Gadero houtsoorten

Welke houtsoort past het best bij uw klus

Gadero houtsoorten

Ayous

Ayous hout, ook wel Natural Cladding genoemd, komt uit Afrika en wordt ook wel tropisch zachthout genoemd. Het Ayous hout heeft een luxe, warme kleur met relatief lange lijnen. Na enige tijd zal het hout prachtig vergrijzen. Om Ayous geschikt te maken voor gevelbekleding is het hout thermisch gemodificeerd. Na deze behandeling is Ayous te vergelijken met hardhout van duurzaamheidsklasse 1 en heeft het een levensduur van zo’n 25 jaar. Het is een steeds vaker voorkomend alternatief voor Western Red Cedar en Frake hout. Hoewel het bijna dezelfde kwaliteit heeft is het veel goedkoper. Zo ligt de prijs van Ayous hout zo'n 25% onder Western Red Cedar hout.

Voordelen Ayous gevelbekleding

Het zogenaamde thermo Ayous hout is licht van gewicht en scheurt of vervormt nauwelijks. Ayous, ook wel bekend als Abachi, is officieel loofhout en heeft onbehandeld duurzaamheidsklasse 5. Tijdens de thermo-behandeling wordt het hout met stoom verwarmd tot ruim 200 graden. Door deze thermische modificatie verandert de duurzaamheid van deze houtsoort naar duurzaamheidsklasse 1 tot 2. Bij deze behandeling worden geen chemicaliën gebruikt, wat Ayous 100% natuurlijk en milieuvriendelijk maakt.

  • Behandeld: duurzaamheidsklasse 1 - 2
  • Afkomstig uit Afrika
  • Geschikt voor gevels, kozijnen, schuttingen en meubels
  • Voordelig alternatief op Red Cedar

Bovendien heeft thermisch gemodificeerd Ayous hout een prettige geur door het stoomproces, terwijl vers gezaagd of nat onbehandeld Abachi bekend staat om zijn zweetsokkengeur. Het hout bevat geen noesten, wat vaak voor kwetsbare plekken in het hout zorgt. Deze houtsoort laat zich makkelijk bewerken en is goed glad te schaven. Door de verwarming verandert de natuurlijke crèmegele kleur van Ayous naar een prachtige warme bruine kleur. Daarnaast worden de tekeningen van het hout beter zichtbaar.

Toepassingen Ayous

Door de warmtebehandeling is thermo Ayous erg duurzaam en goed bestand tegen vocht en houtrot. Daarnaast heeft het een goede isolerende werking. Dit maakt het erg geschikt als gevelbekleding. Daarnaast wordt deze mooie houtsoort ook gebruikt voor kozijnen, luxe schuttingen en zelfs meubels. Wist u dat thermo Ayous ook veel gebruikt wordt voor het maken van saunabanken?

Ontdek bij houthandel Gadero het populaire triple profiel in Ayous hout, deze kunt u zowel horizontaal als verticaal monteren.

Video - Houtsoort van de maand juli