Logo Gadero
service
Blog

Ruw Bezaagd en Glad geschaafd hout, wat is het verschil?

Gadero logo
Geschreven doorHenk Jan
Geplaatst10-04-2018

Bij veel van onze houtartikelen ziet u de term bezaagd of glad geschaafd staan. Wat is nu precies het verschil? Wat past het beste bij uw situatie? Ontdek het in dit blogartikel. 

Schutting opbouw

Bij zowel ons Lariks Douglas, geïmpregneerd hout en hardhout komt u de termen glad geschaafd en bezaagd tegen.

Lariks Douglas schuttingpalen

Bezaagd hout

Laten we beginnen met bezaagd hout. Hieronder verstaan we ruw hout. Dit betekent dat de planken, balken of palen een ruw oppervlakte hebben, waarbij de kans op splinters aanwezig is. Binnen het bezaagde hout onderscheiden we fijnbezaagd en standaard bezaagd hout. Bij fijnbezaagd hout is de oppervlakte licht ruw, dus minder splinterig en al iets gladder dan bij ruw bezaagd hout. De prijs van bezaagd hout is relatief laag, omdat het zagen van hout simpelweg minder arbeidsintensief is dan het glad schaven van hout.

Let op, bezaagd hout is doorgaans vers gezaagd, dus ongedroogd. Bij ongedroogd Lariks Douglas hout wil wel eens schimmelvorming optreden. Dit is er doorgaans goed af te vegen of te schuren. Na montage in de buitenlucht (door uitharding) verdwijnt dit na enkele weken ook. Verder is de vorm van bezaagd hout grilliger dan bij geschaafd hout. Bij het schaven schaaft de machine namelijk circa 5 mm rondom weg, zo verdwijnen ook kleine butsen en dergelijke. 

Red cedar

Bij red cedar gevelbekleding wordt de zichtzijde nog wel eens iets ruw gemaakt, dit om raising grain te voorkomen. Bij dit proces 'bladeren' jaarringen uit het hout. Bij rift gezaagd hout, waarbij loodrecht op de jaarringen gezaagd wordt, is de kans op raising grain overigens kleiner dan bij dosse gezaagd. Hierbij wordt met de jaarringen mee gezaagd. Dit wordt ook wel vlamhout genoemd, omdat de vlammen duidelijk zichtbaar zijn. 

De ene houtsoort laat zich wat gemakkelijker zagen dan de andere. Hardhout gaat na het zagen doorgaans minder splinteren dan vuren, grenen of Lariks Douglas hout. Ook de kwaliteit en kennis van de houtzagerij kan een groot verschil van maken.

Video over verschillen van glad en bezaagd hout

Glad geschaafd

Over glad geschaafde staanders van uw overkapping, vlonderplanken, boeidelen of balken strijkt u moeiteloos met uw blote handen zonder kans op een splinter. Bij glad geschaafd hout, ook wel vlak geschaafd bij terrasplanken genoemd, is het hout meestal eerst (kunstmatig) gedroogd. Nat hout, ook wel vers gezaagd genoemd, laat zich namelijk niet goed schaven. Doordat het hout enkele dagen of weken in een droogkamer moet staan, ligt de prijs logischerwijs hoger dan bij bezaagd hout.

Andere voordelen van glad geschaafd hout zijn dat het maatvast en eenvoudig te verven is. Hierbij is het wel belangrijk dat u de verf of beits goed uitsmeert en in meerdere laagjes aanbrengt. Glad geschaafd hout geeft namelijk sneller druipers dan ruw bezaagd hout. 

Het glad schaven van hout is een vak apart. We zien daarom ook steeds vaker dat hoogwaardige producten door Nederlandse houtschaverijen verwerkt worden, waardoor het hout dus ruw ons land binnenkomt. De prijs van Hollands geschaafd hout ligt uiteraard iets hoger dan als het verwerkt wordt in verre landen of Oost Europa. 

Kernvrij gezaagd

Bij Lariks Douglas hout en Eikenhout kunt u nog checken of het hout kernvrij is gezaagd. Kernvrij gezaagd wil zeggen dat het hout gezaagd is uit de buitenste delen van de stam. Dit heeft als voordeel dat de kans op scheuren kleiner is. Overigens zijn bij houtsoorten als Lariks Douglas, Eiken en Midden Europees Grenen scheuren bij een lage luchtvochtigheid heel gewoon, bij vochtiger weer trekken de scheuren vaak ook vanzelf weer weg.

Bij verticale staanders van overkappingen en schuren staat fijnbezaagd hout ook erg robuust. Echter zien we ook dat steeds meer mensen kiezen voor de moderne uitstraling van glad geschaafd hout. Voor het verwerken van hout werkt glad geschaafd hout ook net even iets prettiger. Het voordeel van glad geschaafd hout is dat de werking minder is door het droogproces. Wel dient u rekening te houden met het feit dat gedroogd hout, denk aan bijvoorbeeld dakbeschot vellingdelen, meer uitzetten dan ongedroogd hout. Hanteer dus altijd 2 mm tussenruimte bij gedroogde mes en groef rabatdelen.

Het voordeel van drogen is dat bij bijvoorbeeld vlonderplanken e.d. de grootste werking uit het hout is. Dus de krimp en uitzetting zal minder extreem zijn.