Logo Gadero
service
Blog

Duurzaamheidsklasse hout

Gadero logo
Geschreven doorHanneke
Geplaatst11-03-2019

De duurzaamheidsklasse van hout, u heeft het vast eens voorbij zien komen bij de zoektocht naar nieuwe houten planken voor uw vlonder of schutting. Maar wat betekent deze duurzaamheidsklasse van hout? En wat betekent de duurzaamheidsklasse nu voor uw toekomstige tuinproject? Dat leggen wij u hieronder uit!

Vlonders

Wat is de duurzaamheidsklasse van hout?

Met de duurzaamheidsklasse wordt de levensduur van een houtsoort aangegeven. Het geeft aan of er bij een houtsoort na verloop van tijd houtrot ontstaat of dat het juist langer meegaat. Hout met een hoge duurzaamheidsklasse kan bijvoorbeeld beter tegen weersinvloeden dan hout met een lage duurzaamheidsklasse.

Om de duurzaamheidsklasse van een houtsoort vast te stellen wordt het kernhout blootgesteld aan bacteriën en schimmels. Zo is onderzocht welke houtsoort hier goed tegen kan en welke niet. Hiermee wordt de levensduur van het hout bepaald.

Hout met een goede duurzaamheidsklasse heeft een lange levensduur en is vaak ook een hoogwaardige houtsoort. Met de duurzaamheidsklasse van hout krijgt u een beter idee of het hout geschikt is voor de klus die u in gedachten had. Zo weet u dat u met een houtsoort met duurzaamheidsklasse 5 geen vlonder aan het water hoeft te maken. Voor tuinprojecten zijn houtsoorten met een hoge duurzaamheid geschikt. Dit zijn de klassen 1 t/m 3.

Welke duurzaamheidsklasse voor hout zijn er?

Er zijn vijf duurzaamheidsklassen in hout. Hout met duurzaamheidsklasse 1 is zeer duurzaam, terwijl hout met duurzaamheidsklasse 5 helemaal niet duurzaam is. Dan bestaan er nog de klassen 2 t/m 4 die daar tussenin zitten.

Duurzaamheidsklasse 1 

Bij houtsoorten in duurzaamheidsklasse 1 moet u denken aan hoogwaardige houtsoorten als Ipé, Padouk en Mukulungu. Deze houtsoorten hebben een lange levensduur en zijn geschikt voor veel verschillende toepassingen, waarbij contact met de grond vaak geen probleem is. De levensduur van deze houtsoorten is gemiddeld zo’n 25 jaar of langer. Dit is afhankelijk van het buitengebruik. Zeker als u de houtproducten goed monteert en onderhoudt met beits, verf of olie is de levensduur vaak nog langer.

Vlonder mukulungu duurzaamheidsklasse1

Duurzaamheidsklasse 2

Houtproducten in duurzaamheidsklasse 2 zijn ook vaak hardhoutsoorten, zoals het populaire Bankirai. Ook houtsoorten als Kapur en thermisch gemodificeerd Vuren en Grenen vallen in deze categorie. Deze houtsoorten zijn met een levensduur van zo’n 20 jaar nog steeds erg duurzaam, maar net iets minder in kwaliteit. Vaak werken ze ook net iets meer, zijn ze minder goed bestand tegen vocht en nemen ze meer vuil op dan houtsoorten met duurzaamheidsklasse 1. Dit ziet u echter ook terug in de prijs.

Duurzaamheidsklasse 3

Veel behandelde naaldhoutsoorten vallen in duurzaamheidsklasse 3. Daarnaast vindt u hier ook hardhoutsoorten als Keruing, wat gezien wordt als de mindere versie van Bankirai, en thermisch gemodifcieerd bamboe. De prijs van deze houtproducten is over het algemeen lager dan hout met hogere duurzaamheidsklassen, maar dit is ook terug te zien in kwaliteit, werking en levensduur. Houtsoorten met duurzaamheidsklasse 3 gaan ongeveer 15 jaar mee. Toch maakt u hier ook nog zeer mooie houten projecten mee. Deze houtsoorten vormen echt een uitkomst voor de prijsbewuste klant.

