Keruing Hout

Gadero Houtsoorten

Keruing Hout

Keruing Hout

Keruing is een hardhout soort afkomstig uit Azie. Keruing hout heeft duurzaamheidsklasse 3 en is lager van prijs dan officieel Bankirai (duurzaamheidsklasse 1). Keruing hardhout is donkerder bruin/ rood van kleur. Voor toepassingen in de grond raden wij Keruing hout af, hiervoor is Azobe meer geschikt. Voor terrasplanken is bankirai minder nerveus (minder werking) en bij bankirai heeft u geen last van bloeden en harsvorming

  • Duurzaamheidsklasse 3
  • Sterke overeenkomst van Bankirai
  • Geschikt voor schuttingen en vlonders
  • In kwaliteit niet vergelijkbaar met Bankirai

Bankirai vs. Keruing

Keruing hout is beperkt leverbaar bij onze houthandel. De kwaliteit van Keruing kunt u NIET vergelijken met die van Bankirai. Keruing heeft meer werking (krimp en uitzetting) dan Bankirai hardhout. Houdt u bij het maken van een vlonder van Keruing vlonderplanken rekening met minimale tussenruimte van 1 a 1,2 cm tussen de planken en minimaal 3 cm van de muur. Verder kan Keruing hardhout gaan bloeden, is het harsig en soms schimmelig. U zult met de boormachine merken dat doorboren heel gemakkelijk gaat. 

Bankirai en Keruing verschillen herkennen

Overeenkomsten Keruing en Bankirai

Let op, collega houthandels willen vanwege de sterk overeenkomende kleur van Keruing en Bankirai het nog wel eens lager geprijsde Keruing leveren onder de naam Bankirai. Keruing hardhout heeft echter een minder lange levensduur dan officieel Bankirai en kan sneller gaan splinteren, bloeden en meer uitzetstoffen gaan 'zweten'. In het begin ziet u het verschil niet, na enkele jaren wel. Keruing is meer donkerbruin/ rood van kleur, bankirai is lichter. Bij twijfel kunt u altijd onze expert inschakelen door een proefstukje naar ons te sturen of een echt stukje bankirai proefmonster bij ons aan te vragen. 

bankirai of keruing hardhout

Vaak zijn hardhouten tuinschermen gemaakt van keruing planken. Hiervoor is Keruing geschikt en vaak zijn deze schermen een stuk goedkoper dan bankirai hardhouten tuinschermen.

Keruing hout tuischermen en vlonderplanken

Bekijk onderste ingezoomde foto voor de verschil in kleur van Bankirai en Keruing hardhout. Vooral het gewicht is het grootste verschil, dat u zelf goed kan testen. Ook de zachtheid van Keruing zult u merken bij het voorboren. Voor tuinschermen is GEDROOGD Keruing hardhout wel geschikt. Dan zijn de planken kleurvast, is de werking en harsvorming minimaal. Bij schuttingen kan Keruing hout goed droogwaaien en neemt het minder vocht op.

bankirai of keruing hout kiezen