Logo Gadero
service

Itauba

Zoekt u een sterke en duurzame houtsoort met een geel-bruine kleur? Itauba hardhout is wat u zoekt! Itauba hout groeit in het Amazonegebied, tropisch Zuid-Amerika. Het is een houtsoort met duurzaamheidsklasse 1, dus daar heeft u al snel 25 a 40 jaar plezier van. Ook heeft Itauba veel vergelijkbare eigenschappen met teakhout. Deze duurzame houtsoort is dan ook voor veel toepassingen geschikt, zo zien wij het terug in vlonders, balken, gevelbekleding en vloeren. Itauba kan soms zwarte stipjes vertonen, echter vergrijzen deze binnen een jaar. Deze zwarte stippen geven het hout juist een uniek karakter en deze stippen zijn juist heel duurzaam/hard. 

  • Itauba kent veel gunstige kwaliteiten, vergelijkbaar met Teakhout

  • Zeer sterk en duurzaam hout

Eigenschappen

Geschikt voor:

  • Houten terras

  • Balken

  • Gevelbekleding

  • Parket

  • Constructiehout

Herkomst:

Zuid-Amerika

Duurzaamheid:

Klasse 1

Kleur & Textuur:

Geel-bruin

Vergelijkbare houtsoorten

Uitvoeringen & toepassingen

Itauba plank 21x14

Eigenschappen Itauba hardhout

Itauba, ook wel bekend als itaúba amarela of itaúba grande, heeft een mooie geel-bruine kleur. Deze kleur zal uiteindelijk zeer fraai vergrijzen. De boom kan een hoogte van wel 40 meter halen, de diameter ligt rond de 75 cm. Itauba wordt veel gebruikt voor gevelbekleding en houten terras dekdelen. 

Plantenbak itauba hardhout

Itauba behandelen

Bij drogen aan de buitenlucht is itauba hout vrij stabiel. Droogt u het hout kunstmatig, dan kunnen er scheurtjes en barstjes ontstaan. Eenmaal gedroogd is het een uiterst stabiele houtsoort. Itauba hardhout bevat looizuren en kan soms zwarte vlekjes geven. Deze zwarte vlekjes vergrijzen doorgaans wel naar een lichtere tint en vormen eigenlijk het duurzaamste gedeelte van de plank.

Vlonder Itauba hardhout

Duurzaamheid

Het is een houtsoort die nauwelijks onderdoet voor Braziliaans Ipé hout. Ipe is echter egaler van kleur, maar in prijs een niveau duurder. Bekijk nu ons aanbod met duurzame hardhouten vlonderplanken en gevelbekleding