Logo Gadero
service

Fraké hout

Met Fraké hout maakt u een hele chique gevel. Deze houtsoort uit Gabon is van zichzelf niet zo duurzaam, maar valt na thermische modificatie onder duurzaamheidsklasse 1. Daarnaast heeft Fraké noir, ook wel Limba genoemd, een heel typerend uiterlijk. Deze uit West-Afrika afkomstige houtsoort heeft een vlamachtige, levendige tekening en bevat zwarte lijnen of pinholes. Dit maakt het een authentieke houtsoort met een natuurlijke uitstraling. Het thermische modificatie proces geeft de houtsoort een warme notenhoutachtige kleur. Door dit robuuste uiterlijk staat Fraké ook wel bekend als Afrikaans Eiken.

Thermisch gemodificeerd Fraké in halfhouts of channel siding is ideaal voor iedereen die een opvallende, duurzame en stijlvolle gevel wil maken. Fraké heeft een iets oude look en dat geeft een bepaalde uitstraling die veel mensen aanspreekt. Het wordt wel eens vergeleken met Ayous. Ayous gevelhout is echt meer foutvrij en modern, zonder noesten en oneffenheden. Fraké is iets harder dan Ayous en wordt levendiger genoemd vanwege de vlammen, langwerpige noestjes en pinholes. 

  • Duurzaamheidsklasse 1 door thermische modificatie

  • Robuust uiterlijk, staat bekend als Afrikaans Eiken

  • Voornamelijk geschikt voor gevels en het bekleden van wanden

  • 100% milieuvriendelijk verduurzaamd

  • Snel groeiende boomsoort en daardoor minder ontbossing tov tropische hardhoutsoorten

Wist u dat Fraké hout veel toekomst heeft? Deze houtsoort groeit namelijk relatief snel, het wordt gekscherend wel het onkruid van Afrika genoemd. Een boom is na 20 jaar volgroeit. De levensduur na thermisch modificeren is minstens zo lang. 

Eigenschappen

Geschikt voor:

  • Gevels

  • Bekleden van wanden

Herkomst:

West-Afrika

Duurzaamheid:

Klasse 1

Kleur & Textuur:

Deze houtsoort heeft een authentieke uitstraling door de vlamachtige, levendige tekeningen op het hout.

Vergelijkbare houtsoorten

Uitvoeringen & toepassingen

vlonderplank frake limba

Thermische gemodificeerd Fraké

Fraké heeft onbehandeld duurzaamheidsklasse 4, wat het niet ideaal maakt voor gevelbekleding. Om de levensduur van het hout te verlengen wordt het thermisch gemodificeerd. Bij dit proces wordt het hout met stoom verhit naar 212 graden Celsius. Door deze behandeling verandert de celstructuur van het hout en dus ook de duurzaamheid. Zo heeft Fraké gevelbekleding duurzaamheidsklasse 1, zodat u er wel 25 jaar of langer plezier van kunt hebben.

Deze behandeling doet meer dan alleen de levensduur van het hout verlengen. Zo vermindert het ook de werking van het hout, waardoor het makkelijker te bewerken is. Daarnaast zijn stabiele planken veel geschikter voor gevelbekleding. Ook heeft thermische gemodificeerd Fraké een warme nootachtige kleur, terwijl onbehandeld Friké van lichtgeel tot donkerbruin voorkomt. Door de robuuste kleur in combinatie met de typerende lijnen en pinholes zijn planken van Fraké erg opvallend als gevelbekleding en perfect voor de liefhebbers van karakteristiek hout. De kleur zal in de loop der tijd prachtig egaal vergrijzen, wat nog meer karakter aan uw gevel toevoegt.

Thermo frake noir gevelbekleding

Fraké gevelbekleding

Duurzaam behandeld Fraké is een 100% natuurlijke optie voor gevelbekleding. Het hout is namelijk niet met chemicaliën bewerkt, wat het heel milieuvriendelijk maakt. Daarnaast werkt Fraké isolerend, is het goed bestand tegen schimmels en houtrot en is het heel stabiel. Dit maakt het een hele geliefde keuze voor open gevelbekleding of lamellen. Deze veelzijdige houtsoort is ook geschikt voor het bekleden van bergingen, geluidsschermen en andere wanden. Het kan eventueel dienen als bijzonder erfafscheiding.

Als alternatief zou u kunnen denken aan Ayous of Red Cedar. Ayous is heel vergelijkbaar in gevelbekleding, alleen dit hout heeft een iets minder grillig, rustiek karakter. Fraké hout is daarnaast harder dan Ayous. Je zou kunnen zeggen dat Fraké een meer historische, natuurlijke look heeft dankzij de noestjes, zwarte streepjes en pinholes en Ayous meer een moderne nagenoeg noestvrije look and feel. Daarnaast zou u ook voor Red Cedar kunnen kiezen, maar dit is een zachtere houtsoort met een lichtere kleur.

Frake halfhouts rabat profiel aanzicht

Als vlonder

Fraké hout toepassen op een terras is ook mogelijk. De planken zijn weliswaar zachter dan hardhout, maar wel licht van gewicht (ideaal voor dakterras), kennen nagenoeg geen werking (dus slechts 4-5 mm naden) en duurzaam. Wel onderbalken om de 35 cm toepassen en oppassen met naaldhakken e.d. dit kan putjes veroorzaken. Bekijk ook ons Fraké buitenparket voor onzichtbare montage met clips.

Fraké hout