Logo Gadero
service
Gadero TV

#248 Wat is Cumaru hout?

Gadero logo
Geschreven doorFemke
Geplaatst26-01-2022

In aflevering #248 van Gadero TV vertelt Quinten alles over Cumaru hardhout terrasplanken. Hij laat dit zien op ons showroom terrein in Breukelen. Benieuwd wat de voordelen van Cumaru zijn? Lees dan snel verder.

#248 Wat is Cumaru hout?
play video

Wat is Cumaru hardhout?

Cumaru is afkomstig uit Zuid-Amerika. Dit houtsoort kenmerkt zich door zijn lange levensduur en zijn kleur. Cumaru valt onder duurzaamheidsklasse 1. Dat betekent dat dit hout 25 jaar of langere mee gaat. Cumaru heeft een roodbruine tot gele kleur. Daarnaast zijn er op Cumaru planken mooie lijnen en tekeningen te zien. Na de vergrijzing blijven deze tekeningen nog goed zichtbaar. Cumaru vergelijkbaar met Ipé. Cumaru is vergelijkbaar met Ipé. Het wordt ook wel het broertje van Ipé genoemd. Beide soorten vallen in de hoogste duurzaamheidsklasse en is de vlamstructuur weer te zien in de planken. Cumaru is qua uitstraling iets rustiger dan Ipé. Dit komt doordat de kleurschakering bij Cumaru kleiner is dan bij Ipé. Qua kleur zit Cumaru tussen Bankirai en Ipé in. Cumaru is in vergelijking met ipé budgetvriendelijke.

Alles Over Cumaru

Cumaru behandelen

Elk houtsoort gaan uiteindelijk vergrijzen. U kunt het vergrijzingsproces vertragen door gebruik te maken van een hardhoutolie of door de planken lichtelijke op te schuren.

Cumaru vlonder terras en vergrijsd

Cumaru hout gebruiken

In ons assortiment hebben wij Cumaru planken in verschillende soorten en maten. Hier valt onder andere de Cumaru vlonderplank met de standaard breedte van 14,5 cm. Daarnaast is het ook mogelijk om een Cumaru terrasplank 14,5 cm breed die geschikt zijn voor een clipsysteem te krijgen. Tevens zijn er ook smallere planken verkrijgbaar, namelijk vlonderplank Cumaru 7 cm breed en terrasplank Cumaru 9 cm breed.

De 9 cm brede Cumaru plank is aan één valk en aan de andere geribbeld. Wij adviseren om de vlakke kant naar boven te plaatsen. In de ribbels van de plank blijft meer water en vuil achter waardoor groene aanslag meer kans krijgt om te gaan groeien. Naast het maken van een vlonder kunt u Cumaru planken ook gebruiken voor het maken van plantenbakken, schuttingen en gevelbekleding.

Cumaru hardhout vlonder

Welk hout gebruiken voor een terras?

In deze aflevering laat Quinten een terras van Cumaru hardhout zien. Bent u benieuwd naar welke hardhoutsoorten u ook kunt gebruiken voor het maken van een terras? Op ons YouTube kanaal Gadero TV hebben wij meerdere video’s over verschillende houtsoorten. Op dit kanaal vindt u onder andere Fraké thermisch gemodificeerd hout, Siberisch Lariks, Mukulungu hardhout en nog veel meer soorten.

Cumaru in het echt willen bekijken? Kom langs in onze showroom in Breukelen!