Logo Gadero
service
Blog

5 redenen om te kiezen voor thermisch gemodificeerd hout

Gadero logo
Geschreven doorHanneke

Thermisch gemodificeerd hout, u komt de term steeds meer tegen in ons assortiment. Dit is ook niet zo gek, want wij zijn fan van deze manier van hout verduurzamen. Het is milieuvriendelijk, geeft naaldhout een lange levensduur en zorgt ook nog eens voor vormvaste planken. Ideaal dus voor uw nieuwe gevel, schutting of vlonder. Thermohout is namelijk voor veel verschillende toepassingen te gebruiken.

Bovendien is thermisch gemodificeerd grenen of vurenhout ook helemaal niet duur. Meer weten over de voordelen van thermisch gemodificeerd hout? Lees dan verder!

gevelbekleding-thermowood-grenen-boards-and-batten-wand

1. Milieuvriendelijk

Thermisch modificeren is een proces waarbij een niet duurzame houtsoort, zoals grenenhout of fraké, met warmte en water (stoom) behandeld wordt om de levensduur te verlengen. Het voordeel van deze behandeling is dat er geen chemische middelen aan te pas komen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld het impregneren van hout. Bovendien komen geschikte houtsoorten, zoals grenen en vuren, vaak uit de buurt wat aanzienlijk scheelt in transport vervuiling. Dit maakt het een zeer milieuvriendelijk proces en een ecologisch verantwoorde aankoop.

2. Lange levensduur

Tijdens het thermisch modificeren verdwijnt een groot deel van de voedingsbodem voor insecten en schimmels uit het hout. Hierdoor krijgen niet duurzame houtsoorten een veel langere levensduur, soms zelfs vergelijkbaar met hoogwaardig hardhout. Niet alle houtsoorten zijn geschikt voor thermische modificatie. Houtsoorten die zich goed voor deze behandeling lenen zijn onder andere grenen, vuren, ayous en fraké. Deze methode zorgt ervoor dat hout met duurzaamheidsklasse 4 of 5 naar duurzaamheidsklasse 1 of 2 gaat. Dat betekent dat thermohout met gemak 25 tot 30 jaar meegaat. U heeft dus lang plezier van thermisch gemodificeerd hout.

3. Vormvast en lichtgewicht

Door de behandeling met warmte en stoom is thermisch gemodificeerd hout zeer stabiel. Dit komt omdat een groot deel van het vocht uit het hout verdwenen is. Bovendien is het hout zo veranderd op moleculair niveau dat het bijna geen vocht meer opneemt. Hierdoor werkt thermohout nauwelijks. Bijkomend voordeel is dat thermohout hout ook veel minder weegt, doordat het minder vocht bevat. Profielen van thermisch gemodificeerd hout zijn dan ook zeer licht in gewicht. Deze combinatie maakt thermohout perfect om te gebruiken als gevelbekleding

4. Warme kleur

Thermische modificatie heeft niet alleen invloed op de duurzaamheid en andere kwaliteiten van het hout, het geeft houtsoorten ook een hele mooie warme kleur. Dit is opvallend bij bijvoorbeeld vuren en grenen, maar ook thermo ayous en fraké krijgen een bijna nootachtige kleur. De bruine kleur valt bij veel klanten in de smaak. Thermohout kent ook een egale vergrijzing, zodat uw gevel, vlonder of schutting ook nog een luxe uitstraling heeft nadat de originele kleur van het hout verdwenen is.

vlonderplank frake limba

5. Veelzijdig te gebruiken

Thermohout is voor veel verschillende toepassingen geschikt. Zo vindt u in ons assortiment bijvoorbeeld gevelbekleding, vlonderplanken en schuttingplanken van thermisch gemodificeerd hout. Er is dus voor elke toepassing in de tuin wel een geschikte plank van thermohout te vinden. Voor een bijzondere gevel gebruikt u bijvoorbeeld thermo gevelbekleding voor een verticale gevel in verschillende breedtes. Het nadeel van thermisch gemodificeerd hout is dat het vrij broos is. Het dient dus voorzichtig vervoerd en gemonteerd te worden. 

Bekijk ons hele assortiment aan thermisch gemodificeerde vlonderplankenrabatdelen en schuttingplanken. Meer weten over thermisch gemodificeerd hout nu precies is? Lees dan ook onze blog over thermisch modificeren. In de onderstaande video van Gadero laten we u zien hoe u uw gevel bekleedt met thermo ayous gevelbekleding. 

Meer blog posts