Beschoeiing Maken

Wilt u zelf een beschoeiing maken? Raadpleeg hier handige tips voor het aanleggen van een houten keerwand of beschoeing. Zowel voor een verhoogde tuinborder of walbeschoeiing aan de waterkant zijn deze aanlegtips te gebruiken.

Algemene werkwijze beschoeiing plaatsen

Een beschoeiing / damwand of keerwand wordt gebruikt om een hoogteverschil in de grond op te vangen. Veelal ziet men toepassingen nabij waterkanten, een sloot in de achtertuin, lagere oevers en bij glooiende terreinen. Er zijn verschillende typen te onderscheiden. De meest voorkomende zijn:

  • verticale en horizontale damwanden
  • hardhouten kant en klare beschoeiingschotten
  • beschoeiingsplanken (ook bij ons verkrijgbaar) voor maatwerk beschoeiing
  • houten lage keerwanden (bijvoorbeeld rolborder of minibielzen grondkering)

Plaats uw beschoeiing enkele graden naar binnen toe, dus net niet helemaal recht. Kies bij een lage tuin afboording voor onze beschoeiingsplanken en bij walbeschoeiing voor onze handige schotten die u in het water kunt laten zakken.

Populaire beschoeiing producten

Beschoeiing maken met schotten

Het aanbrengen van verticale damwand planken of stalen damwanden (bouwkuipen) vraagt inzet van groot materieel (trilblok op een hydrokraan) en veel werkruimte. In tuinen wordt dit veelal niet toegepast. We beperken ons hier tot het geven van het stappenplan voor kant en klare beschoeiingschotten. Deze complete hardhouten keerwanden zijn zonder zwaar materiaal te plaatsen zijn en schuiven op de kopse kanten mooi inelkaar. Bij ons kunt u het oerdegelijke hardhouten beschoeiingshout met vast gronddoek aan de achterzijde kopen. Deze hebben duurzaamheidsklasse 1 en gaan bij gebruikelijke toepassingen tot grote lengte van jaren mee (indicatie 20 tot 25 jaren).

Beschoeiingschotten bieden de mogelijkheid om maximaal 100 cm grondkering (lees hoogteverschil) te maken. Natuurlijk kan de grondslag na het beschoeiingschot geleidelijk oplopen zodat er in het geheel een grotere hoogtekering mogelijk is. Het af laten lopen van het maaiveld naast de beschoeiing (richting het water) is ook logisch om geen natte plekken en plassen achter de beschoeiing in de tuin te krijgen.

Lees nu ons uitgebreide stappenplan voor het bouwen van een houten beschoeiing / lage keerwand (in de volksmond keerwand of ook wel damwand genoemd).

Beschoeiing palen zetten

Beschoeiingsschotten plaatsen

Beschoeiing doek plaatsen

Beschoeiing trekstang

 

Beschoeiingswand hardhout / walbeschoeiing hout

Stap 1

Bepaal waar de beschoeiing moet komen te staan. Bepaal ook de te keren hoogte van de beschoeiing. Bij ons kunt u hardhouten schotten bestellen van 60 cm en van 100 cm hoog. Ook kunnen wij bij langere lengten afwijkende hogere maten leveren. Bij twijfel over de exacte hoogte tot 1 meter neemt u het hogere schot van 100 cm. Deze is relatief eenvoudig 1 plank in te korten. Het hoger maken van een beschoeiingschot tijdens de werkzaamheden kan een lastige klus zijn en verzwakt de constructie. De schotten die wij aanbieden zijn 3 meter lang. U dient derhalve de totale lengte te delen door 3 om het te bestellen aantal schotten te krijgen. Wij adviseren om bij hoeken en eindpunten 1 schot haaks op de lengte beschoeiing te plaatsen. Dat geeft extra stevigheid aan de eindpunten.

offerte maken

Stap 2

Bepaal hoe veel palen u nodig heeft. Wij adviseren om tenminste om de 40 tot 50 cm een paal te plaatsen. Om de benodigde lengte van de paal te bepalen kijkt u eerst weer naar de kerende grondhoogte. Een vuistregel bij het plaatsen van beschoeiing is 1/3 van de paal boven de grond en 2/3 van de paal onder de grond. Indien de kerende grondhoogte 100 cm is dan neemt men 300 cm lange palen. Bijvoorbeeld de 7 x 7 x 300 cm hardhout vindt u in onze webshop. Dan heeft u tevens een paal met duurzaamheidsklasse 1 (20-25 jaar). Bij beschoeiingen en grondkeringen adviseren wij altijd hardhouten palen. 

