Logo Gadero
inspiratieservice
Klustip

Tuinkas bouwen

Gadero logo
Geschreven doorLisanne
Geplaatst04-06-2021

Uw eigen groenten kweken, het tuindersseizoen verlengen, exotisch fruit kweken, allemaal redenen waarom u een tuinkas zou willen kopen. Tuinkassen zijn er in verschillende maten en uitvoeringen. Op deze pagina leggen we alles uit over het plaatsen van een tuinkas.

Zelf tuinkas bouwen

Zelf een tuinkas bouwen is makkelijker dan het lijkt. Met de tuinkassen van Royal well heeft u geen technische kennis nodig, alleen maar een tuinkas bouwpakket, de bouwtekening en gereedschap.

Benodigd gereedschap

 • Waterpas

 • Steeksleutel M10

 • Schroevendraaier

 • Boormachine

 • Boortjes maat 7mm + 2,5 mm

 • Slagpluggen

 • Schep

 • Rijlat

 • Hamer

Bij uw bouwpakket tuinkas ontvangt u een uitgebreide montage handleiding, lees deze goed door voor u begint. Elke verpakking is genummerd en komt overeen met de handleiding.

tuinkas royal well gadero
Gemiddeld
1
Fundering tuinkas

Wanneer we over fundering spreken doelen we op 2 begrippen. De grond of basis waar de kas op geplaatst wordt en een funderingsrand, waar de kas in geplaatst wordt. In sommige gevallen moet deze rand los meebesteld worden. Lees hiervoor goed de productomschrijving van uw gewenste tuinkas door.

De kale grond waarop de kas geplaatst wordt is niet voldoende als fundering, ook een stenen terras of houten vlonder is niet geschikt. Om optimaal gebruik te kunnen maken van uw tuinkas heeft u een stevige fundering nodig. Betonbanden worden gezien als een stevige fundering. Deze kunt u vrij eenvoudig waterpas plaatsen en levelen. De rand met betonbanden wordt op dezelfde hoogte geplaatst als het maaiveld. De stalen funderingsrand zet u vast aan deze betonbanden.

Gebruik een lange lat en waterpas om te controleren of de betonbandjes waterpas liggen. De fundering dient 100% waterpas te liggen. Indien dit niet het geval is loopt u kans op schade aan de kas, zoals het springen van ruiten of verzakking van de kas.

De funderingsmaat van de kas vindt u in de montagehandleiding van uw tuinkas. Deze maten wijken af van de maten van de kas. Een tuinkas maat is altijd inclusief goten, de fundering ligt daar iets binnen.

Volg het volgende stappenplan voor het plaatsen van de betonbanden fundering;

 • Bepaal waar de fundering moet komen, houdt rekening met een ruimte van minstens 50 cm rondom uw tuinkas. Deze ruimte heeft u nodig voor het plaatsen van het glas en onderhoud van uw tuinkas.

 • Kies betonbanden van minstens 10 cm breed.

 • Graaf voldoende grond af om de betonbanden te plaatsen.

 • Met straat- of ophoogzand vult u oneffenheden in de grond eenvoudig aan.

 • Gebruik een lange rijlat en een waterpas om te controleren of de betonbanden aan alle zijden waterpas liggen, ook van hoek naar hoek.

 • De betonbanden dienen niet alleen waterpas te liggen, controleer of de hoeken haaks zijn (90°).

tuinkas bouwen fundering

Betonbanden fundering voor een tuinkas

Na het plaatsen van de betonband fundering zet u de stalen fundering vast. controleer of de stalen fundering haaks en 100% waterpas is. Boor in de funderingsrand een gat, gebruik een staalboortje en plaats elke 70-80 cm een gat. Het gat moet groot genoeg zijn voor de slagplug/kozijnplug. Leg de funderingsrand op de betonband en boor een gat in de betonband. Gebruik een betonboortje en maak het gat groot en diep genoeg voor een slagplug. Sla de slagplug door de funderingsrand in de betonband.