Duurzaamheidsklassen hout

Duurzaamheidsklassen hout

Wat kan de duurzaamheid van hout vergroten?

Houtsoorten hebben een bepaalde duurzaamheidsklasse, maar dit kan door bepaalde behandelingen ook vergroot worden. Zo is onbehandeld grenen- en vurenhout niet geschikt voor buitengebruik en onbehandeld Douglas niet voor gebruik in de grond.

Geïmpregneerd tuinhout zoals grenen of vuren kan wel voor veel verschillende buitentoepassingen gebruikt worden. Dit ziet u onder andere terug in vlonderplanken of schuttingschermen. Het voordeel van deze geïmpregneerde houtsoorten is dat ze zeer voordelig zijn en door het impregneren een langere levensduur hebben. Het nadeel is dat deze houtsoorten met chemicaliën behandeld worden, wat niet de meest milieuvriendelijke oplossing is. Impregneren komt voor bij bijvoorbeeld tuinhuisjes.

Rhombus thermowood grenen gevelbekleding

Een andere manier van behandelen is thermisch modificeren. Hierbij wordt het hout verwarmd met stoom. Hierdoor zijn houtsoorten die normaal gesproken duurzaamheidsklasse 5 hebben opeens net zo duurzaam als hoogwaardig hardhout. Daarnaast kennen deze houtsoorten na het thermische modificatie proces relatief weinig werking en wegen ze minder dan onbehandeld hout. Dit maakt ze onder andere zeer geschikt als gevelbekleding. Houtsoorten als Fraké, Ayous, Vuren en Grenen worden veel thermisch gemodificeerd. Het voordeel van deze behandeling is dat er alleen warmte en water bij gebruikt wordt, wat het zeer milieuvriendelijk maakt. Het nadeel is dat thermisch gemodificeerd hout vrij kwetsbaar is, waardoor het vrij snel te beschadigen is. Goed onderhoud is dus van belang.

56275 zweeds rabat potdekselplank zwart gecoat

Daarnaast kunt u het hout natuurlijk ook behandelen door het te beitsen, verven of oliën om de levensduur te verlengen. Bekijk wel of deze materialen geschikt zijn voor de houtsoort die u gaat gebruiken. 

Waarop letten bij tuinhout?

U verdiepen in de duurzaamheidsklassen van hout kan u enorm helpen bij uw keuze voor tuinhout. Er zijn namelijk genoeg houtsoorten om uit te kiezen. Daarom is het allereerst belangrijk om te bepalen waar u het hout voor wilt gebruiken. Is het bijvoorbeeld belangrijk dat het hout goed tegen water kan? Kies dan een houtsoort uit duurzaamheidsklasse 1. Vindt u de prijs/kwaliteit verhouding van het houtproduct doorslaggevend? Dan is duurzaamheidsklasse 3 misschien meer iets voor u.

Schutting rhombus profiel hardhout duurzaamheidsklasse

Ook met goede montage kunt u de levensduur van uw houtproducten ten volle benutten. Zo is het belangrijk om uw vlonder, schutting of gevel goed te monteren. Zo kan het hout droog waaien, wat de duurzaamheid van het hout enorm ten goede komt. Met enige regelmaat een bezem over uw houten terras halen maakt ook veel verschil in de levensduur. Daarnaast is direct grondcontact vermijden een goede oplossing voor minder duurzame houtsoorten. Zorg er bijvoorbeeld voor dat uw schutting 10 centimeter boven het maaiveld pas begint. 

Bij Gadero vindt u hout uit alle duurzaamheidsklassen voor diverse toepassingen. In de onderstaande aflevering van Gadero TV vertellen we u nog meer over hoe u ook duurzaam om kunt gaan met hout.