Logo Gadero
service
Gadero TV

Tuinkantoor opbouwen

Gadero logo
Geschreven doorIris
Geplaatst03-07-2021

In deze Gadero TV laten we u zien hoe u Blokhut Annabel opbouwt. Dit is niet zomaar een blokhut, want door de 40 mm dikte wanden en de vele lichtinval is deze blokhut geschikt als bijvoorbeeld vakantiebungalow of tuinkantoor. Blokhut Annabel heeft een afmeting van 500 x 400 x 223 cm en heeft dubbel glas ramen. In de onderstaande video is te zien hoe Ronny deze blokhut opbouwt met de ramen links en de deur rechts. Echter is deze ook gespiegeld te monteren.

Benodigdheden:

 •  Potlood

 •  Rolmaat

 •  Rubberen hamer

 •  Hamer

 •  Lange waterpas

 •  Accuboormachine

 •  Klosje

 •  Ladder en/of steiger

 •  Cirkelzaag/afkortzaag

 •  Lijmklem

 •  Duimstok

1
Sorteren van de blokhutprofielen

Begin door de blokhutprofielen te sorteren en deze soort bij soort neer te leggen. De meeste profielen hebben een apart label welke overeen komt met de bouwtekening en ook met de lijst met afmetingen. Neem hier goed de tijd voor. Sommige planken verschillen weinig van elkaar namelijk!

2
Het leggen van de fundering

Om een goede fundering te creëren voor uw blokhut dient u gebruik te maken van funderingsbalken (kunststof). Kunststof funderingsbalken hebben een mooie een mooi afwateringsprofiel, waardoor vocht gelijk afloopt. Plaats bij voorkeur uw funderingsbalken op een 100% waterpas ondergrond. Dit kan een betonvloer zijn of zoals in deze video een houten vlonder. 

Om de funderingsbalken te kunnen leggen, dient u eerst de eerste laag blokhutprofielen in elkaar te schuiven. Zo heeft u de juiste afmeting alvast van uw blokhut en kunt u uw funderingsbalken hier op aanpassen. Begin aan de voor- en achterzijde met een half blokhutprofiel met daar bovenop een heel blokhutprofiel. De funderingsbalken plaatst u zoals gezegd hieronder. Zaag de hoeken daarna in verstek. Houdt naast de funderingsmaat rekening met nog wat extra cm's voor het vastzetten van de balken. Zet uw balken vervolgens vast met 6 mm dikke schroeven, welke variabel zijn in lengte. En boor voor in hoekverbindingen.

Tip! Om een haaks geheel te creëren, meet u uw constructie diagonaal op. Zet hiervoor eerst één kant vast. Dit is de uitgangsbasis en zo heeft u de mogelijkheid de andere kant nog wat te schuiven voor een haaks geheel. 

3
Het deurkozijn monteren

Wanneer de eerste laag is uitgelegd, kunt u het blokhutprofiel aan de voorzijde verwijderen. Hier wordt een raam- en deurkozijn geplaatst. De uitsparing van het deurkozijn is alvast gemaakt in het onderprofiel. 

Het kozijn wordt geleverd met een linker - en rechter stijl, dit is te zien aan de scharnierpunten. U kunt uw deur eenvoudig in deze scharnierpunten hangen. De bovenkant is voorzien van een uitsparing waar het slot in valt en aan de onderkant is een aluminium dorpel bevestigd. U kunt alle delen van het kozijn tegen elkaar aan leggen en vervolgens vastschroeven met 4x70 verzinkte schroeven. Zorg ervoor dat u de aanslaglat in één keer door laat lopen. 

Let op! Plaats uw kozijnen pas wanneer u de blokhut tot 5/6 lagen heeft opgebouwd. 

4
Het opbouwen van de blokhut

Na het monteren van de eerste laag van uw blokhut, kunt u verder gaan met de volgende lagen. Doe dit met een rubberen hamer of kies voor een normale hamer met een klosje. Zo beschadigt u uw hout niet. Leg voor u begint met het monteren van de planken alvast de juiste maat planken bij de goede wand neer. Zo voorkomt u dat u de hele tijd heen en weer moet lopen. Sla niet op de plek van de oren, maar echt op de plank. 

Na het opstapelen van vijf lagen van uw profielen, kunt u het deur- en raamkozijn monteren. U kunt vervolgens verder gaan met het opbouwen. Het kan echter zijn dat de korte wandjes eerst niet aansluiten. Maar door een volledig blokhhutprofiel bovenop de kozijnen, sluiten deze weer aan. 

