Logo Gadero
service

Massaranduba Hout

Massaranduba hout (Manilkara bidentate) is een hardhout soort dat ook wel Paardevleeshout wordt genoemd. Massaranduba heeft een volumiek massa tussen de 950 tot 1600 kg per m3. Massaranduba is grotendeels vergelijkbaar met Bankirai en Azobe qua duurzaamheid. Het is alleen donkerder van kleur, keihard (en daardoor soms kans op scheuren) en lastiger te schroeven en te zagen. Wij leveren Massaranduba hardhout onder het EUTR en EUTR keurmerk. Denk hierbij aan producten als terrasplanken en blokhutprofielen. De prijs ligt meestal net iets onder Bankirai hout. 

  • Massaranduba is vaak goedkoper dan andere hardhoutsoorten

  • Donker van kleur

  • Zeer hard, soms kopscheuren, altijd voorboren dus!

  • Kan ongedroogd sterk werken (krimpen en uitzetten)

Eigenschappen

Geschikt voor:

  • Vlonders

  • Schuttingen

  • Beschoeiingen

  • Paardenboxen

Herkomst:

Zuid Amerika

Duurzaamheid:

Klasse 1

Kleur & Textuur:

Vers gezaagd hout is vleeskleurig, donker tot grijsachtig roodbruin of purperbruin. De vergrijzing is mooi licht grijs.

Vergelijkbare houtsoorten

Uitvoeringen & toepassingen

Massaranduba terras planken

Houteigenschappen Massaranduba

Massaranduba hardhout heeft een gunstige sterkte en kent weinig doorbuiging op kortere lengten. Deze houtsoort is bijzonder geschikt voor buitentoepassingen. Het hout heeft een fijne gelijkmatige structuur met een sterke licht golvende kruisdraad. Vers gezaagd hout is vleeskleurig, donker tot grijsachtig roodbruin of purperbruin. De vergrijzing is mooi licht grijs. 

Het verschil met Bankirai is vooral de kleur, hardheid en afkomst. Massaranduba komt uit Zuid Amerika en Bankirai uit Indonesië. Massaranduba is, zeker in het begin, donkerder van kleur. Daarnaast is het zeer hard, wat voorboren lastig kan maken. 

Let op dat bij Massaranduba vlonderplanken het hout kunstmatig gedroogd is, dit voorkomt ernstige krimp en uitzetting. Massaranduba is ongedroogd namelijk behoorlijk nerveus. 

blokhutprofiel hardhout massaranduba

Bewerkbaarheid en verwerkbaarheid Massaranduba

Net als bij bankirai en azobe is voorboren bij het spijkeren en schroeven vereist. Indien men schroeven gebruikt die verkocht worden als direct toe te passen (zonder voor te boren) loopt de schroef zeer warm en verliest nagenoeg alle kracht. Het daadwerkelijk afbreken van de schroef ziet men veelal pas na een half jaar. Vaak vindt dit breken van de verzwakte schroef plaats onder de werking van het hout. Massaranduba in droge conditie redelijke goed verlijmbaar. De fijnmazige dichte houtstructuur draagt daar zeker aan bij. Massaranduba is van zichzelf duurzaam en behoeft geen oppervlaktebehandeling.

massaranduba vlonderplank

Massaranduba Planken

Kijk onder vlonderplanken voor ons aanbod Massaranduba hardhout planken van 21 mm dikte en in diverse lengtes. Uiteraard leveren wij uw Massaranduba hardhout voor de beste prijs.