Gadero houtsoorten

Welke houtsoort past het best bij uw klus

Gadero houtsoorten

Bilinga Hout

Bilinga is een populaire hardhout soort uit West Afrika. In België noemt met Bilinga hardhout Opepe. Bilinga heeft een volumiek massa tussen de 950 tot 1500 kg per m3. Bilinga is grotendeels vergelijkbaar met Bankirai. De kleur van vers gezaagd hout is bruin-geelachtig. 

Eigenschappen Bilinga hout

Bilinga heeft zeer gunstige sterkte-eigenschappen en een hoge duurzaamheid. Geschikt voor tal van buitentoepassingen zonder vlonders en steigers. Aanvankelijk heeft Bilinga hout een geelbruine kleur. Onder invloed van regen, zon en lucht zal Bilinga (zonder oppervlaktebehandeling, zoals bijvoorbeeld hardhoutolie) naar potloodgrijs verkleuren. Bilinga vlonderhout leveren wij onder het FSC keurmerk. De duurzaamheidsklasse is 1/2.

Voordelen Bilinga hardhout op een rij

  • Duurzaamheid klasse 1
  • Geschikt voor terras, tafelblad enzovoorts
  • Weinig werking

Nadelen Bilinga hardhout op en rij

  • Doordat het heel hard is kans op schuren, voorzichtig voorboren
  • Kan soms iets vlekkerig vergrijzen
  • Sommige mensen vinden het te geel 

Bewerkbaarheid en verwerkbaarheid

Net als bij Bankirai en Azobe is bij het spijkeren en schroeven voorboren vereist. Bilinga is in droge conditie goed verlijmbaar. De fijnmazige dichte houtstructuur maakt dit mogelijk. Bilinga is van zichzelf duurzaam en behoeft geen oppervlaktebehandeling.

Indien men om visuele reden wel voor een oppervlaktebehandeling kiest dan leent Bilinga zich hier prima voor. Een behandeling met hardhoutolie of speciale lak kan men prima gebruiken. Bilinga neemt dergelijke producten enigzins op waardoor er en goede aanhechting is. Dit in tegelstelling tot Bankirai waarbij het product nauwelijks het vettige hout in kan dringen.

Bilinga is een harde houtsoort. Daardoor wil deze houtsoort nog wel een scheuren bij gebruik als terrasplank. Bij het machinaal bewerken van droog hout zullen beitels en zagen snel stomp kunnen zijn. Voor het schaven van gladde oppervlakten adviseren wij een spaanhoek van maximaal 10 graden.

Bilinga planken

Kijk onder vlonderplanken voor ons aanbod Bilinga hardhout planken in diverse lengtes.