Logo Gadero
inspiratieservice

Azobe hout

Azobe hout (Lophire alata) is een populaire product als het gaat om hardhouten palen. Azobe is namelijk zeer duurzaam en geschikt om in de grond te plaatsen. Daarom worden van Azobe hardhout veel tuinpalen voor in de grond en damwandprofielen voor rond het water gezaagd. Azobe hout heeft een volumiek massa tussen de 850 tot 1400 kg per m3. Azobe hardhout heeft een sterke kruisdraad en een vrij grove nerf. Het hout heeft een fijne gelijkmatige structuur met een sterke kruisdraad. Wij leveren azobe tuinhout in vele maten van 4x4 tot 12x12 cm dikte.

  • Zeer sterk en vochtbestendig hardhout

  • Trekt snel krom en daarom niet geschikt als vlonderplank of lange onderbalken onder uw terras

Pas op met aanbieders die in plaats van Azobe soorten als Okan (Denya) hout of ongeteste Zuid Amerikaase varianten uitleveren die vaak meer trekken en minder duurzaam zijn. 

Eigenschappen

Geschikt voor:

  • Schuttingpaal

  • Piketpaal

  • Beschoeiingshout

Herkomst:

West Afrika

Duurzaamheid:

Klasse 1

Kleur & Textuur:

Bruin- roodachtig, vergrijst naar potloodgrijs

Vergelijkbare houtsoorten

Uitvoeringen & toepassingen

Dubbele beschoeiing wal azobe

Eigenschappen Azobe hout

Zeer gunstige sterkte-eigenschappen en een hoge duurzaamheid maakt azobe geschikt voor tal van buitentoepassingen. Azobe hout vindt u dan ook terug als hardhouten tuinpaal (fijnbezaagd of glad geschaafd), piketpaal of als beschoeiingshout. Aanvankelijk is Azobe bruin- roodachtig van kleur. Onder invloed van regen, zon en lucht zal het hout (zonder oppervlaktebehandeling, zoals bijvoorbeeld hardhoutolie) naar potloodgrijs verkleuren. Azobe is een harde houtsoort met een hoge stoot- en wrijvingsweerstand.

Azobe vindt zijn toepassing bij zware omstandigheden, zoals sluizen, bruggen en bodems van vrachtwagens. In Parijs rijden de metrotrein op spoor-rails van Azobe.

Beschoeiing azobe

Azobe palen

Azobe is zowel bezaagd (iets ruw) als glad geschaafd beschikbaar. Glad geschaafd Azobe hardhout is aantrekkelijk als u palen in het zicht plaatst, bijvoorbeeld tussen uw tuinschermen of als pergola. Bezaagd (licht ruw) Azobe is goedkoop en ideaal als grondpaal bij plankenschuttingen en beschoeiingen.

Het nadeel van Azobe is dat deze houtsoort snel krom trekt. Daarom adviseren wij na ontvangst meteen te verwerken tot eindproduct. Laat Azobe nooit in de volle zon liggen. U krijgt bij Gadero bovendien altijd FAS kwaliteit Azobe geleverd, dit is de hoogste kwaliteit. Omdat Azobe bekend staat als trekkend hout wordt van deze soort ook geen vlonderplanken en schuttingplanken aangeboden. 

Azobe Hardhout Damwand Profiel

Bewerkbaarheid en verwerkbaarheid

Ondanks de hardheid kan azobe vrij gemakkelijk machinaal worden bewerkt. Door de sterke kruisdraad moet bij machinaal schaven een kleine spaanhoek worden toegepast om een glad oppervlak te verkrijgen. Vers gezaagd hout bezit een typische tanninegeur die na verloop van tijd verdwijnt. Droog azobe heeft een duidelijk afstompende werking op zagen en beitels. 

Bij het schroeven en spijkeren in Azobe altijd voorboren. Het is aan te bevelen om de schroeven en spijkers in kruipolie of afwasmiddel te drenken voordat ze worden verwerkt. Azobe is minder goed te verlijmen. Net als bij Bankirai is er voor de duurzaamheid van Azobe geen oppervlaktebehandeling nodig. Om visuele redenen kan dit natuurlijk wel plaatsvinden. Bankirai hardhout wil minder trekken dan hardhout en is lichter van kleur. Voor Azobe hout adviseren we dan ook meteen na ontvangst verwerken tot eindproduct en nooit in de zon of warme garages laten liggen. 

Azobe Hardhout

Wij hebben in diverse diktes (van 6x6 tot 12x12 cm) en lengtes (1.80 tot 3 meter) azobe hardhout vierkante palen. Alle Azobe producten zijn FAS kwaliteit, de hoogste kwaliteit in Azobe hardhout. Deze palen zijn gepunt of hebben een platte kop, dit wordt per product aangegeven. Kies hier uit vlonderpalen en schuttingpalen. Kijk ook onder beschoeiingsschotten voor azobe beschoeiingshout.