Stap 3

Bepaal hoeveel slotbouten u nodig heeft. Deze gebruikt u om de schotten aan de palen vast te zetten. Per paal gebruiken we standaard 3 slotbouten. Het aantal palen maal 3 is dus het aantal slotbouten. Deze kunt u onder het kopje schroeven e.d. eenvoudig mee bestellen. Naast het bestellen van de slotbouten is het handig voor de totale lengte van de beschoeiing een afwerkplank / dekplank met 1 doos torx 50 mm rvs schroeven te bestellen. Dit kan de 20 cm brede hardhouten plank zijn. Tevens eenvoudig bij ons mee te bestellen.

Wist u dat... Angelym Vermelho hout minstens zo duurzaam is als Azobe hardhout voor uw beschoeiing!

Stap 4

Nadat u de palen, de schotten en de slotbouten thuis heeft ontvangen gaat u buiten aan de slag. Maak de ruimte waar de beschoeiing moet komen zo veel mogelijk vrij van obstakels, gras en eventueel ander rommel. Er is voldoende werkruimte nodig (ook al kan alles in principe met de hand (handgereedschap) plaats vinden). U spant een draad (uitzet touw of metselkoort werkt het beste) van begin naar eindpunt van de te plaatsen beschoeiing. Met behulp van de grondboor (zie montagematerialen) plaatst u de 7 x 7 palen langs deze lijn (ongeveer haaks - dus verticale waterpas - de palen mogen iets achter over staan naar de tuin - tegen de laatste belstreep van uw waterpas). De laatste 20 cm geeft u de paal enkele meppen met de paalhamer. Dan staan de palen goed stevig. Probeer de paalkoppen reeds op de hoogte te krijgen van de bovenkant beschoeiing. Indien dat niet lukt (door bijvoorbeeld puin in de grond o.i.d.) dan mag u later enkele cm van de paalkop afzagen. Mocht u meer dan 100 meter beschoeiing willen plaatsen dan kan het handig zijn een motor-grondboor te huren. Kleinere lengten kunnen in beginsel prima met de hand gedaan worden. Na het plaatsen van de palen kunnen de schotten aan tuinzijde worden aangebracht.

De schotten hebben standaard een eindlat (klamp) waar het volgende schot weer achter valt. Dit werkt zeer eenvoudig en praktisch. De schotten bevestigen met 3 slotbouten m8 120 mm lang per paal. Voorboren gaat eenvoudig met de 9 mm metaalspiraalboor. Indien u op slappe bodem de beschoeiing plaatst is het raadszaam enkele ankerstangen te plaatsen. Om deze goed te kunnen opspannen plaats u op 280 cm van de beschoeiing een hardhouten 7 x 7 cm paal in de tuin. Op bovenstaande 3D plaatjes is duidelijk te zien hoe dat in zijn werk gaat. Boor met de 13 mm metaalspiraalboor een gat door de ankerpaal en de beschoeiingspaal. Koppel de meterse draadeinden met de koppelmoeren aan elkaar. Opspannen kan daarna met de eindmoeren aan beide kanten (bij de ankerpaal en bij de beschoeiing). Gebruik wel de bijgelverde volgring, anders zal de moer in het hout gaan draaien. De hier genoemde bevestigingsmaterialen vind u onder de categorie beschoeiing. Vervolgens kunt u aarde aanvullen. Dit is tevens de laatste werkslag. De beschoeiing is gereed. U heeft er jarenlang plezier van.

Bekijk bovenstaande 5 plaatjes met uitleg. Het zelf maken van een beschoeiingswand is dan niet moeilijk meer! Nog vragen en/of opmerkingen neem dan gerust contact met ons op. 

Vergunning

Voor particulieren geldt dat voor een beschoeiing tot maximaal 1 meter hoogte in principe geen vergunning is vereist. Bij een walbeschoeiing dient u te meten vanaf de bodem van de sloot of vijver. Bij verhoogde tuinborders nabij erfafscheidingen adviseren wij altijd uw buren vooraf duidelijk te informeren over uw plannen. Dit verkomt eventueel latere problemen.

Meer informatie

Naast informatie over zelf een beschoeiing bouwen en bestellen? Kijk hier voor hardhout beschoeiingshout en bevestigingsmaterialen.

Contactformulier
* verplicht