Logo Gadero
service
Gadero TV

#79 Vlonder van Bamboe terrasplanken leggen

Gadero logo
Geschreven doorHanneke
Geplaatst28-09-2018

Een vlonder van bamboe terrasplanken ziet u niet zo vaak. En toch is het een zeer verantwoorde keuze. Dat komt doordat bamboe een grassoort is die ontzettend snel en oneindig doorgroeit. Zodra een bamboeplant gekapt wordt groeit deze binnen 6-8 maanden weer tot zijn maximale hoogte en breedte. Wij noemen het daarom (ondanks dat het niet écht hout is) ook de 'houtsoort' van de toekomst.

Bamboe vlonder met clips

De bamboe terrasdelen die we in deze video gebruiken zijn geschikt voor blinde bevestiging met clips. U kunt kiezen voor bamboe onderbalken, maar hardhouten liggers zijn ook geschikt. Houd wel 35 tussenruimte aan tussen de balken, hart op hart. De planken worden bevestigd met speciale clips. U monteert eerst de 'beginclips' aan de uiteinden van de balken waarna u de eerste plank erin schuift. Vervolgens plaatst u tussen clips en werkt u door tot de laatste plank. Let op: de tussen clips plaatst u op iedere tussenbalk. De laatste plank wordt weer afgewerkt met de 'beginclip'.

Onderhoud bamboe terrasplanken

Bij het gebruik van deze bamboe vlonderplanken is het belangrijk dat u de vlonder goed onderhoudt. Na de aanleg direct behandelen met hardhoutolie en dit proces jaarlijks herhalen is ons advies. Daarnaast regelmatig met de harde bezem schoonvegen zodat algen geen vat krijgen op het hout.

Bamboe-feitje: er bestaan meer dan 1000 bamboesoorten, waarvan één soort maar liefst 91 cm per dag groeit. Dat is bijna 4 cm per uur en een groeisnelheid van 0,00003 km/h. Deze soort is daarmee de snelst groeiende plantensoort ter wereld.

Voordelen Bamboe

Het grootste voordeel van bamboe is dat het een duurzame keuze is. Wilt u meer lezen over de voordelen? Lees dan ons blog; "de 4 voordelen van bamboe".

Benodigde materialen bamboe terrasplanken:

  • Vlonderplank Bamboe 2.0 x 20 x 250 cm

  • Onderbalken hardhout 4,5 x .7 cm

  • Elephant montageclips Eva-Last zwart gecoat

  • Rubberen tegendragers

  • Twee boormachines voor voorboren en schroeven

  • Rubberen hamer

  • Hardhout olie

Meer Gadero TV afleveringen