Logo Gadero
service
Blog

Verschil tussen betontegels en keramische terrastegel

Gadero logo
Geschreven doorNynke
Geplaatst09-10-2019

Bent u van plan een nieuw terras aan te leggen met tegels? Dan heeft u een aantal keuzes als het gaat om het materiaal. Gadero biedt namelijk tegels van beton, van keramiek en van natuursteen. Al deze tegels zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen en kleuren. Dit blog geeft u een overzicht van betonnen en keramische terrastegels.

keramische tegels effen print

Wilt u alles weten over de verschillen tussen beide terrastegels, zodat u een goed beeld krijgt van de voor- en nadelen? Lees dan verder!

Betontegel terras

Betontegels zijn erg sterk en slijtvast en hebben hierdoor een hoge draagkracht. De prijs-kwaliteitverhouding van betontegels is goed. Betontegels zijn in vergelijking met keramische tegels of natuursteen tegels goed betaalbaar. Beton is een duurzaam materiaal, wat minstens een aantal jaar meegaat en volledig recyclebaar is. Daarnaast zijn betontegels goed bestand tegen vorst en zullen niet kapotvriezen in de winter. Bij betonnen terrastegels wordt het water afgevoerd en hierdoor is er weinig slipgevaar.

Betontegels vragen veel onderhoud, doordat vuil snel binnendringt en vlekken zichtbaar worden. Betonnen tegels zijn ook minder kleurvast, waardoor een gekleurde toplaag op termijn licht wordt. Dit kan worden vermeden door standaard grijze betontegels te kiezen. Wanneer het buiten langere tijd vochtig is, komen in sommige gevallen kalkuitbloei tevoorschijn. Tegels van beton die niet voorzien zijn van een beschermde coating zullen sneller vuil en vocht opnemen.

Betontegels zijn in verschillende maten en uitvoeringen verkrijgbaar. Zo zijn er normale betontegels, geïmpregneerde betontegels en betontegels met een coating:

  • Onbehandelde betontegels vragen veel onderhoud, omdat deze tegels snel vocht en vuil opnemen en aan vervanging toe zijn.

  • Geïmpregneerde betontegels nemen minder snel vuil en vocht op in tegenstelling tot de onbehandelde betontegels. Maar ook deze tegels zullen na een aantal jaar vlekken vertonen.

  • Betontegels met een coating kennen bijna geen problemen in onderhoud. Alleen is het mogelijk dat de coating na verloop van tijd ook wegslijt, waardoor op dat moment dezelfde problemen ontstaan als bij de andere betontegels. Deze variant betontegel is de duurste van de drie.

Oudhollandse tegel 80x80 antraciet

Keramische terrastegel

Wanneer terrastegels uit keramiek op de juiste manier gelegd worden, gaan ze meer dan een leven lang mee. Keramische terrastegels worden in Italië gemaakt van gebakken klei, dit productieproces is weinig schadelijk voor het milieu. Met keramiek is het mogelijk om circulair te bouwen, omdat het materiaal net als beton volledig recyclebaar is. Hierdoor worden er op de lange termijn weinig grondstoffen verbruikt. Tegels uit keramiek vertonen nagenoeg geen verkleuring en zijn vol van kleur. Daarnaast hebben de keramische tegels altijd dezelfde maat, waardoor u een strak terras krijgt. Keramische terrastegels zijn onderhoudsvrij en nemen geen vocht of vuil op. Ook hechten algen en mossen zich slecht aan deze tegel. Dit kan er bij regenachtig weer echter wel voor zorgen dat de tegels wat glad worden.

Het nadeel van deze tegels ten opzichte van de betontegels is de aanschafprijs en het leggen van de tegels. Deze tegels moeten namelijk worden geplaatst op een bepaalde ondergrond, waardoor u hier eigenlijk de hulp van een professional bij in moet schakelen. Keramische tegels zijn bij Gadero verkrijgbaar in verschillende diktes, namelijk: 1 centimeter voor het verlijmen op beton en 2 en 3 centimeter voor het leggen op tegeldragers of in een gestabiliseerd zandbed. Zoekt u een keramische tegel die op een betonnen tegel lijkt? Kies dan voor een keramische tegel met een dikte van 4 centimeter. Dit zijn betonnen tegels met aan de bovenkant een keramische laag van 1 centimeter en kunnen wel in een normaal zandbed worden gelegd.

Lees voor meer informatie de blog: Waarom keramische tegels? Of bekijk de onderstaande keuzehulp video:

Het verschil tussen beton en keramiek

Keramiek is lichter dan beton, waardoor ze beter te tillen en te vervoeren zijn. Keramische tegels zijn ook makkelijker te onderhouden dan betontegels. Dit komt doordat keramiek veel dichter is, waardoor vuil niet binnen dringt. Zo ontstaan geen vlekken op de tegel. Betontegels moet u regelmatig schoonmaken en reinigen om vlekken te verwijderen. Deze vlekken zijn ontstaan aan de oppervlakte van de tegel. Betontegels met een coating zijn beter te onderhouden.

Het verschil tussen beton en keramiek

Wanneer u van plan bent uw hele tuin aan te pakken, kies dan voor betonnen tegels. Beton is gemakkelijk te combineren met andere elementen in de tuin en het is mogelijk om twee soorten betonnen tegels te combineren. Denk aan een effen tegel en een patroon tegel. Keramiek is lastiger af te stemmen op overige tuinelementen. Het is de bedoeling dat u hier creatief mee omgaat. Met keramische tegels laat u gemakkelijk binnen en buiten in elkaar overlopen met dezelfde tegel. Keramiek is namelijk geschikt voor zowel binnen als buiten en dat zal zorgen voor één geheel. 

Kermische terras tegels

Echter blijft de keuze tussen keramiek en beton een persoonlijke keuze. Gaat u voor degelijke betonnen tegels voor een lage prijs? Of gaat u voor onderhoudsvriendelijke en lichte keramische tegels tegen een wat duurdere prijs?  

Bekijk ook het blog: ‘Terrastegels van natuursteen of keramiek?’ als u nog twijfelt tussen natuursteen en keramiek.