Tip! Heeft u last van kromgetrokken hout waardoor u blokhutprofiel niet meer aansluit? Maak 2 latten aan de zijkant van uw blokhutprofiel vast om alles weer mooi in baan te trekken. Zet de latjes vast met een lijmklem (stevig aandraaien). En sla aan met een rubberen hamer zodat deze aansluit op de andere profielen. Monteer daarna eerst een volgende laag en verwijder dan de latten.

5
Dakbeschot monteren

Plaats de dakbalken van de linker- naar de rechterkant. Over de schuinte hoeft u niet na te denken, dit is van te voren al meegerekend. Monteer aan de voorzijde van uw blokhut een extra volledig blokhutprofiel. Zo heeft u extra afschot. Wilt u aan de bovenkant vlak uitkomen? Hiervoor kunt u gebruik maken van het meegeleverde achter eindstuk en de eindplank voor de voorzijde. Deze zijn enkel aan de onderzijde voorzien van een mes- en groefzijde. De bovenzijde is vlak afgewerkt, zodat u hier uw dakbeschot mooi op kan monteren. 

Om de bovenste blokhutprofiel vast te maken aan die daaronder kunt u deze aan de bovenzijde vastzetten met een schroef. Hierna kunt u de dakbalken stuk voor stuk plaatsen.

6
Ramen monteren en plaatsen

De raam modules die worden meegeleverd zijn rondom afgewerkt met een plint. Met deze plint wordt er voor gezorgd dat de blokhutprofielen vrij kunnen bewegen in de speciaal daarvoor gecreërde tussenruimte. 

Om de ramen goed te kunnen plaatsen, dient u eerst de plinten rondom het kozijn te verwijderen. Laat enkel de onderste plint zitten. Plaats het raam daarna in de uitsparing in de blokhut en zet deze weer vast met de plinten. Zo heeft u een stevig geheel. 

7
Vellingdelen monteren

De vellingdelen die zijn meegeleverd zijn voorzien van een sierkant en een rechte kant. Zorg er voor dat u de rechte kant aan de bovenkant monteert voor een volledig vlakke plaat waar u uw EPDM dakbedekking op kan monteren. Kijkt u liever niet tegen het sierkantje aan? Draai de delen dan om! Uw EPDM lijm zal hier niet tussendoor lopen, aangezien hier ook een mes- en groef verbinding zit. 

8
Dakbeschot monteren

Wilt u zeker weten dat uw dakbeschot in een rechte lijn wordt gemonteerd? Bevestig dan de eerste plank van het dakbeschot en meet deze uit ten opzichte van het oor van uw blokhutprofiel. Zorg dat u aan de voor- en achterzijde hetzelfde overstek heeft voor een mooier aanzicht. Plaats bovenop uw eerste plank een tijdelijke lat. Schroef deze vast met een spijker (tijdelijk) en span vervolgens een touwtje langs uw dakbeschot voor een mooie rechte lijn!

Zorg ervoor dat uw dakbeschot een stukje overstek heeft. Zo blijft uw deur namelijk droog. 

9
Boeidelen plaatsen en monteren

Om uw boeidelen te kunnen plaatsen, heeft u wel vlees nodig om deze te monteren. Met speciaal daarvoor bestemde latten, die u onder het dakbeschot kunt plaatsen, heeft u de mogelijkheid om uw boeidelen vast te maken. 

De boeidelen monteert u aan alle zijden van uw blokhut. Zorg ervoor dat u eerst de zijkanten vast zet. Het is handig om een vaste maat aan te houden, bijvoorbeeld de dikte van uw duimstok. Monteer uw boeidelen eerst aan één zijde vast met een schroef. Leg vervolgens een lange waterpas op de boeirand om te kijken of deze waterpas is. Wanneer dit het geval is, kunt u het volledige boeideel vastschroeven. Doe dit voor alle boeidelen.

10
EPDM plaatsen

Wanneer u uw boeidelen heeft geplaatst, kunt u het EPDM plaatsen. Vergeet niet om alvast de gaten te maken voor de dakvoer! Voor deze blokhut kunt u 2 gaten maken aan de achterzijde. 

Hierna kunt u uw EPDM plaatsen. Verlijm eerst het middelste gedeelte met een blokkwast of roller met EPDM lijm. Daarna kunt u met speciale contactlijm de zijkanten/randen van uw EPDM verlijmen. Zorg ervoor dat u het EPDM stevig vastdrukt op uw dak. U wilt voorkomen dat het loslaat. 

