Logo Gadero
service
Blog

Thermisch gemodificeerd hout in uw tuin

Noëlle
Geschreven doorNoëlle

Op zoek naar duurzaam en milieuvriendelijk hout voor in uw tuin? Dan is thermohout zeker een uitstekende keuze! Het thermische modificatie proces zorgt voor een langere levensduur en maakt het hout lichter in gewicht. Ideaal dus voor veel verschillende toepassingen in uw tuin.

Bovendien zijn de kenmerken van thermohout vergelijkbaar met hardhout, maar dan duurzamer. Meer te weten komen over de toepassingen van thermisch gemodificeerd hout? Lees dan onze blog!

Thermisch Gemodificeerd Ayous Ruitvormig Overkapping

Wat is thermohout?

Thermohout, is hout dat thermisch verhit wordt. Op de houtmarkt zijn een aantal houtsoorten hiervoor uitstekend geschikt. Zo wordt de levensduur van het hout verlengt. Daarnaast verdwijnen alle schimmels, ongedierte en veel vocht uit het hout. Dankzij het thermisch modificeren wordt de werking van het hout minder en het gewicht lager. Thermohout heeft een mooie en vooral warme bruine kleur dat uiteindelijk egaal zal vergrijzen.

Vlonder Thermisch Essen

Thermisch modificatieproces

Thermisch modificeren van het hout verandert de molecuulstructuur van het hout tijdens het stoomproces van 200 graden. Bij dit proces worden geen chemische middelen gebruikt. Dit maakt het hout ook nog eens milieuvriendelijk. Bovendien komen de houtsoorten die gebruikt worden doorgaans uit landen dichtbij Nederland, dit maakt het hout extra duurzaam. De kleur van het hout krijgt door het proces een prachtige egaal bruine kleur. Let wel op dat het thermische proces het hout vrij broos maakt. Ons advies is daarom, om voorzichtig te zijn bij de montage en het vervoeren ervan.

Wand Dubbele dubbele rhombus

Toepassing thermohout

Thermohout wordt veel gebruikt als gevelbekleding voor uw overkapping of woning. Het hout geeft uw gevel zeker een prachtige warme uitstraling. Maar het thermisch gemodificeerde hout is niet alleen geschikt voor uw gevel, zo maakt u er bijvoorbeeld ook een mooie tuinafscheiding van, een luxe houten vlonder of werk de zijkanten van uw zwembad strak af met thermohout. Het is zelfs mogelijk om van boeidelen van thermohout luxe binnen of buiten meubelen te maken zoals een loftdeur, tafel of kast.

Schutting gevelbekleding ayous triple blokprofiel

Geschikte houtsoorten

De thermische behandeling wordt veel toegepast bij houtsoorten als AyousAccoya, Grenen, Vuren, Essen en Fraké. Deze houtsoorten komen door het proces in een hogere duurzaamheidsklasse terecht waardoor de levensduur flink verlengt wordt van circa 25 tot 30 jaar. Zo blijft u lang plezier houden van het thermohout. Deze behandeling maakt de eigenschappen van het hout vergelijkbaar met hardhout. Bamboe laat zich ook goed behandelen ondanks dat het officieel een grassoort is. Vlonderplanken van thermisch gemodificeerd Bamboe kunnen tot wel 15 jaar meegaan. Wist u dat thermisch gemodificeerd Grenen en Vuren ook helemaal niet zo duur is?

Bamboe Terras Vlonderplanken Vergrijsd

Meer te weten komen over het behandelen van thermisch gemodificeerd hout? Lees dan onze blog!

Gerelateerde blogs van Gadero