Jatoba

Gadero Houtsoorten

Jatoba

Eigenschappen

Geschikt voor:

  • Binnenvloeren
  • Meubels
  • Vlonders
  • Gevelbekleding

Herkomst:

Midden- en Zuid-Amerika

Duurzaamheid:

Klasse 2

Kleur & Textuur:

Nootachtig, bruin, rood en oranje

Vergelijkbare houtsoorten

Jatoba hout

Zoekt u een warm ogende houtsoort? Dan moet u Jatoba hardhout hebben! Het kernhout heeft een bijna nootachtige kleur, een soort combinatie van oranje, rood en bruin. Na verloop van deze tijd wordt deze kleur alleen maar dieper. Jatoba hout komt van loofbomen in de tropische bossen in Midden- en Zuid-Amerika, maar voornamelijk uit Brazilië. Het spinthout heeft een lichte kleur, wit tot grijs. Wanneer jatoba hout glad geschuurd is krijgt het een prachtige glans. Jatoba werd in Nederland vooral gebruikt bij binnenvloeren van massief hardhout. Tegenwoord zijn dergelijke tapi vloeren minder populair.

  • Bijzondere warme kleur
  • Door de hardheid is Jatoba een zeer slijtvaste houtsoort

 

 

Uitvoeringen & toepassingen

Voordelen Jatoba hardhout

Jatoba is een hele harde houtsoort. Dit maakt deze hardhoutsoort zeer slijtvast. Hierdoor is jatoba geschikt voor intensief gebruik, bijvoorbeeld voor een binnenvloer waar veel op gelopen wordt. Jatoba, ook wel rode locus genoemd, is makkelijk te verwerken en te schuren. Voorboren is noodzakelijk, door de hardheid van het hout. Verder kent jatoba weinig werking.

Behandelen Jatoba hardhout

Deze houtsoort staat erom bekend vlekken te kunnen veroorzaken, omdat het inhoudsstoffen verliest. Het is daarom aan te raden jatoba met hardhoutolie te behandelen voordat u het gaat verwerken. Doe dit bij circa 15 graden en zorg dat de planken mooi schoon en droog zijn.

Toepassingen

Jatoba is door deze gunstige eigenschappen geschikt voor veel verschillende toepassingen. Zo maakt u van massieve boomstam delen een hele luxe tafel. Ook zijn er terrasplanken of houten vloeren voor binnenshuis van Jatoba hardhout. Daarnaast maakt u een mooie stapelschutting van Jatoba rabatdelen. Voor een opvallende en duurzame gevel kiest u voor jatoba rhombus. Met deze rhombus profielen maakt u een mooie open gevel of een bijzondere schutting.