijk zoveel houtsoorten waar u uit kan kiezen. Maar welke houtsoort is het beste voor een vlonder? Dat ligt een beetje aan waar u naar op zoek bent. Met geïmpregneerd grenen maakt u bijvoorbeeld een voordelige budget vlonder, maar de levensduur van deze houtsoort is beperkt. Voor een duurzame vlonder met een luxe uitstraling gebruikt u hardhout, maar dit gaat in de loop der tijd vergrijzen. Voor een kleurvaste optie kiest u composiet, maar dit is weer geen hout. 

Gadero Vlonder bankirai

Zo hebben alle opties waar u uit kunt kiezen hun plus- en minpunten. Hieronder hebben we een duidelijk overzicht gemaakt van de verschillende houtsoorten waar u uit kunt kiezen, zodat uw nieuwe vlonder precies is wat u wilt.

Welke vlonderplank houtsoort kiezen

Lange levensduur

Tropisch hardhout

De meest gebruikte houtsoort voor een vlonder is nog steeds tropisch hardhout. Dat is ook niet gek, want dit hout heeft veel voordelen, zeker ten opzichte van naaldhout. Zo heeft het een mooie uitstraling en maakt u er een warme vlonder mee. Daarnaast heeft het een lange levensduur, neemt het weinig vuil en vocht op en zijn de planken over het algemeen heel stabiel. Hierdoor hoeft u maar weinig tussenruimte aan te houden, wat uw terras een strak uiterlijk geeft. Lees onze blog als u meer wilt weten over het verschil tussen hardhout en zachthout.

Vlonder hongaarse punt ipe

Er is binnen het hardhout assortiment nog wel wat verschil in kwaliteit. Zo zijn vlonderplanken van Ipé en Padouk de beste hardhoutsoorten op de markt op dit moment. Dit is echter ook terug te zien in de prijs. Het populaire Bankirai zorgt ook voor een mooie vlonder, maar is net iets minder hoogwaardig in kwaliteit. Daarnaast wordt deze houtsoort schaarser, waardoor de prijs ook omhoog gaat. In de budget klasse zijn Garapa en Massaranduba een goede keuze. 

Siberisch Lariks

Lariks Douglas is zeer populair als tuinhout en zal veel mensen bekend in de oren klinken. Siberisch Lariks is een stuk minder bekend, maar is kwalitatief beter dan Lariks Douglas. Hoewel de namen op elkaar lijken hebben ze namelijk verder weinig gemeen. Siberisch Lariks komt uit Rusland, waar een andere Lariksboom groeit dan in Midden-Europa. Door het koude klimaat groeit deze boom maar langzaam, waardoor het hout heel duurzaam is. Siberisch Lariks staat bekend om de gele kleur, duidelijke vlamtekening en kleine noesten. Met goede montage, onderhoud en de juiste ligging gaat een vlonder van Siberisch Lariks wel 15 jaar mee. Een bijkomend voordeel is dat de prijs tussen hardhout en naaldhout in ligt, waardoor u voor een relatief voordelige prijs een duurzame vlonder maakt. 

Vlonder

Thermisch gemodificeerd hout

Thermisch modificeren is een nieuwe manier van hout behandelen, waardoor het veel duurzamer wordt. Het voordeel van deze behandeling, in tegenstelling tot bijvoorbeeld impregneren, is dat er geen chemicaliën bij gebruikt worden. Er is alleen water (in de vorm van stoom) en warmte bij nodig. Dit verandert de structuur van het hout en haalt een groot deel van de voedingsbodem voor insecten en schimmels weg. Het resultaat is een duurzame, stabiele, lichte vlonderplank. Bovendien geeft het thermische modificeren de planken een mooie bruine kleur. Het nadeel is dat het hout kwetsbaarder wordt door deze behandeling. Fraké en Ayous vallen echt in het hoge segment en zijn sterker dan andere thermo houtsoorten. Budget opties zijn Vuren en Grenenhout. 

Thermisch gemodificeerde vlonderplank frake

Meer weten over deze behandeling? Lees ook onze blog over het thermisch modificeren van hout.

Lage prijs

Midden-Europees Lariks Douglas

Veel mensen vallen voor de authentieke uitstraling van Lariks Douglas. Vooral de geel-roze kleur is aantrekkelijk. Lariks Douglas heeft alleen niet een hele lange levensduur als u het onbehandeld in uw tuin plaatst als vlonder. Wilt u hier toch voor kiezen? Plaats uw Lariks Douglas vlonder dan op een zonnige plek en zorg voor goed onderhoud, zoals regelmatig beitsen en schoon vegen. Als u uw vlonder onder een overkapping plaatst gaat Lariks Douglas alweer langer mee. Bovendien staat het erg mooi bij uw overkapping, zeker als die ook van Lariks Douglas gemaakt is. 

Lariks douglas planken

Geïmpregneerd Grenen

Geïmpregneerd Grenen is voornamelijk populair door de aantrekkelijke prijs. Van vlonderplanken van geïmpregneerd grenen maakt u een zeer voordelige vlonder. Doordat deze planken onder keteldruk geïmpregneerd zijn hebben ze een langere levensduur dan onbehandelde planken. Zo zijn ze beter bestand tegen vocht en houtrot. U dient wel een tussenruimte van ongeveer 1 cm aan te houden, zodat uw vlonder goed kan ventileren en er voldoende ruimte is voor de werking van de planken. Dit komt de levensduur van uw houten terras ten goede.

vlonderplank geimpregneerd grenen balkon

Alternatieve keuze

Bent u nog niet overtuigd door deze houtsoorten? Dan is composiet ook een idee. Composiet heeft als voordeel dat het werkingsarm is, met clips gemonteerd kan worden en zeer kleurvast is. Doordat het in een fabriek gemaakt wordt zijn de planken vrijwel uniek, terwijl er bij hout nog wel veel verschil tussen planken kan zitten. Het nadeel is voor ons dat het de warmte en het karakter van hout mist. Er zijn verschillende soorten composiet op de markt. De meest voorkomende zijn WPC en Resysta.

WPC composiet

WPC vlonderplanken zijn gemaakt van gecertificeerde houtvezels en gerecycled kunststof. Het resultaat is een stevig en lichtgewicht product. Ideaal voor een terras op uw balkon of dakterras. Daarnaast is WPC zeer onderhoudsarm en blijven composietplanken stroever, omdat algen zich hier minder snel aan hechten dan natuurlijk materiaal. Een vlonder van composiet hoeft niet behandeld te worden en de planken trekken niet krom. Daarnaast blijft de kleur behouden. Vlonderplanken van composiet vallen echter wel in het hogere prijssegment.

dolomit bruin terrasplank

Resysta

Resysta composiet is een relatief nieuw product waar wij erg enthousiast van worden. Dit innovatie product bestaat volledig uit biologisch restafval. Het heeft de ‘look and feel’ van hout, zonder dat er hout aan te pas komt. Resysta bestaat voor 60% uit rijstvlies, 22% uit zout en voor 18% uit minerale oliën. Het is een oersterk product, wat geen noesten heeft, niet scheurt en nauwelijks werking kent. Met Resysta terrasplanken maakt u een chique en natuurlijke vlonder, met een lange levensduur. Bovendien is het goed voor het milieu, want Resysta is 100 % recyclebaar.

Composiet vlonder resysta zwembad

Voor welk materiaal u ook gaat, bij Gadero vindt u alles in het assortiment. Bekijk ons aanbod aan hardhouten vlonderplanken, thermisch gemodificeerd vlonderplanken, geïmpregneerde vlonderplanken of composiet vlonderplanken en vind de perfecte vlonderplanken voor u!