Logo Gadero
service

Teak Hout

Teak hardhout is al jaren een populaire houtsoort. Oorspronkelijk komt teakhout uit Zuidoost-Azië, maar dit begint steeds schaarser te worden met als resultaat dat teakhout in prijs stijgt. Daarom zijn er tegenwoordig ook Teak plantages in Latijns-Amerika en Azië. Het beste teakhout is het het donkere, zeer oude teak uit Oost Java, ook wel Djati genoemd. Teakhout van plantages is doorgaans lichter van kleur. Deze houtsoort is geliefd om de vele kwaliteiten. Zo is het duurzaam, stabiel, sterk, neemt het weinig vocht op en heeft het een zeer fraai uiterlijk. Door deze gunstige eigenschappen is Teak voor veel toepassingen geschikt. In de tuin zien we het vooral terug in tuintafels en tuinbanken.

  • Duurzaamheidsklasse 1

  • Geliefd om de vele gunstige eigenschappen

  • In de tuin vooral gebruikt voor tafelbladen en tuinbanken

  • ‘Officieel’ Teak is schaars en daardoor zeer prijzig, plantage Teak is een voordelig alternatief

Eigenschappen Teakhout

dinnertafel teak rustiek

Teak heeft veel voordelen. Zo is het splintervrij en kent het een zeer beperkte werking. Daarnaast is het oersterk en heeft het, met duurzaamheidsklasse 1, ook nog een zeer lange levensduur. Het mooie uiterlijk van teakhout spreekt veel mensen aan. Het hout is lichtbruin tot goudbruin en wordt donkerder na de blootstelling aan licht. Teak heeft een zeer kenmerkende geur, die aan oud leer doet denken. Daarnaast voelt het hout wat vettig aan. Teakhout is in verhouding tot de stevigheid van het hout niet zwaar. Door de populariteit van Teak worden er ook veel andere houtsoorten met het woord teak in de naam verkocht, terwijl de Tectona grandis de enige boomsoort is die het echte teakhout levert. 

Plantage Teak

teak bank bretagne

De boom waar wij Teak van maken doet er gemiddeld zo’n 70 tot 90 jaar over om te groeien tot het punt dat ze gekapt kunnen worden. Deze houtsoort is zeer duurzaam en kan bij zorgvuldig gebruik en hergebruik ook minstens zo lang gebruikt worden. Officieel teak hout is echter dusdanig duur geworden dat er veel plantage teak of andere alternatieven worden aangeboden. Plantage teak is iets minder hoogwaardig dan officieel Teak, maar om de prijzen van teakhouten tuinmeubelen laag te houden maken wij gebruik van plantage teak. 

Bestel teakhouten tuinmeubelen bij Gadero, kies uit hardhouten tuintafels met teak houten tafelbladen of fraaie hardhouten tuinbanken.