Logo Gadero
service

Bilinga hout

Bilinga is een populaire hardhout soort uit West Afrika. In België noemt met Bilinga hardhout Opepe. Bilinga heeft een volumiek massa tussen de 950 tot 1500 kg per m3. Bilinga is grotendeels vergelijkbaar met Bankirai. De kleur van vers gezaagd hout is bruin-geelachtig. 

  • Zeer stabiele houtsoort

Eigenschappen

Geschikt voor:

  • Vlonders

  • Luxe tafelbladen

  • Andere buitentoepassingen

Herkomst:

West Afrika

Duurzaamheid:

Klasse 1

Kleur & Textuur:

Opvallende bruin-geelachtige kleur 

Vergelijkbare houtsoorten

Uitvoeringen & toepassingen

Bilinga Hout

Eigenschappen Bilinga hout

Bilinga heeft zeer gunstige sterkte-eigenschappen en een hoge duurzaamheid. Geschikt voor tal van buitentoepassingen zoals vlonders en steigers. Aanvankelijk heeft Bilinga hout een geelbruine kleur. Onder invloed van regen, zon en lucht zal Bilinga (zonder oppervlaktebehandeling, zoals bijvoorbeeld hardhoutolie) naar potloodgrijs verkleuren. Bilinga vlonderhout leveren wij onder het EUTR keurmerk. De duurzaamheidsklasse is 1/2. Bilinga is heel hard en kan daardoor op de kopse kant scheuren. De vergrijzing is niet altijd even egaal. 

bilinga vlonderplank

Be- en verwerkbaarheid Bilinga

Net als bij Bankirai en Azobe is bij het spijkeren en schroeven voorboren vereist. Bilinga is in droge conditie goed verlijmbaar. De fijnmazige dichte houtstructuur maakt dit mogelijk. Bilinga is van zichzelf duurzaam en behoeft geen oppervlaktebehandeling.

Indien men om visuele reden wel voor een oppervlaktebehandeling kiest dan leent Bilinga zich hier prima voor. Een behandeling met hardhoutolie of speciale lak kan men prima gebruiken. Bilinga neemt dergelijke producten enigzins op waardoor er en goede aanhechting is. Dit in tegelstelling tot Bankirai waarbij het product nauwelijks het vettige hout in kan dringen.

bilinga hardhout

Bilinga planken

Bilinga is een harde houtsoort. Daardoor wil deze houtsoort nog wel een scheuren bij gebruik als terrasplank. Bij het machinaal bewerken van droog hout zullen beitels en zagen snel stomp kunnen zijn. Voor het schaven van gladde oppervlakten adviseren wij een spaanhoek van maximaal 10 graden.

Kijk onder vlonderplanken voor ons aanbod Bilinga hardhout planken in diverse lengtes.