Logo Gadero
service
Gadero TV

#44 Vlonder met korte vlonderplanken

Gadero logo
Geschreven doorLisanne
Geplaatst21-12-2017

Een boom levert meer korte, dan lange planken. Dus is het aanbod korte terrasplanken groter dan lange terrasdelen. De prijs van korte vlonderplanken van 90, 120, 150, 180 en soms zelfs 215 cm is dan doorgaans ook een stuk aantrekkelijker dan lange dekdelen. Gelukkig kunt u met korte terrasplanken naast een standaard vlonder waarbij u de kopse naden steeds laat verspringen over verschillende balken ook andere patronen leggen. 

Op zoek naar nieuwe ideeën voor een houten vlonder? Bekijk aflevering #44 van Gadero TV en zie hoe Henk Jan een bijzonder legpatroon bouwt van korte (goedkopere) vlonderplanken.Kortom: korte lengtes vlonderplanken zijn goedkoper dan lange lengtes. In veel gevallen is het dus voordeliger om korte lengtes te gebruiken. Gaat u voor een iets lagere prijs? Wij zeggen dan: liever korte delen van de betere hardhoutsoorten zoals Bankirai, Garapa, Ipé en Massaranduba gebruiken dan lange planken van mindere soorten zoals Keruing die veel meer vocht en vuil opnemen (en dus snel glad worden), veel werken (uitzetten en krimpen), bloeden en harsig kunnen zijn. 

Schets fundering onderbalken met korte vlonderplanken

In deze aflevering laten we zien hoe je met korte vlonderplanken een complex, maar prachtig resultaat maakt van uw vlonder. In onderstaande schets ziet u hoe de vlonder gebouwd is. De bovenste afbeelding bevat de fundering van de vlonder en daaronder ziet u de combinatie met korte vlonderplanken.

Schets banenpatroon

Schets fundering met legpatroon vlonder (eindresultaat):

Schets legpatroon

Gebruikte gereedschap:

  • Boormachine met bithouder en verzinkbitje

  • Lange waterpas

  • Haakse hoek

  • Blokkwast voor oliën

  • Handzaag of cirkelzaag

Meer Gadero TV afleveringen