Ayous

Gadero Houtsoorten

Ayous

Ayous

Ayous hout, ook wel Natural Cladding genoemd, komt uit Afrika. Het Ayous hout heeft een luxe, warme kleur met relatief lange lijnen, zeer weinig noesten en moderne look. Na enige tijd zal het hout prachtig vergrijzen. Deze houtsoort staat ook wel bekend als tropisch zachthout. Om Ayous geschikt te maken voor gevelbekleding is het hout thermisch gemodificeerd. Na deze behandeling is Ayous te vergelijken met hardhout van duurzaamheidsklasse 1 en heeft het een levensduur van zo’n 25 jaar. Het is een steeds vaker voorkomend alternatief voor Western Red Cedar en Frake hout. Hoewel het bijna dezelfde kwaliteit heeft is het veel goedkoper. Zo ligt de prijs van Ayous hout zo'n 25% onder Western Red Cedar hout.

ayous gevelbekleding

  • Thermisch gemodificeerd Behandeld: duurzaamheidsklasse 1 - 2
  • Zeer populair voor woningen
  • Afkomstig uit Afrika
  • Nagenoeg noestvrij
  • Onbehandeld toe te passen
  • Geschikt voor gevels, kozijnen, schuttingen en meubels
  • Voordelig alternatief op Red Cedar

Voordelen Ayous gevelbekleding

Het zogenaamde thermo Ayous hout is licht van gewicht en scheurt of vervormt nauwelijks. Ayous, ook wel bekend als Abachi, is officieel loofhout en heeft onbehandeld duurzaamheidsklasse 5. Tijdens de thermo-behandeling wordt het hout met stoom verwarmd tot ruim 200 graden. Door deze thermische modificatie verandert de duurzaamheid van deze houtsoort naar duurzaamheidsklasse 1 tot 2. Bij deze behandeling worden geen chemicaliën gebruikt, wat Ayous 100% natuurlijk en milieuvriendelijk maakt.

Bovendien heeft thermisch gemodificeerd Ayous hout een prettige geur door het stoomproces, terwijl vers gezaagd of nat onbehandeld Abachi bekend staat om zijn zweetsokkengeur. Het hout bevat geen noesten, wat vaak voor kwetsbare plekken in het hout zorgt. Deze houtsoort laat zich makkelijk bewerken en is goed glad te schaven. Door de verwarming verandert de natuurlijke crèmegele kleur van Ayous naar een prachtige warme bruine kleur. Daarnaast worden de tekeningen van het hout beter zichtbaar.

ayous thermisch gemodificeerd hout triple rhombus

ayous houten woning

Toepassingen Ayous

Door de warmtebehandeling is thermo Ayous erg duurzaam en goed bestand tegen vocht en houtrot. Daarnaast heeft het een goede isolerende werking. Dit maakt het erg geschikt als gevelbekleding. Daarnaast wordt deze mooie houtsoort ook gebruikt voor kozijnen, luxe schuttingen en zelfs meubels. Wist u dat thermo Ayous ook veel gebruikt wordt voor het maken van saunabanken?

Gebruik bij het monteren van Ayous altijd RVS bolkopnagels of schroeven. Hiermee voorkomt u dat de houtzuren in Ayous gaan reageren op het materiaal van het beslag. Hier kunnen namelijk zwarte vlekken door ontstaan en dat is zonde van uw mooie gevel of schutting.

Ontdek bij houthandel Gadero het populaire triple profiel in Ayous hout, deze kunt u zowel horizontaal als verticaal monteren. Ook hebben we Ayous channel siding in ons assortiment, voor wie iets bijzonders op zijn gevel wil. 

Video - Houtsoort van de maand juli