Logo Gadero
service

Potdekselplanken

Potdekselplanken van Lariks Douglas hout zijn razendpopulair. Met potdekselplanken maakt u eenvoudig een dichte wand van een overkapping of een geheel dichte schutting. Deze stapelbare potdeksel planken worden ook wel Zweeds rabat genoemd en zijn naast onbehandeld ook heel populair in het zwart.

Kies uit standaard 14.5 cm breedte of de populaire 19 cm breedte. Naast de keuze voor Lariks Douglas hout zijn deze stapelbare Zweeds rabatdelen ook in zwart gespoten verkrijgbaar. Let op, zwart gespoten is blijvend zwart, zwart gedompeld vergrijst heel snel. Nu ook in steigerhout grijs en wit leverbaar. Voor het bekleden van woningen bekijkt u ons Zweeds Rabat voor gevels.

Potdekselen

Met potdekselplanken, ook wel Zweeds rabat genoemd, maakt u een robuuste schutting of wand voor uw overkapping. Het karakteristieke uiterlijk van deze planken komt door de vorm. Ze zijn namelijk zo gemaakt dat u ze schuin over elkaar heen kunt monteren. Deze vorm van montage staat bekend als ‘potdekselen’, waar de planken hun naam dan ook aan te danken hebben. Het voordeel van potdekselplanken is dat ze voor een goede afdekking en ideale afwatering zorgen. 

Zweeds rabat

Zweeds rabat is de vinden in veel verschillende houtsoorten, waarvan Lariks Douglas misschien wel de populairste is. Niet voor niets, want de authentieke uitstraling van deze naaldhoutsoort staat prachtig bij potdekselplanken. Bovendien is het een van de hardste naaldhoutsoorten die er is, zodat het van nature een hoge duurzaamheid heeft. Om lang te genieten van uw wanden van Zweeds rabat raden wij u wel aan om de planken met beits te behandelen of voor een geïmpregneerde variant te kiezen. 

Potdekselplanken monteren

Plaats altijd het dikste gedeelte aan de onderkant. Zet de eerste plank bij voorkeur op een betonband. Stapel de volgende plank steeds met 3-4 mm tussen de profielen op elkaar. Dus nooit strak op elkaar stapelen! Zo hebben uw potdekselprofielen ook de ruimte om te werken. Zet vervolgens deze stapelbare planken met 2 schroeven vast. Zorg voor een raamwerk met balken of palen om de 40 à 50 cm voor een stevige schutting of wand. 

Wist u dat... de zichtzijde van potdekselplanken altijd fijnbezaagd is? Dit maakt deze planken ook goed te schilderen met buitenbeits

Inspiratie nodig? In de onderstaande video laten we zien hoe je een schutting maakt met geïmpregneerde potdekselplanken.

Potdekselplanken inspiratie