Logo Gadero
service
Blog

De maximale overspanning van houten balken

Gadero logo
Geschreven doorHanneke
Geplaatst31-07-2018

Er komt heel wat kijken wanneer u een houten overkapping in de tuin maakt. Zorg er daarom voor dat u een stevige constructie neerzet, welke jaren mee kan gaan. Zorg ook gelijk voor een goede fundering! Het is natuurlijk niet de bedoeling dat uw gloednieuwe overkapping direct verzakt of de eerste beste storm niet overleefd. Bij Gadero baseren we onze berekeningen op normale bouwwerken in uw tuin. 

Inhoudsopgave

Oslo Overkapping XL zwarte wanden

In deze blog vertellen we alles over het maken van een balklaag en de minimale balkdikte van uw schuur, overkapping, tuinverblijf of houten constructie. Hoe berekent u de draagkracht van houten balken? En waar dient u verder nog op te letten zodat u de doorbuiging van houten balk kunt voorkomen? 

Basis dakbalken (bij plat dak)

Bij dakbalken voor een houten overkapping houden wij de volgende vuistregel aan: 5 cm dikte per 100 cm overspanning. Bij overbruggingen wordt gerekend van staander tot staander, exclusief de afstand van schoren. Dus wanneer u een overspanning van 3 meter wil maken, heeft u balken van 15 cm nodig. En bij een overspanning van 4 meter heeft u balken van 20 cm nodig. Zelfs 5 meter overspanning zou kunnen, met 25 cm dikke balken en in combinatie met schoren kunt u dit uitbreiden naar 6 meter. Wij bevelen dit niet ‘officieel’ aan. Meestal gaat het jarenlang goed, maar de kans bestaat dat de houten balk van uw houten overkapping doorzakt. Dus vermijd het risico dat de balken doorbuigen.

Tip: Door schoren toe te passen in de constructie, vergroot u de draagkracht van uw balken.

De houten balken die u gebruikt voor het maken van een stevige overkapping worden ringbalken genoemd, zoals op onderstaande foto te zien is. 

Ringbalken

Draagbalken tabel (bij tuinoverkappingen met lichte dakmaterialen) Berekening draagkracht houten balken

Berekening draagkracht houten balken tabel

Bij de berekening is rekening gehouden met normale vormen van dakbedekking. Denk aan EPDM, Easyroofing, dakshingles en dakpanplaten. Gaat u echte dakpannen gebruiken? Dan is het aan te raden om zwaardere balken te gebruiken. Neem hierbij ook niet ruimer dan de tabel aangeeft. Dan bestaat de kans dat balken doorbuigen onder het gewicht van de dakpannen. Bij Gadero vindt u genoeg lange balken voor een stevige overkapping.

Totale overspanning met of zonder staanders

Hoe dik balken overkapping? Dit is een veelgestelde vraag bij onze klantenservice.

Wanneer u kiest om een houten constructie te maken met een inkeping, houd er dan rekening mee dat u minder overspanning overhoudt. Gaat u een balk van 5 meter ingekeept plaatsen op uw staanders, dan verliest u de dikte van de staanders uit de totale overspanning. Dit betekent dat u bij 15 x 15 cm staanders ongeveer 30 cm kwijtraakt en dat maakt dat de totale lengte 4.70 meter wordt. Het is dus belangrijk om te letten op de dikte van de staanders. Om dit te voorkomen kunt u gebruik maken van balkdragers of raveeldragers. Deze zit vastgeschroefd aan de staanders en zo wordt 5 meter overspanning behouden.

Draagbalk overkapping

Houtkeuze staanders

Ons advies is om de dikte van de staanders aan te passen aan de dikte van de dakbalken. Maak bijvoorbeeld een combinatie van 5 x 15 cm balken bij de horizontale balklaag met 15 x 15 cm verticale staanders of 7 x 20 cm balken met 20 x 20 cm staanders. Zo heeft u uw staanders en ringbalken mooi in verhouding. 

Het is voor overkappingen, blokhutten op maat, carports en kapschuren niet heel belangrijk wat de sterkteklasse is. Zowel Lariks/Douglas, grenen en vuren hout zijn sterk genoeg voor lichte houtbouwconstructies. U heeft zelf de keuze voor het materiaal.

Dakdwarsbalken

Wanneer u het dakbeschot of de dakplaten van uw overkapping wil ondersteunen kunt u kiezen voor dakdwarsbalken. Plaats de balken om de 40 à 50 cm voor een optimaal resultaat. Kies bijvoorbeeld voor 4.5 x 14.5 cm glad geschaafde of 5 x 15 cm fijnbezaagde dwarsbalken

Dakdwarsbalken

Fundering overkapping

Een van de belangrijkste onderdelen van uw overkapping is de fundering. Het zou natuurlijk jammer zijn als uw houtbouwconstructie verzakt. Kies bij voorkeur om betonpoeren op een stoeptegel te plaatsen die stevig in de grond ligt. En zorg altijd dat u uw betonpoeren vastzet met een zak snelcement. Let wel: hoe dikker uw staanders, hoe zwaarder en groter de betonpoer dient te zijn.

Bekijk hier nogmaals de belangrijkste punten voor het bouwen van een houten overkapping:

  • Zorg voor een overspanning van 5 cm dikte per 100 cm bij de dakbalken

  • Kies bij grote overspanningen voor een lichte dakbedekking

  • Bezuinig niet op het aantal dakdwarsbalken

  • Zorg voor een stevige fundering om verzakking tegen te gaan

Schoren

Zeker zijn van exacte berekeningen voor de belasting van uw dak of het bouwen van een zware houtconstructie? Bijvoorbeeld omdat u ervoor kiest om echte dakpannen te plaatsen. Kies er dan voor om een bouwkundig expert te raadplegen. Deze houdt ook rekening met factoren zoals sneeuw belasting, de draagkracht en de sterkteklasse van het hout.

Liever een kant-en-klare optie? Kies dan voor een van onze kant-en-klare overkappingen of tuinhuizen.