Logo Gadero
inspiratieservice

Thermo vuren gevelbekleding

Thermisch gemodificeerd vuren (ook wel thermo vuren) is erg geschikt als gevelbekleding. Het heeft een karakteristiek uiterlijk, kenmerkend voor vurenhout zijn de noesten. Ook is het licht van gewicht, vormvast en erg duurzaam. Je vindt op deze pagina ons complete assortiment thermisch gemodificeerde vuren gevelbekleding. Wil je meer weten over verschillende soorten gevelbekleding of de montage van thermo vuren gevelbekleding? Bekijk dan onze vele Youtube-video’s van Gadero TV of lees onze interessante blogs of klustips.

Ecologisch verantwoord

Als je op zoek bent naar voordelige duurzame gevelbekleding, dan is thermo vuren een goede keuze. Het vurenhout dat hiervoor gebruikt is, komt uit Noord-Europa. Hout van dichtbij, dus minder milieuvervuiling door transport. Ook groeit vurenhout zeer snel. Na de thermische behandeling (waarbij enkel stoom gebruikt wordt) gaat het hout net zo lang mee als de groeiduur van de boom waarvan het gemaakt is. Thermisch gemodificeerd vuren heeft een levensduur van ongeveer 20 jaar. Het krijgt daardoor duurzaamheidsklasse 2. Het is een ecologisch verantwoorde keuze en een goed alternatief voor tropische hardhoutsoorten.

Thermische behandeling 

Van zichzelf is vurenhout niet heel duurzaam. Hiervoor is een milieuvriendelijke stoombehandeling nodig. Het hout wordt bij dit proces in een zuurstofarme ruimte verhit zonder toevoeging van chemicaliën. Dit zorgt voor een wijziging in de chemische structuur en is beter bestand tegen schimmels en insecten. Deze behandeling zorgt er ook voor dat het hout licht in gewicht en vormvast is. Wel is het hout een stuk kwetsbaarder geworden. Houd rekening mee bij vervoer en montage.

Voordelen

Vurenhout krijgt na thermische modificatie een warme donkerere kleur. Daarnaast heeft thermo vurenhout de volgende voordelen en is het zeer geschikt voor gevelbekleding:

  • Het werkt isolerend. Dit komt doordat het vochtgehalte in het hout sterk is verlaagd.

  • Thermo Vurenhout is bestand tegen schimmels en insecten. Door de verhitting van het hout verdwijnt de voedingsbodem voor insecten en krijgen schimmels minder snel vat op het hout. Hierdoor krijgt het hout een langere levensduur. 

  • Het is milieuvriendelijk verduurzaamd. Er zijn geen chemicaliën gebruikt om het vurenhout te verduurzamen. 

  • Na thermisch modificeren is het hout harder, lichter in gewicht en werkt het minder.