Logo Gadero
service

Rabat schutting

Rabatdelen worden voor verschillende toepassingen in de tuin gebruikt, een daarvan is voor de schutting. Deze rabatdelen, ook wel potdekselplanken genoemd, zijn stapelbaar door de verschillende soorten profielen. Doordat de planken in elkaar schuiven creëer je een dichte wand, waardoor je privacy gegarandeerd wordt en je een landelijke uitstraling creëert. Zweeds rabat is een van ons meest populaire soorten rabatdelen.

Schutting gemaakt van rabatdelen

Ben je van plan een nieuwe schutting te plaatsen en heb je privacy hoog in het vaandel? Denk dan eens aan een rabat schutting. Wat zo kenmerkend is aan deze type schuttingen is dat de rabatdelen stapelbaar zijn. Hierdoor sluiten de planken naadloos aan, waardoor je een prachtig geheel krijgt met een hoge mate van privacy. Ook zijn de rabatdelen eenvoudig aan de schutting palen te bevestigen, waardoor je een nog strakkere look creëert.

Rabat schuttingen zijn verkrijgbaar in diverse houtsoorten, denk hierbij aan hardhout, douglas hout, red cedar, grenen, vuren en composiet. Deze houtsoorten hebben elk hun eigen uitstraling, eigenschappen en duurzaamheid. Probeer je binnen een klein budget te blijven? Kies dan voor douglas hout. Zoek je een houtsoort die langer meegaat? Dan zijn de hardhouten rabatdelen iets voor jou! Wil je toch liever een duurzamere schutting, maar wel de uitstraling van hout behouden? Dan is composiet de oplossing.

Hieronder bespreken we de meest populaire rabat schutting producten:

Zwarte rabat planken

Een trend die we de laatste jaren veel terug zien komen is het gebruik van zwarte rabatdelen, waaronder zweeds rabat zwart een zeer populaire keuze is. En dat snappen wij wel. De donkere kleur geeft een luxe uitstraling aan je tuin en omdat de planken over elkaar heen vallen geniet je van maximale privacy. Hierbij heb je de keuze uit twee soorten planken: geïmpregneerd hout dat 2 keer is zwart gespoten of gedompelde zwarte rabatdelen. Wij adviseren de eerste optie, omdat gedompelde planken gevoeliger zijn voor schimmel en sneller vergrijzen.

Zweeds rabat

Wanneer je een schutting bouwt met rabatdelen heb je keuze uit verschillende soorten profielen. Een van ons meest populaire planken is Zweeds rabat. Zweeds rabat gebruiken we veel voor potdeksel schuttingen, maar het is ook zeer geschikt voor gevelbekleding en wanden in blokhutten en overkappingen. Zweeds rabat is aan de onderkant van de plank dikker dan aan de bovenkant en dit heeft verschillende voordelen. Het ziet er erg fraai uit, ook zijn deze planken eenvoudig naadloos te stapelen en zorgen ze voor een goede afwatering.

Wij adviseren Zweeds rabat voor je potdeksel schutting te combineren met hardhouten palen voor extra stevigheid en duurzaamheid. Heb je een kleiner budget? Dan kun je ook palen van Douglas hout gebruiken.

Deens rabat

Deens rabat, ook wel triple profiel genoemd, bestaat uit 3 golven per plank. Dit zorgt voor een moderne uitstraling in elke tuin. Deens rabat is te gebruiken voor je schutting, maar is ook zeer geschikt als wand in een blokhut of overkapping en zelfs als wandbekleding. De drie banen van de plank zorgen voor een mooie doorlopende lijn in je schutting, echt Danish Design! Deens rabat is zowel horizontaal als verticaal te monteren.

Inspiratie Rabat hout

Montage tips

Het grote voordeel van rabatdelen is dat ze eenvoudig te stapelen zijn. Hierdoor krijg je een prachtige, strakke schutting waar je niet doorheen kan kijken. Ben jij een handiger klusser en ga jij zelf je nieuwe schutting plaatsen? Let op dat je de delen nooit strak op elkaar stapelt, maar altijd 2 mm tussenruimte aanhoudt zodat hout kan werken. Vooral gedroogd hout wil uitzetten en vers (nat) geïmpregneerd hout wil vooral krimpen, dus bij laatstgenoemde volstaat 1 mm. Rabatdelen zijn zowel horizontaal als verticaal te monteren. De gewenste uitstraling hierin de doorslag. Horizontaal monteren zien we het vaakst terugkomen. Verticaal monteren zorgt ervoor dat uw tuin optisch groter lijkt. 

Rabat schutting plaatsen

Bekijk voor meer informatie en tips over rabat schuttingen vooraf onze blogs, klustips en GaderoTV klusvideo's! Hier vind je praktische informatie over bijvoorbeeld de schroeven die je moet gebruiken, welke palen je het beste kan plaatsen en welke verschillende materialen je nodig hebt. Maar ook lees je hier hoe je onbehandeld hout het beste kunt behandelen en wat de regels zijn omtrent tuinafscheidingen.

Laat je liever je rabat schutting door een professional installeren? Maak dan gebruik van onze handige montage service!

Slim alternatief

Wil je nog sneller kunnen werken? Bestel dan onze halfhouts profielen! Deze zijn qua aanzicht hetzelfde als mes en groef rabatdelen, echter zonder de kwetsbare en soms lastig in elkaar schuivende mes en groef. Deze halfhouts planken plaats je eenvoudig over elkaar heen. Dit gaat een stuk sneller en is daarom de trend. Wil je dergelijke planken verticaal monteren? Gebruik dan altijd een channel siding profiel.