Logo Gadero
service
Gadero TV

#29 Kapschuur maken van Lariks Douglas hout

Gadero logo
Geschreven doorHanneke
Geplaatst22-08-2017

In deze video ziet u hoe u een kapschuur overkapping zelf kan maken van Lariks Douglas hout. In dit voorbeeld plaatsen wij de reeds op maat gezaagde kapschuur Dwingeloo. Dit model heeft 145x145 mm glad geschaafde staanders en luxe 18 mm vellingdelen. Ook voor op maat een houten kapschuur maken, geeft deze video handige tips en voorbeelden hoe u een dergelijke houtbouw constructie kunt bouwen.

Wilt u een maatwerk kapschuur overkapping bouwen? Bekijk dan onze 3D tekeningen en stappenplan vol handige tips zie klustips zelf kapschuur bouwen.

Staanders

De staanders zijn hier volledig glad geschaafd van 145x145 mm dikte en achter circa 190 cm hoog en voor 3.25 meter. Hier hebben we eerst een hoogteverstelling op gemonteerd met houtdraadbouten van 7 cm lengte. Daarna hebben we het geheel op de betonpoer gedraaid. De bovenzijde hebben we met de zaag ingekeept. Zo valt een 45x145 mm balk hier mooi in.

Wanden

De wanden staan op 8x20x100 cm betonbanden. In dit filmpje maken we van 45x70 mm balken een raamwerk voor de potdekselplanken van 15 cm breed, ook mogelijk in 19 cm extra breed. Deze schroeven we met 5x50 mm schroeven vast op 1/3 en 2/3 van de plank. Zorgt altijd voor 3 mm tussenruimte, dus niet de potdekselplanken stijf op elkaar stapelen.

Dakbalken

De schuine dakbalken zijn van 45x145 mm lariks geschaafd hout en zitten in dit voorbeeld om de 60 cm. Deze hebben we aan de achterzijde met een 18 cm flenskopschroef vastgezet. Bovenaan hebben we L-vormige hoekjes gebruikt voor het vastzetten. De schuine schoren hebben we met flenskopschroeven van 12 cm gemonteerd. 

Dakbeschot van vellingdelen

De vellingdelen, ook wel dakbeschot genoemd zijn 16x116 mm. Hier zijn we onderaan mee begonnen en werken we omhoog. Met de 5x40 mm schroef hebben we deze steeds vastgeschroefd. 

Stalen Dakpanplaten

Het dak is van op maat gesneden metalen dakpanprofielen gemaakt. Deze worden gemonteerd op panlatten. Deze hebben aan de bovenzijde nokvorsten. 

Desgewenst kunt u deze kapschuur terrasoverkapping ook maken van 15x15 cm fijnbezaagde staanders en 5x15 cm dakbalken.

Heeft u een bestaande overkapping die te donker is? Plaats een glazen wand of vervang de bestaande kap voor een louvredak. Hieronder in aflevering #132 ziet u hoe u dat moet aanpakken.

Meer Gadero TV afleveringen