Logo Gadero
inspiratieservice

Thermisch gemodificeerde schuttingplanken

Modern, verantwoord en een lange levensduur. Kortom, een duurzaam alternatief op hardhouten schuttingplanken, dat is thermisch gemodificeerd hout. Thermohout is op een milieuvriendelijke manier verduurzaamd met slechts stoom, waardoor het een veel langere levensduur krijgt. Het is niet te vergelijken met keteldruk (groen) impregneren. Sommige houtsoorten uit Europa, zoals Vuren- en Grenenhout, gaan wel 2x zo lang mee! Daarnaast maakt deze warmtebehandeling het hout licht in gewicht en zeer stabiel. Bovendien belast u het milieu minder doordat niet met hardhout uit verre landen gewerkt hoeft te worden.

Thermisch gemodificeerde schuttingplanken zijn niet zwaar en kennen maar weinig werking. Bovendien hebben ze een prachtige karakteristieke kleur en een mooie, egaalbruine vergrijzing. Gadero levert deze schuttingplanken van thermisch gemodificeerd hout snel bij u thuis! Stap de toekomst in met uw schutting van stoomhout. Kies uit het goedkopere vuren/grenen of het nagenoeg noestvrije Ayous. 

Wat is thermisch gemodificeerd hout?

Thermisch gemodificeerd hout is hout wat een bepaalde warmtebehandeling heeft ondergaan en daardoor veel duurzamer is. Bij het thermische modificatie proces wordt het hout behandeld met water (in de vorm van stoom) en warmte. Dit verandert de structuur van het hout en zorgt ervoor dat het meeste vocht en suikers, een belangrijke voedingsbodem voor schimmels en insecten, uit het hout verdwijnt. Hierdoor krijgen houtsoorten een veel langere levensduur en gaan ze soms wel 2 duurzaamheidsklassen omhoog! Het grote voordeel van deze behandeling tegenover andere vormen van het verduurzamen van hout, zoals impregneren, is dat het 100 % ecologisch verantwoord is. Er komen geen chemicaliën bij kijken en heeft geen negatieve impact op het milieu. Bovendien heeft thermohout na behandeling een levensduur vergelijkbaar het hardhout, wat thermisch gemodificeerd hout een milieuvriendelijk alternatief maakt.

Schutting thermisch gemodificeerd grenen hout

Houtsoorten die veel voor deze behandeling gebruikt worden zijn onder andere Ayous, Fraké, Vuren en Grenen. Hierbij zijn Ayous en Fraké iets hoogwaardiger dan Vuren en Grenen, wat u ook terugziet in de prijs. Meer weten over thermisch gemodificeerd hout? Lees dan ook onze blog Thermisch gemodificeerd hout, wat is dat?

Een schutting van thermisch gemodificeerd hout

Thermisch gemodificeerd hout is heel geschikt voor uw schutting. Als u op zoek bent naar schuttingplanken vergelijkbaar in levensduur met hardhout, dan kiest u voor thermohout. Naast een lange levensduur zijn schuttingplanken van thermisch gemodificeerd hout ook licht in gewicht en zeer stabiel. Het verwerken van de planken gaat dus makkelijker dan met zware hardhouten planken.

Hoewel thermisch gemodificeerd hout zeer stabiel is zal al het hout altijd een beetje werken, dus houd daar wel rekening mee tijdens de montage! Thermisch gemodificeerd hout wordt ook wat broos door de behandeling, dus tijdens transport en montage dient u voorzichtig met het hout om te gaan. Na de montage heeft het hout hier geen last meer van en hoeft u niet bang te zijn voor beschadigingen.

Voordelen van thermisch gemodificeerd hout (stoomhout)

 • Zeer lange levensduur

 • Lichtgewicht

 • Stabiel

 • Mooie uitstraling en fraaie vergrijzing

 • Milieuvriendelijk verduurzaamd (slechts met stoom)

 • Duurzaam alternatief op hardhout

 • Egale vergrijzing

 • Lage transportvervuiling, duurzaam werken met hout uit Europa

 • Modern, thermisch hout is de toekomst

Nadelen van thermisch gemodificeerd hout (stoomhout)

 • Stootgevoelig, de plank laten stuiteren zorgt voor kopscheuren, na montage heeft u hier geen last meer van

 • Voorboren aanbevolen, het hout kan soms broos aanvoelen en daardoor snel scheuren

 • Prijs ligt hoger dan keteldruk geïmpregneerd hout, echter de duurzaamheid is ook langer.

Wist u dat thermisch gemodificeerd hout ook heel geschikt is om te gebruiken als gevelbekleding

Om uw schutting compleet te maken bestelt u ook uw vierkante schuttingpalen en ijzerwaren bij Gadero. 

Wij bezorgen thermowood planken voor schuttingen en wanden overal in België en Nederland. 

Meest gestelde vragen over thermisch gemodificeerde schuttingplanken