Logo Gadero
service
Gadero TV

#233 Schutting behandelen met tuinbeits

Gadero logo
Geschreven doorDemi
Geplaatst25-09-2021

In Gadero TV #233 laat Ronny u zien hoe u een tuinscherm kunt beitsen. Ronny behandelt in deze video een 19 planks tuinscherm van Lariks Douglas hout. Hij maakt hiervoor gebruik van blanke beits en superdekkende, grijze beits van het A-merk Beitz. Weten hoe hij dit doet? Lees dan snel verder!

Behandelen van uw tuinscherm

Bij Gadero verkopen we verschillende soorten en maten tuinschermen in elke duurzaamheidsklasse. Zo heeft u zelf de keuze wat u precies aanschaft en wat u in uw tuin wilt hebben. Het Lariks Douglas tuinscherm staat centraal. Deze houtsoort is een naaldhoutsoort, welke vergeleken met vurenhout en grenenhout iets harder is en daardoor onbehandeld dezelfde levensduur heeft als behandeld grenen.

Wilt u graag de duurzaamheid van uw schutting verlengen? Dan kunt u deze beitsen. Het onbehandeld Lariks Douglas kunt u gelijk beitsen. Kies bijvoorbeeld voor een mooi kleurtje of behandel het met een blanke beits, zodat u de warme kleur van het Lariks behoudt. 

Behandeling schutting met tuinbeits

Beginnen met het schilderwerk

Om ervoor te zorgen dat u de gehele plank rondom kunt behandelen met de beits, dient u de voorste schuttingplanken eerst te verwijderen van het tuinscherm. Let op! Bewaar de schroeven goed, zodat u later uw schutting weer in elkaar kan zetten. Zo bent u verzekerd van het beste eindresultaat. Voordat u begint met het schilderwerk kunt u eerst met een schuurpapiertje (korrel 120 of 180) de oneffenheden weghalen. Dit creëert een strakkere uitstraling. Zorg ervoor dat u uw kwast voor het verven een paar keer over uw hand veegt. Zo voorkomt u losse haren in uw schilderwerk. 

Schutting behandelen met beits

Beitsen van de schutting

Als u de oneffenheden heeft weggehaald op uw schutting, kunt u beginnen met het beitsen. Wij maken gebruik van een blanke Douglas beits voor de achterzijde van de schutting en voor de voorste planken wordt gebruik gemaakt van een betongrijze beits. Zorg ervoor dat u voor u begint het blik goed schudt of doorroert met een roerspaan. Lees van te voren hoe lang de beits moet drogen. Wij raden aan om de dekkende beits twee keer aan te brengen op de voor- en achterzijde van de plank. Verf de kopse kanten van de plank drie keer, want hier trekt het vocht sneller in. 

Tip van Ronny: Breng de beits aan in de lengte van het hout om te zorgen dat de beits optimaal dekt.

Behandeling schutting met tuinbeits

Kiezen voor een alternatieve optie

Behalve Lariks Douglas hout, kunt u ook kiezen voor schutting van geïmpregneerd grenen of hardhout. Als u kiest voor geïmpregneerd grenen, moet u eerst een aantal maanden wachten zodat uw hout goed is uitgezweet. Zo weet u zeker dat uw beits goed zal blijven zitten. Kiest voor hardhout? Dan kunt u gebruik maken van hardhout olie. Zo verlengt u de levensduur van uw schutting en gaat u vergrijzing tegen. 

Materialen en gereedschappen

Materialen

Gereedschappen

  • Kwasten

  • Accuboormachine

  • Optioneel: Pallet (voor het neerleggen van uw schuttingplanken tijdens het verven)

  • Roerspaan

Tips voor behandeling schutting

Benieuwd naar onze tuinschermen en beitsen? Bekijk hier ons assortiment tuinbeits en tuinschermen.

Meer Gadero TV afleveringen