Logo Gadero
service

Keruing Hout

Keruing is een hardhout soort afkomstig uit Azie. Keruing hout heeft duurzaamheidsklasse 3 en is lager van prijs dan officieel Bankirai (duurzaamheidsklasse 1). Keruing hardhout is donkerder bruin/ rood van kleur. Voor toepassingen in de grond raden wij Keruing hout af, hiervoor is Azobe meer geschikt. Voor terrasplanken is bankirai minder nerveus (minder werking) en bij bankirai heeft u geen last van bloeden en harsvorming

  • Sterke overeenkomst van Bankirai

  • In kwaliteit niet vergelijkbaar met Bankirai

Bankirai en Keruing verschillen herkennen

Keruing hergebruiken

Wij willen iedereen aansporen om hardhout langer te gebruiken, vooral met het oog op duurzaamheid. De bomen waar wij Keruing planken van maken doen er namelijk wel 70 jaar over voordat ze groot genoeg zijn om gekapt te worden. Wij streven ernaar om hout net zo lang te gebruiken als de groeiduur van de boom. Met hoogwaardige producten en hergebruik is dit ook zeker mogelijk. Wij hebben daar echter wel uw hulp bij nodig. Vervang dus niet te snel uw hardhouten vlonder en laat uw hout hergebruiken in plaats van dat u het weggooit. 

Eigenschappen

Geschikt voor:

  • Schuttingen

  • Vlonders (niet aanbevolen ivm sterke werking)

Herkomst:

Azië

Duurzaamheid:

Klasse 3

Kleur & Textuur:

Bruin/ rood

 Vergelijkbare houtsoorten

Uitvoeringen & toepassingen

verticale planken schutting hardhout

Bankirai vs. Keruing

Keruing hout is beperkt leverbaar bij onze houthandel. De kwaliteit van Keruing kunt u NIET vergelijken met die van Bankirai. Keruing heeft meer werking (krimp en uitzetting) dan Bankirai hardhout. Houdt u bij het maken van een vlonder van Keruing vlonderplanken rekening met minimale tussenruimte van 1 a 1,2 cm tussen de planken en minimaal 3 cm van de muur. Verder kan Keruing hardhout gaan bloeden, is het harsig en soms schimmelig. U zult met de boormachine merken dat doorboren heel gemakkelijk gaat.

bankirai of keruing

Overeenkomsten Keruing en Bankirai

Let op, collega houthandels willen vanwege de sterk overeenkomende kleur van Keruing en Bankirai het nog wel eens lager geprijsde Keruing leveren onder de naam Bankirai. Keruing hardhout heeft echter een minder lange levensduur dan officieel Bankirai en kan sneller gaan splinteren, bloeden en meer uitzetstoffen gaan 'zweten'. In het begin ziet u het verschil niet, na enkele jaren wel. Keruing is meer donkerbruin/ rood van kleur, bankirai is lichter. Bij twijfel kunt u altijd onze expert inschakelen door een proefstukje naar ons te sturen of een echt stukje bankirai proefmonster bij ons aan te vragen. 

Vaak zijn hardhouten tuinschermen gemaakt van keruing planken. Hiervoor is Keruing geschikt en vaak zijn deze schermen een stuk goedkoper dan bankirai hardhouten tuinschermen.

bankirai of keruing

Keruing hout tuischermen en vlonderplanken

Bekijk onderste ingezoomde foto voor de verschil in kleur van Bankirai en Keruing hardhout. Vooral het gewicht is het grootste verschil, dat u zelf goed kan testen. Ook de zachtheid van Keruing zult u merken bij het voorboren. Voor tuinschermen is GEDROOGD Keruing hardhout wel geschikt. Dan zijn de planken kleurvast, is de werking en harsvorming minimaal. Bij schuttingen kan Keruing hout goed droogwaaien en neemt het minder vocht op.