Logo Gadero
service
Blog

7 tips voor een goedkope overkapping

Gadero logo
Geschreven doorHanneke
Geplaatst17-05-2019

Zelf een voordelige overkapping maken, echter wel een van goede kwaliteit en naar eigen wens? Dat kan! Gadero zet hieronder 7 tips voor u op een rij om zelf aan de slag te gaan met een goedkope overkapping. Besparen op het bouwen van een overkapping is namelijk helemaal niet moeilijk. Zo maakt de keuze voor het materiaal, het dak en de wanden nogal wat uit voor de kosten van uw overkapping.

zadeldak berging met overkapping dakpanplaten

Vaak heeft u ook niet zoveel nodig voor een mooie overkapping. Lees verder om te zien hoe u in 7 eenvoudige stappen kunt besparen op uw nieuwe overkapping.

1. Kies voor hout in plaats van staal

In essentie bouwt u uw overkapping op uit twee materialen: staal of hout. Wilt u een goedkope overkapping maken? Kies dan voor hout. Dit materiaal is goedkoper en heeft bovendien een hele mooie warme uitstraling. Voordelige opties voor staanders zijn Lariks Douglas hout of geïmpregneerd hout. Lariks Douglas is niet geschikt om in de grond te zetten, maar kan wel zwevend gemonteerd worden op betonpoeren en betonbanden. Dit verlengt de levensduur van uw staanders aanzienlijk. Geïmpregneerd hout mag u wel in de grond plaatsen, waardoor het realiseren van uw houten overkapping een stuk sneller gaat. Niet iedereen is echter fan van het uiterlijk van geïmpregneerd hout. 

2.  Kies voor een flexibel of plat dak

Een andere manier om geld te besparen op uw overkapping is een flexibel of plat dak. Bij een flexibel dak kunt u bijvoorbeeld denken aan een harmonica schaduwdoek, wat u open en dicht schuift. Onze schaduwdoeken zijn beschikbaar in diverse kleuren en bieden goede zonwering. Toch liever een vast dak? Kies dan voor een plat dak. Dit bespaart een hoop constructiehout en dakbedekking voor platte daken, zoals easyroofing, is relatief goedkoop. Bovendien heeft u voor een zadeldak of kapschuur dak vaak een vergunning nodig, omdat overkappingen met een punt dak een vrij hoge nokhoogte hebben. Een plat dak bespaart u dus niet alleen geld, maar ook tijd en moeite.

Harmonica Antraciet in Pergola Nesling

3. Plaats uw overkapping aan uw gevel

Een overkapping hoeft niet altijd een op zichzelf staande constructie te zijn, het is ook mogelijk om uw terrasoverkapping aan uw gevel vast te maken. Een aanbouw veranda is een goedkope oplossing, omdat dit scheelt in het aantal staanders en betonpoeren ten opzichte van een vrijstaande veranda. Bovendien is het ook nog eens heel handig, want zo gebruikt u uw veranda bijvoorbeeld als verlenging van uw woonkamer of keuken. In zomer kunt heerlijk warm en uit de wind van het buitenleven genieten.

4. Niet te veel dichte wanden maken

Een overkapping met dichte wanden kan er heel chique uitzien, maar dichte wanden zijn lang niet altijd nodig. Door niet te veel dichte of halfhoge wanden te maken behoudt u meer licht in uw overkapping. Bovendien bespaart u zo op de benodigde planken om een wand te maken. Een glazen schuifwand of een wand van dubbelzijdige potdekselplanken of Deens rabat zorgen ervoor dat de prijs van uw overkapping een stuk hoger ligt. Het is dus raadzaam om u van te voren af te vragen of u deze echt nodig heeft of dat u bij kouder weer toch binnen gaat zitten?

Houten overkapping met glazen schuifwanden

5. Bespaar op montagekosten

Voor de handige doe-het-zelver bieden wij verschillende kant-en-klare bouwpakketten. Hierbij zijn alle onderdelen van de overkapping al op maat gezaagd en hoeft u deze alleen nog te plaatsen. Een compleet bouwpakket scheelt u veel montagetijd en kosten. In ons assortiment vindt u luxere houten overkappingen zoals de Oslo, Bergen en Hamar of budget opties zoals de Tongeren, Markelo en Dalfsen. Een tuin overkapping op maat maken? Kies dan voor onze reeds ingekeepte staanders van Lariks Douglas.

6. Hergebruik materialen

Als u uw tuin gaat verbouwen heeft u vaak materiaal over wat nog goed bruikbaar is. Zo zijn tegels van een voormalig terras nog goed te gebruiken als vloer van uw overkapping. U hoeft dan even geen nieuwe terrastegels of een andere vloer voor uw overkapping aan te schaffen, wat uw overkapping goedkoper maakt. Bovendien kunt u er later altijd nog voor kiezen om een vlonder over de terrastegels heen te bouwen.

Overkapping met verzinkte elementen

7. Probeer veel zelf te doen

Het laten monteren van een overkapping kan vrij prijzig zijn. Bespaar op montagekosten door het meeste werk zelf te doen. Zo is het schilderen of beitsen van uw perfecte overkapping iets wat u eenvoudig zelf doet. De handige klusser maakt bijvoorbeeld zelf de wanden. Het werk wat meer expertise vraagt en ook erg belangrijk is voor de stevigheid van uw goedkope overkapping, zoals het monteren van de betonpoeren of de raamconstructies, kunt u beter wel aan vakmensen overlaten. 

Met ons ruime assortiment en scherpe prijzen biedt Gadero u meerdere goedkope overkappingen. Zelf aan de slag met een overkapping die aan uw wensen voldoet? In de onderstaande aflevering van Gadero laten we zien hoe u een overkapping van Lariks Douglas met polycarbonaat dak maakt.