Logo Gadero
inspiratieservice
Gadero TV

#107 Tips voor het behandelen van een blokhut

Gadero logo
Geschreven doorHanneke
Geplaatst24-04-2019

In aflevering #107 van Gadero TV ziet u hoe Henk Jan tips geeft over het behandelen van een blokhut. Hoofdzakelijk gezien kunt u een blokhut op twee manieren behandelen: groen, bruin of grijs impregneren of verven in een kleur. Het nadeel van een blokhut impregneren is dat het alleen beschermd tegen insecten en schimmels en na een half jaar/jaar dient u uw blokhut alsnog te behandelen. Verven is dus een goede optie. Hoe u een blokhut het beste kan behandelen met verf? Dat leest u hieronder.

Levensduur Blokhut

Tips voor het beitsen van een blokhut

Om de beits egaal aan te brengen kunt u het beste gebruik maken van een kwast, blokkwast of kleine vachtroller. Daarnaast is het belangrijk om ook de veer en groef te behandelen. Hier komt ook water bij en het is mogelijk dat er water in blijft staan. Ook voorkomt u zo dat er kleurverschil ontstaat op het moment dat het hout gaat uitzetten of krimpen. U kunt de planken het beste behandelen voordat u de blokhut gaat plaatsen, zodat het nog mogelijk is om de veer en groef te bereiken. Om ervoor te zorgen dat de planken de juiste vorm voor montage behouden dient u ze te behandelen in een droge ruimte. Daarnaast hecht de Embadecor dan beter aan het hout.

Voor het mooiste eindresultaat kunt u de beits beter twee keer in een dunne laag aanbrengen, dan één dikke laag. Op deze manier wordt de beits gelijkmatig over het hout verdeeld. Daarnaast zorgt een dunne laag beits ervoor dat de veer en groef nog eenvoudig in elkaar te schuiven zijn. Na behandeling kunt u de planken het beste liggend laten drogen en stapelen met dunne latjes tussen de profielen. Voor de beste bescherming kunt u de blokhut na het plaatsen nog een keer behandelen.

Blokhut Olaug

Blokhut verven

Gaat u zelf uw blokhut in de grondverf zetten? Kies dan voor Embalan Isoleer (1 laag) zodat u zelf de grondlaag aan kunt brengen. Een grondlaag dient u vervolgens nog 2 a 3 keer af te lakken met de speciaal ontwikkelde Embalan dekkende verf, voor het bereiken van de juiste laagdikte (van binnen en van buiten). Embalan Dekkende Verf is een dekkende, zijdeglans en waterverdunbare verf.

Bij voorkeur dus de mes en groef vooraf aflakken voordat u begint met het opbouwen van blokhut Olaug. Embalan Dekkende verf is in diverse kleuren beschikbaar. Bekijk hier de kleurschema's van de beschikbare kleuren Embalan Dekkende Verf die u via de extra opties kunt bijbestellen. Let op! Voor het aanbrengen van Embalan Dekkende Verf dient u ook Embalan Isoleer mee te bestellen.

Blokhut Freddy Beits

Embalan is een dekkende en waterverdunbare verf. Embalan is sterk elastisch, vochtregulerend en waterafstotend. Embalan bladdert niet en zit als het ware als een tweede huid om uw hout en geeft jarenlang bescherming. Embalan voorkomt bij juiste toepassing scheurvorming. De kleuren van Embalan zijn onderling mengbaar. Zorg altijd voor een basislaag grondverf of Embadecor voordat u een dekkende laag Embalan aanbrengt.

In deze video is voor blokhut Freddy allereerst een laag Embadecor zilvergrijs als basislaag gebruikt. Daarna is er een laag Embalan dekkende beits in de kleur antraciet aangebracht.

Voordelen verven blokhut

  • Super dekkend effect

  • Het is waterafstotend

  • Voorkomt scheurvorming in het hout

Blokhut Freddy

Niet alleen krijgt uw blokhut een mooie kleur wanneer u het verft, ook zorgt verf voor meer bescherming. Beits beschermt tegen allerlei weersomstandigheden en houtrot. Zo wordt de levensduur van uw blokhut verlengd.

Gadero Tip: wij adviseren bij het aanbrengen van de deklaag, dit twee keer te doen. En ook, net zoals bij een woonhuis, weer na 3 á 4 jaar opnieuw te behandelen.  Vergeet daarnaast niet om ook uw raam- en deurkozijnen rondom te behandelen. Het is belangrijk om de bovenkant en onderkant goed te behandelen voordat u de delen rondom monteert. 

Benodigde materialen voor het verven van uw blokhut:

Showroom Gadero Breukelen

Wilt u blokhut Olaug en blokhut Freddy in het echt zien? Dat is mogelijk bij onze vestiging in Breukelen. Maar: uitsluitend bezoek op afspraak.

Wilt u meer tuininspiratie opdoen? Lees dan onze blogs.