Logo Gadero
service
Blog

Waar op letten bij het kopen van een blokhut?

Gadero logo
Geschreven doorHenk Jan
Geplaatst03-12-2018

U wilt een houten blokhut kopen? Daar komt wel het één en ander bij kijken. Lees onze tips waar u op moet letten bij het kopen van een tuinhuis.

Tintrup Karibu tuinhuis

1. De grootte. Meestal bepaalt uw tuin de maximale grootte. Daarnaast is het wijs na te denken over welke materialen u in uw berging wilt plaatsen. Voor een grasmaaier, tuinmeubelen en tuingereedschap heeft u al snel een bergruimte van 3 bij 2 meter nodig. Wilt u tevens een overdekte luifel aan uw tuinschuur maken? Dan heeft u voor een eettafel met 4 personen al snel 4 bij 3 meter nodig. Voor een tuinkantoor, praktijkruimte aan huis of extra logeerplaats voor gasten komt u uit bij onze luxe buitenverblijven

De vorm van uw blokhut kan vierkant, rechthoekig of vijfhoekig zijn. Een vijfhoekige blokhut past doorgaans mooi in een hoek. 

Vijfhoekig tuinhuis blank

2. De wanddikte. Budget modellen hebben een wanddikte van 19 mm, dit raden we af. De meeste klanten kiezen voor 28 mm dikte. U wenst een zeer lange levensduur? Overweeg dan 45 mm dikte

3. Dak. Een plat dak kiest men het meest, dit is ook de meest betaalbare optie. Met een plat dak bedoelen we vaak een afschot van 2% naar achteren toe. Daar zorgt een dakdoorvoer voor de afvoer van hemelwater. Met luxe epdm rubberfolie, dakleer of easyroofing aluminium folie maakt u uw plat dak waterdicht.

Bij een schuin dak kunt u kiezen uit een lessenaarsdak waarbij het hemelwater naar de achterzijde wordt gebracht of een zadeldak (standaard punt dak) met dakgoten aan weerszijden.  Bij een punt dak zijn bitumen dakshingles het meest betaalbaar. Andere opties zijn metalen dakpanplaten of het lichtgewicht Aquapan systeem. Wilt u een luxe dakbedekking, bekijk dan onze houten dakpannetjes van western red cedar.

Wilt u iets bijzonders? Overweeg dan een wolfskapdak.

Tuinhuis wolfskap dak

5. Standaard blokhut of een blokhut op maat. Komen de afmetingen van onze standaard Tuindeco en Karibu blokhutten niet overeen met uw tuin? Dan kunt u een blokhut op maat overwegen. Daar hebben wij onze maatwerk blokhut configurator (levertijd 8 weken) voor of bekijk onze losse blokhutprofielen of rabatdelen inclusief balken, plaatmateriaal, funderingsbalken en dakbedekking om zelf een tuinhuis op maat samen te stellen.

6. Impregneren of verven. U dient een onbehandelde blokhut te behandelen voor een lange levensduur. Bij dompelimpregneren legt u een basis voor blank aflakken. Het nadeel van dompel impregnatie is dat uw blokhut doorgaans heel nat aankomt en dus nog fors zal krimpen. Daarnaast vormt het behandelen van uw Scandinavisch vuren blokhuthout met een grondverf en aflaklaag (bijvoorbeeld antraciet wanden en witte kozijnen) een betere beschermlaag tegen weersinvloeden.

Kerko karibu terragrijs

Desgewenst kunt u uw blokhut met een fabrieksmatige grondverf spuitlaag behandelen, u dient dan een levertijd van 8 weken aan te houden. Gaat u zelf eerst een grondverf laag aanbrengen, zorg dat u uw schragen hebt om uw blokhutprofielen horizontaal te drogen. Leg uw profielen nooit in de volle zon. Het aflakken kunt u in de tong en groef het beste direct bij plaatsing doen. Zo voorkomt u bij krimp dat u opeens grondverf strookjes ziet. Ook handig is de kleur grondverf te laten matchen met uw aflaklaag kleur. Daarna verft u uw blokhut nog 1 keer.

Of u neemt uzelf een hoop werk uit handen en kiest voor een reeds geverfd tuinhuisje

7. Ventilatierooster. Bij een blokhut de functie van ventilatieroosters (2 stuks tegenoverelkaar plaatsen) zeker niet onderschatten. Deze laten vocht uit uw blokhut ontsnappen. Zo voorkomt u veel problemen.  

8. Deuren. Kies bij voorkeur een model waarbij de deuren van uw blokhut niet snel nat worden. Zo gaan uw blokhutdeuren langer mee en gaan deze minder snel krimpen en uitzetten. Let zeker ook op de hoogte van de deuren en de breedte (bijvoorbeeld als u een kruiwagen of grote tuinmeubelen heeft). Daarnaast zijn afsluitbare tuinhuisdeuren wel zo handig. 

Tuinhuis neuruppin 4 karibu

9. De fundering. Een waterpas vloer van beton of tegels werkt vaak het snelst om een blokhut te plaatsen. Eventueel kunt uw tuinhuis ook op 5x20 hardhouten balken die staand aan piketpalen zijn gemonteerd zwevend plaatsen. 

10. Vergunningen. Voor sommige tuinhuisjes is een vergunning nodig voordat u deze mag plaatsen. De eisen hiervoor verschillen per gemeente, maar hebben te maken met de grootte, de hoogte en de plaats van het tuinhuisje. Check daarom altijd even of u een vergunning nodig heeft voor het door u gewenste tuinhuisje.  

Gadero heeft een uitgebreid assortiment aan tuinhuisjes, zodat u altijd een berging vindt die bij u past. In de onderstaande video beantwoorden wij ook al uw vragen over het plaatsen van een tuinhuis. Bekijk ook deze blog om de meest gemaakte fouten bij het opbouwen van een blokhut te voorkomen. 

#87 Tuinhuis bouwen stap voor stap
play video