Fundering tuinkas

Tuinkas en fundering worden als bouwpakket geleverd

Bij de meeste Royal Well tuinkassen wordt een funderingsrand meegeleverd. Bij deze stalen funderingsrand heeft u de mogelijkheid deze vast te zetten in de grond met snelbeton. Daarvoor dient u de pootjes van de funderingsrand ligt om te buigen. Op de plaatsen waar de pootjes komen, graaft u een gat in de grond, deze gaten vult u op met snelbeton. Houdt de funderingsrand waterpas wanneer het beton uithard.

Hoewel dit een goede oplossing is voor een fundering gaat onze voorkeur uit naar een betonbanden fundering met de stalen rand daarop verankert. Bij deze optie heeft u veel meer mogelijkheden om de fundering juist waterpas te stellen.

2
Tuinkas bouwpakket

Nadat u de fundering heeft gemaakt is het tijd voor de kas. Elke tuinkas wordt geleverd met een duidelijke montagehandleiding met tekst en plaatjes. Lees deze goed door voor u de tuinkas plaatst.

Start met het monteren van de voor- en achtergevel. Op de tekening staat afgebeeld hoe u de componenten neerlegt. Draai de moeren nog niet helemaal vast, dit geeft u de kans de tuinkas te stellen wanneer alle onderdelen in elkaar zitten.

Nadat u de zijkanten van de kas heeft gemonteerd zet u de delen overeind. Nu kunt u het dak vastmaken. Na het dak zet u de deur en ramen in de tuinkas.

Controleer voor u het glas gaat plaatsen of de tuinkas loodrecht en haaks staat. Zet de moeren stevig vast. Let op; het niet haaks of loodrecht plaatsen kan er voor zorgen dat de deuren en ramen van uw tuinkas niet kunnen openen, of erger nog, het glas kan breken.

Wanneer alle aluminium onderdelen geplaatst zijn is het tijd om het glas of de polycarbonaat platen te plaatsen. (Bent u zich aan het oriënteren en weet u nog nog of u glas of polycarbonaat gaat gebruiken in uw tuinkas? Lees dan ons blog "Welk glas voor tuinkas") Op de tekening staat aangegeven waar u veren of glashouders dient te plaatsen.

tuinkas bouwen glasklemmen beglazing

Aluminium verbindingen, rubbers en glasklemmen bij beglazing

3
Montage glas

Tuindersglas wordt geleverd in kleine platen, deze worden dakpansgewijs geplaatst, start onderaan. Een glasveer of glasklem wordt geplaatst tussen het glas en het aluminium. Een glashouder wordt geplaatst tussen 2 glazen platen en gebruikt u alleen bij tuindersglas.

tuindersglas glasklemmen tuinkas

Tuinderglas wordt met glashaken dakpansgewijs gestapeld

Bij veiligheidsglas zijn de platen op maat en heeft u alleen glasklemmen nodig voor de montage van de platen.

Polycarbonaat is eventueel op maat te zagen met een fijn getande zaag. Bestel tape mee om de boven en onderzijde te tapen en rommel en ongedierte in de tunnels te voorkomen. (Boventape is dicht en voorkomt dat vocht en rommel in de tunnels komen, ondertap heeft gaatjes en zorgt voor afvoer van condens) Polycarbonaat wordt net als veiligheidsglas vastgezet met klemmen. Tip; om algengroei van onderaf te voorkomen plaatst u tussen de aluminium rand en het polycarbonaat een randje restkarton.

Een louvreraam wordt bevestigt in de achterzijde van de tuinkas. In sommige gevallen is er een aanpassing nodig aan de originele platen van de tuinkas.

4
Tuinkas inrichting

Na het plaatsen van uw tuinkas is het tijd voor de inrichting.

Een automatische raamopener scheelt u sowieso tweemaal op een dag naar uw tuinkas te lopen om het dakraam te openen en sluiten. Wat ons betreft een investering die zijn geld zo terug verdient. De raamopener is gevuld met een olie wat uitzet bij warmte en krimpt bij kou. Zo wordt het dakraam van de kas automatisch geopend en gesloten en krijgen uw gewassen de juiste beluchting.