Bekijk Gadero TV #128 voor meer uitleg over het plaatsen van EPDM. 

11
Dakdoorvoer plaatsen

Voordat u het EPDM heeft gemonteerd, zijn er alvorens 2 gaten gemaakt voor uw dakdoorvoeren. In deze Gadero TV plaatsen wij twee dakdoorvoeren aan de achterzijde van de blokhut omdat de blokhut schuin afloopt naar achteren. 

Breng kit aan om de ronde dakdoorvoer. Zorg daarbij ook dat er genoeg kit op de randen zit, zodat u het kit onder de dakdoorvoer kunt wegdrukken en er een waterdicht geheel ontstaat. Komt de kit er nog niet onderuit? Dan mag u best meer kit onder de randen spuiten. De overtollige kit werkt u weg met een doek. Maak deze van te voren goed nat met afwasmiddel en water. 

Fundering voor het monteren van een tuinhuis

Blokhut/tuinkantoor Annabel is eenvoudig te monteren. Zorg voor u begint voor een 100% waterpas ondervloer (bijvoorbeeld een houten vlonder of betonvloer). Voor een optimaal resultaat van uw blokhut, adviseren wij kunststof funderingsbalken aan. 

Wilt u meer tips over de fundering van een blokhut? Bekijk dan ook aflevering 37 van Gadero TV! Of bekijk de klustip over het plaatsen van funderingsbalken voor een blokhut.

Zijaanzicht blokhut tuinkantoor Annabel

Blokhut Annabel 500 x 400 x 223 cm - wanddikte 40 mm

Blokhut Annabel is meer dan alleen een houten blokhut. Als u op zoek bent naar een tuinkantoor, vakantiebungalow of hobbyruimte met veel glas en lichtinval is dit namelijk de perfecte keuze. Blokhut Annabel heeft een afmeting van 5x4 meter en is 223 cm hoog. De deuren en ramen zijn inclusief dubbel (gehard) glas! Door de wanddikte van 40 mm heeft u in deze blokhut al gauw een warm en behaaglijk gevoel. Tuinhuis Annabel wordt onbehandeld geleverd, maar kan tegen een meerprijs of met eigen werk geïmpregneerd en gebeitst worden. 

Fundering voor het monteren van een tuinhuis

Blokhut/tuinkantoor Annabel is eenvoudig te monteren. Zorg voor u begint voor een 100% waterpas ondervloer (bijvoorbeeld een houten vlonder of betonvloer). Voor een optimaal resultaat van uw blokhut, adviseren wij kunststof funderingsbalken aan. 

Wilt u meer tips over de fundering van een blokhut? Bekijk dan ook aflevering 37 van Gadero TV! Of bekijk de klustip over het plaatsen van funderingsbalken voor een blokhut.

Vooraanzicht tuinkantoor blokhut annabel

Voordelen van Blokhut Annabel

 • Ramen en deuren van dubbel gehard glas

 • Kan ook gespiegeld opgebouwd worden

 • A-kwaliteit Noord Europees Vurenhout

 • 40 mm wanddikte

Houd er wel rekening mee dat blokhut Annabel onbehandeld wordt geleverd. Impregnatie door ons kost extra levertijd. Wilt u toch graag uw blokhut snel in huis? Kies er dan voor om deze zelf te behandelen. Ook de starterset is niet inbegrepen. Deze kunt u bijbestellen bij de extra opties. 

Binnenruimte blokhut annabel

Benodigdheden

In deze Gadero TV zijn verschillende producten gebruikt. Bekijk hieronder een overzicht van de gebruikte producten én de gebruikte gereedschappen.

Benodigde gereedschappen:

 • Potlood;

 • Rolmaat;

 • Rubberen hamer;

 • Hamer;

 • Lange waterpas;

 • Accuboormachine;

 • Klosje;

 • Ladder en/of steiger;

 • Cirkelzaag/afkortzaag;

 • Lijmklem

closeup blokhut annabel ramen en deur

Liever een ander soort tuinkantoor? Bekijk ons volledige assortiment tuinkantoren

Montageservice

Ziet u er tegenop om zelf te klussen? Als u het vakwerk liever aan de specialist over laat is onze montageservice de ideale optie. Gadero heeft vakmensen voor u klaar staan die garant staan voor een vakkundige montage van uw vlonder, schutting, terrasoverkapping, binnenvloer, tuinhuisje en andere klusprojecten!