Logo Gadero
inspiratieservice
Blog

Welke bouwfolie kiest u?

Gadero logo
Geschreven doorIris

Gaat u aan de slag en heeft u geen idee welk bouwfolie u dient te gebruiken? Lees dan onze nieuwe blog!

Hierin vertellen wij u wat belangrijk is om te weten wanneer u een bouwfolie gaat kiezen. De keuze voor de bouwfolie heeft invloed op de levensduur en de kwaliteit van uw gevel of project.

Wij leggen in deze blog het onderscheid uit tussen de verschillende bouwfolies. Lees verder en ontdek de beste bouwfolie voor uw project.

UV werende fassadefolie zwart

Open gevelbekleding

Bouwfolie kan onderverdeeld worden in diverse soorten. Voor open houten gevelbekleding adviseren wij u om zwarte zelfklevende UV-werende folie van Wovar te gebruiken. Hiermee maakt u een mooie afgewerkte gevel, waardoor uw woning wordt beschermd van vocht van buitenaf en het ook bescherming biedt voor de achterliggende constructie. 

Het folie is UV-werend, maar ook waterkerend en dampopen. Daarnaast heeft de folie van Wovar een brandklasse B, want betekent dat het vuur vertragend is. 

Bij Gadero kunt u kiezen voor twee verschillende maten van deze folie. Deze is beschikbaar met een lengte van 25 en 50 meter en een hoogte van 150 cm. Daardoor is het bruikbaar voor verschillende projecten.

De UV-werende folie is geschikt voor open gevelbekleding met een voegbreedte van 20 mm en wij adviseren om maximaal 20 procent per m2 van de totale gevel te bekleden met dit folie. Zo zorgt u voor een optimale werking van het folie en plaatst u niet te veel hiervan. Het maakt niet uit of deze folie horizontaal of verticaal wordt geplaatst. Bij een grote wand of gevel is het wel altijd belangrijk om minimaal 10 cm te overlappen. Hiervoor zitten witte lijnen op de folie welke hierbij helpen. Niet het gehele folie is zelfklevend, alleen de buitenranden zijn dit, dus zorg er altijd voor dat deze precies op elkaar vallen bij het verlijmen. Lekken in het folie, zoals bijvoorbeeld overlappende delen, kunnen worden gedicht met bijbehorend Wovar zwarte folietape uit ons assortiment. 

UV werende Folie Open gevelbekleding

Gesloten gevelbekleding

Een andere optie voor bouwfolie is Wovar Dampopen Bouwfolie voor gesloten daken en wanden. Zoals de naam van het product al zegt, wordt het alleen gebruikt voor gesloten daken en wanden vanaf 25 graden. De bouwfolie bestaat uit drie verschillende lagen van polypropyleen in de boven- en onderlaag, met daar tussenin een High Breathable Film (HBF). Dit houdt in dat er geen water door het product heen kan gaan, maar dat condens (door temperatuurverschillen) er wel uit kan. Deze bouwfolie is beige van kleur en ook beschikbaar in twee verschillende lengtes, namelijk 25 en 50 meter lang. En net als de UV-werende folie, is ook deze folie 150 cm breed.

Transparante gevelbekleding

U kunt ook nog kiezen voor transparante bouwfolie. Dit wordt vaak gebruikt ter afscherming en afdichting van bouwprojecten. Deze bouwfolie is te verkrijgen in twee soorten diktes. Namelijk T100 en T200. De Wovar Bouwfolie T100 wordt verkocht per 100 cm met verschillende breedtes van 200 tot 600 cm. Het wordt vaak gebruikt tegen stof en vochtige lucht en zorgt er voor dat er geen vocht of condens op uw houtwerk of open isolatie komt. Deze bouwfolie heeft een hoge scheurweerstand, wat inhoudt dat het sterk folie is en bestand is tegen veel weersomstandigheden. T100 bouwfolie is ideaal voor binnen, vanwege de dikte van 0,035 mm zal het buiten namelijk snel scheuren.

Mocht u dit folie wel buiten willen gebruiken, kan er beter worden gekozen van Wovar Bouwfolie T200. Dit is namelijk twee keer zo dik als de bouwfolie T100 en extra sterk. Geschikt dus voor buiten en voor scherpe randen of uitstekende punten bij voorwerpen. Net als het bouwfolie T100 is ook deze bouwfolie bestand tegen veel weersomstandigheden en beschikbaar per 100 cm met breedtes van 200 tot 600 cm. 

Beide folies kunnen het best worden vastgemaakt met zeilklemmen, tape, plakband of semi zware objecten. Wanneer gebruik wordt gemaakt van pennen of haken, is de kans groter dat het folie scheurt. 

Bouwfolie transparant

Benieuwd geworden naar onze bouwfolies? Bekijk het volledige assortiment hier!

Gerelateerde blogs van Gadero