Logo Gadero
service
Blog

Dakbeschot met of zonder vellingkant, wat is het verschil?

Gadero logo
Geschreven doorHanneke
Geplaatst12-06-2020

Als u uw overkapping of veranda van een dak voorziet, wilt u natuurlijk ook tegen iets moois aankijken als u omhoog kijkt. Hier is dakbeschot voor gemaakt. Hiermee creëert u een stevige ondergrond voor uw dakbedekking, terwijl het er van de onderkant ook nog mooi uitziet. Nu zijn de mes- en groefplanken, wat vaak gebruikt wordt als dakbeschot, uitgerust met of zonder vellingkant.

lariks douglas overkapping

Wat nu het verschil is tussen dakbeschot met of zonder vellingkant? Dat leest u hieronder!

Wat is een vellingkant?

Vellingkanten zijn de afgeschuinde zijkanten van de plank. Dit betekent dat een zijde of beide zijdes van de plank afgeschuind (en dus niet recht) zijn. Vellingkanten komen bijvoorbeeld ook voor bij betonpoeren of terrastegels. Dakbeschot kan een vellingkant aan één kant of aan beide kanten van de plank hebben. Als u twee planken met een vellingkant aan elkaar maakt ontstaat er een soort v-groef in het midden.

vellingdeel douglas 18x195mm

Dakbeschot met of zonder vellingkant?

U vindt zowel dakbeschot met als zonder vellingkant in ons assortiment. Het verschil is dus dat de ene plank wel met een afgeschuinde rand is uitgerust en de andere niet. Voor de kwaliteit van uw dakbeschot maakt het niets uit, het heeft alleen een andere uitstraling. Met dakbeschot zonder vellingkant maakt u een strak dak, waarbij de individuele planken bijna niet te zien zijn. Bij de dakbeschot met vellingkant krijgt u dus die v-groef, waardoor er iets meer nadruk ligt op de planken. Dit geeft het dak een dynamische uitstraling. Welke u kiest is dus vooral een kwestie van smaak. 

Vellingkanten

Verschillende soorten dakbeschot

Bij Gadero vindt u dakbeschot van verschillende houtsoorten. De meest verkochte hiervan zijn wel vuren, lariks douglas en hardhout. Wat het verschil is tussen deze houtsoorten? Hieronder zetten we het voor u op een rijtje. 

  1. Vuren dakbeschot Vurenhout is uitermate geschikt om te gebruiken als dakbeschot. Deze houtsoort heeft een hoge duurzaamheid en bovendien een mooie uitstraling. Bovendien laat vuren zich goed overschilderen, dus maakt u uw dakbeschot bijvoorbeeld wit voor een ruimtelijk effect. Vuren vellingdelen zijn bij Gadero zowel onbehandeld als geïmpregneerd verkrijgbaar.

    Vellingkanten

  2. Lariks Douglas dakbeschot

    LariksDouglas hout is altijd populair bij zelfbouw, zo ook om te gebruiken als dakbeschot. Bij Gadero vindt u verschillende Lariks Douglas vellingdelen, gladgeschaafd en KD gedroogd voor een luxe uitstraling en weinig werking. Bovendien is Lariks Douglas aantrekkelijk geprijsd, voor een voordelig dak.

    Vellingkanten

  3. Hardhout dakbeschot

    Hardhouten dakbeschot komt misschien niet zoveel voor, maar is zeker aan te raden. Hardhout heeft een lange levensduur, zonder dat u het hoeft te behandelen. Bovendien ziet het er heel chique uit. Dit zorgt voor een aantrekkelijk uitzicht als u naar boven kijkt onder uw overkapping. Hardhout is wel iets duurder dan de eerdere 2 opties, maar het is dan ook de meest hoogwaardige optie. Bekijk ook aflevering 139 van Gadero TV om te zien hoe u dakbeschot van hardhout maakt.

    Gadero TV 139 Hardhouten Dakbedekking

Vellingdelen monteren

Hoe u deze vellingdelen monteert? Dat laat Ronny in de onderstaande video zien!

Deze veer- en groef planken zien we vaak terug als dakbeschot bij overkappingen of andere houtbouw projecten. Heeft u ook nog gevelbekleding nodig? Bekijk dan onze halfhouts, channelsiding planken en rhombus profielen. Voor wanden van een overkapping kunt u ook Zweeds rabat potdekselplanken gebruiken, bestel deze gelijk bij Gadero.