Er zijn verschillende mogelijkheden met betrekking tot de inrichting van de tuinkas. Gebruik de volle grond als u grotere planten wil kweken zoals bijvoorbeeld komkommers of tomaten. Wordt de tuinkas gebruikt voor het opkweken van gewassen dan is een planttafel ideaal. Naast een tafel die met poten op de grond staat is er bij veel kassen ook een kweekschap bij te bestellen. Dit is een soort plank die aan de zijwand van de kas wordt bevestigt. Deze plank heeft iets minder draagkracht, maar in combinatie met een kweektafel maaktu optimaat gebruik van de ruimte.

inrichting tuinkas gadero

Inrichting tuinkas

Voor u een tuinkas gaat plaatsen is het goed te kijken naar de volgende punten;

 • Kies een zonnige plaats voor uw tuinkas.

 • Plaats de tuinkas in een gunstige richting; met de nok in zuid/noord-richting profiteert u maximaal van de warmte van de opkomende zon.

 • De deur plaatst u het liefst aan de zuidzijde, zo heeft de felle zomerzon minder invloed.

 • Kies een plaats waar voldoende beschutting is tegen de wind, bijvoorbeeld naast een haag.

 • Plaats de kas op voldoende afstand van de beschutting, anders heeft u last van teveel schaduw en kunt u moeizaam onderhoud plegen.

 • Plaats de kas op voldoende afstand van de beschutting in verband met de schaduw.

 • Een tuinkas dichterbij uw huis wordt intensiever gebruikt, u loopt er makkelijker even heen.

Vergunning tuinkas bouwen

Voor het bouwen van een tuinkas is in de meeste gevallen geen vergunning nodig. Plaats een tuinkas niet op of te dicht tegen een erfgrens aan, Houd ongeveer 50-100 cm ruimte aan, deze ruimte heeft u ook nodig voor het onderhoud van de tuinkas. Neem contact op met uw gemeente indien u van plan bent een grote tuinkas te plaatsen (+30m2). Of wanneer u niet zeker bent over vergunningsvrij een tuinkas bouwen.

Onderhoud tuinkas

Een juist onderhoud van uw kas zorgt voor een langere levensduur en meer plezier van uw kweekkas. Controleer regelmatig;

 • of de deuren en ramen goed gesmeerd zijn

 • of de goten bladervrij zijn of de ramen bijgesteld moeten worden

 • of het glas niet kapot is. Kapot glas moet direct verwijderd worden en zo snel mogelijk vervangen

Reinig de kas na het tuinseizoen met een ontsmettingsmiddel, zo hebben schimmels en ziektekiemen geen kans.

Wintertip;

Verwijder de cilinders van de automatische raamopeners, deze kunnen niet tegen vorst. Zet deuren en ramen vast als bescherming tegen de wind. Het sneeuwt niet vaak in Nederland, maar als het sneeuwt kan er maar zo een flink pak vallen. In dat geval is het belangrijk de sneeuw voorzichtig van het dak te verwijderen. Voor er sneeuw verwacht wordt stut u de dakrug in het midden van de kas.

Garantie en verzekering

Op uw tuinkas zit 12 jaar garantie op het frame van de kas. Beglazing, montage en transport vallen hier niet onder. Op de lak van een gecoate tuinkas zit 2 jaar garantie. Tuinkassen zijn niet standaard meeverzekerd. Doe navraag bij uw verzekeraar en kijk of u een glasverzekering kan afsluiten.

Montageservice

Ziet u er tegenop om zelf te klussen? Als u het vakwerk liever aan de specialist over laat is onze montageservice de ideale optie. Gadero heeft vakmensen voor u klaar staan die garant staan voor een vakkundige montage van uw vlonder, schutting, terrasoverkapping, binnenvloer, tuinhuisje en andere klusprojecten!