#109 De verschillen tussen kant-en-klare tuinschermen

#109 De verschillen tussen kant-en-klare tuinschermen

In aflevering #109 van Gadero TV ziet u hoe Henk Jan handige tips geeft over de verschillen tussen tussen 15, 17, 19 en 21 lamels kant en klare tuinschermen. In deze video worden handige weetjes voor het plaatsen van tuinschermen gegeven en ziet u wat het onderscheid is tussen 15 tot en met 21-lamel tuinschermen.

Kant-en-klare tuinschermen 

Bij het kopen van tuinschermen adviseren we goed te letten op de lameldikte (plankdikte). Met een lameldikte van minimaal 1 cm (bij voorkeur 1.6 cm dik!) heeft u niet alleen een steviger tuinscherm, ook gaat een dergelijk scherm langer mee.

Kies uit duurzame Keruing hardhouten tuinschermen met een levensduur van 20-25 jaar. Of ga voor een lagere prijs en kies voor de vuren en grenen schermen die onder hoge keteldruk geïmpregneerd zijn en zo'n 10-15 jaar meegaan. Tevens kunt u kiezen uit Lariks Douglas tuinschermen met een gemiddelde levensduur van 7 tot 12 jaar.

Schermen in diverse hoogtes en breedtes

Uniek bij Gadero is dat u niet alleen prefab tuinschermen van 180x180 cm groot vindt, maar ook schermen in 70,90, 120 en 150 cm breedte kant en klaar kunt kopen. Daarnaast hebben we tuinschermen in diverse hoogtes van 90, 130 en 150 cm. Ook handig is onze speciale selectie tuinschermen geschikt voor betonpalen.

 

Tuinschermen

Waar op letten bij tuinschermen kopen?

Naast de lameldikte (plankdikte) van minimaal 1 cm adviseren we te letten op de schroefwijze. Zo zijn tuinschermen die RVS zijn geschroefd duurzamer dan gespijkerde schermen.

De lamelbreedte bepaalt de dichtheid en stevigheid van de schermen. Zo zijn brede lamellen (meestal 140 mm breed) van een 15 lamels (8 planken aan de ene zijde en 7 aan de andere zijde) 180x180 cm tuinscherm steviger dan een 23 lamels (11 planken aan de ene zijde en 12 planken aan de andere zijde) scherm van smalle latjes.

Tevens bepaalt het aantal tussenliggers en de dikte hiervan de sterkte. Zo kunt u bij Grenen en Lariks Douglas schermen uit 3 of 4 smalle tussenliggers of met 2 extra brede tussenligger. Bij hardhout zijn 2 of 3 tussenliggers voldoende voor de stevigheid.

Verticale planken van een tuinscherm
Zowel bij hardhout, Lariks Douglas en Geïmpregneerd hout heeft u bij onze tuinschermen keuze uit het aantal verticale planken, ook wel lamellen genoemd.

Keruing tuinscherm 15 lamel

Monteren tuinschermen

Allereerst start u met het plaatsen van de palen voor uw tuinscherm van 180x180 cm, dit is een nauwkeurige klus. De palen dienen precies 180,5 cm waterpas uit elkaar te staan. Waarom de palen precies 180,5 cm uit elkaar moeten staan? Op deze manier heeft u nog ruimte om de verbindingshoekjes te plaatsen. In de meeste gevallen maakt u een gat in de grond voor het plaatsen van de palen, dit is de meest stevige manier. 

180cm balk als afstandhouder

Voordelen kant-en-klare tuinschermen

  • Met name hardhouten bankirai schermen gecombineerd met geschaafde palen geven uw tuin een luxe uitstraling;
  • Minder palen benodigd, handig bij lastige bodems;
  • Minder schroef- en boorwerk bij schermen plaatsen in de tuin;
  • In allerlei houtsoorten verkrijgbaar, denk aan geïmpregneerd, hardhout en lariks douglas hout;
  • Eenvoudig per schuttingdeel te demonteren of te vervangen;
  • Veel keuze qua kleur: grijs, groen geïmpregneerd, bruin, zwart, wit;
  • Uw palen zijn bij schermen schuttingen mooi in het zicht en zitten niet verstopt achter uw planken.

Wilt u meer weten over het plaatsen van tuinschermen? Bekijk dan de klustip over het plaatsen van een tuinscherm!

Tuinscherm Brussel

Nadelen kant-en-klare tuinschermen

  • Door de vaste lengtes van de schermen is de kans groot dat u niet mooi uitkomt om uw volledige achtertuin te vullen. Dit is eventueel op te lossen door uw tuinschermen af te wisselen met een eenvoudig op maat te knippen ijzeren trellis, laat deze begroeien met bijvoorbeeld Hedera. Ook een andere paaldikte kiezen kan enkele centimeters op het einde schelen. Eventueel kunt u ook een tuinscherm inkorten (ons advies is dan om een dunne regel er bij te bestellen om zo het tuinscherm weer de benodigde stevigheid te geven). 
  • Minder stevig (na verloop van jaren) dan een schutting van horizontale planken.
  • Vaste hoogte. Om een hoogte van 190 cm te bereiken kunt u de schermen eventueel 10 cm van de bodem laten zweven.

Gadero Tip: Wilt u een Lariks Douglas paal direct in de grond plaatsen? Behandel deze palen dan met teer aan de onderzijde. Let op, deze relatief dunne palen zijn niet geschikt voor zware schermen en schuttingen waar veel wind staat. Behandel dus de onderkant 2 maal met teer als u deze palen in de grond wilt plaatsen. Let op, hardhout schuttingpalen en geïmpregneerde palen zijn duurzamer en meer geschikt voor plaatsing in de grond.

Wilt u een enkele poortdeur plaatsen? Bekijk dan aflevering #66.

Paal Lariks Douglas

De tuinschermen en bijbehorende materialen in aflevering #109 van Gadero TV:

Meer tips & trucs lezen over het plaatsen van een tuinscherm? Bekijk aflevering #11 van Gadero TV! 

Showroom Gadero Breukelen

Wilt u deze kant-en-klare tuinschermen in het echt zien? Dat is mogelijk bij onze vestiging in Breukelen. Maar: uitsluitend bezoek op afspraak.

Afspraak maken gadero

Mis nooit meer acties, tips en trends van houthandel Gadero

facebook gadero Ontdek ons op Facebook voor speciale acties, houthandel Gadero achter de schermen en leuke nieuwtjes!

Youtube Gadero Hout TV Abonneer je op GaderoTV voor doe-het-zelf klustips, de houtsoort van de maand, hout trends en meer.

pinterest tuin inspiratie Volg ons op Pinterest voor inspiratie voor uw terras, schutting, overkapping, binnenvloer, meubels enz.

blog gadero Bekijk de mooiste sfeerfoto's van tuinen tot houten vloeren op onze Instagram