Keuzehulp - Rabatdelen kiezen

Rabatdelen opgedeeld in vier categorieën

Met onze enkel- en dubbelzijdige rabatdelen kunt u alles maken. Om een goed overzicht te krijgen van onze rabatdelen, delen wij al onze rabatdelen op in vier categorieën.

  1. Horizontale montage
  2. Verticale montage
  3. Dakbeschot
  4. Open gevelbekleding

1. Rabatdelen voor horizontale montage
Deze rabatdelen zijn geschikt voor een wand van een overkapping of voor een schutting. Dit zijn stapelbare planken en worden ook wel potdekselplanken genoemd. Denk bijvoorbeeld aan mes- en groef en halfhouts rabatdelen of aan planken met Zweedse- of Deense profielen.

2. Verticale montage
Het verticaal monteren van rabatdelen is zeer geschikt voor een wand van een overkapping of een schutting. Door de rabatdelen verticaal te monteren, lijkt uw tuin optisch groter dan wanneer u rabatdelen horizontaal monteert. Halfhouts rabatdelen en channelsiding planken zijn zeer geschikt voor verticale montage.

3. Dakbeschot
Wilt u een terrasoverkapping of een kapschuur bouwen? Gebruik dan onze dakbeschot mes- en groefplanken. Deze rabatdelen hebben afgeschuinde hoekjes en worden daarom ook vellingdelen genoemd. Deze mes en groef planken zijn zowel voor een dak als voor wandbekleding geschikt.

4. Open gevelbekleding
Om open gevelbekleding te monteren met rabatdelen, kunt u ze zowel horizontaal als verticaal monteren. Rhombus profielen zijn hiervoor erg geschikt. Let op dat u bij het monteren met deze Rhombus profielen u minimaal 5 mm tussenruimte aanhoudt. Daarnaast raden wij aan om zwarte folie achter de planken te doen, bij gebruik voor gevelbekleding.

Hout profielen

De verschillende houtsoorten

Bij gebruik van rabatdelen voor uw gevel, raden wij aan om een houtsoort te kiezen voor duurzaamheidsklasse 1 en 2. Dit houdt in dat de levensduur ongeveer tussen de 15 en 25 jaar is en de planken weinig werking hebben. Denk bijvoorbeeld aan Red Cedar, AyousSiberisch Lariks of aan de houtsoort van de toekomst: Accoya! Wilt u rabatdelen gebruiken voor in de tuin? Dan kunt u andere houtsoorten kiezen, zoals Lariks Douglas.

Kleuradvies

Hout heeft van nature een mooie kleur. Maar de kleuren zwart, grijs en wit wordens steeds populairder! De kleur zwart raden wij aan om te gebruiken bij een ruime tuin en is erg populair bij overkappingen als achterwand. De kleur wit geeft een ruimtelijk gevoel en is geschikt voor een wat kleine tuin. De kleur grijs is algemeen en is geschikt voor een schutting, overkapping, dakbeschot etc.

Gespoten of gedompeld?
Opgelet bij het kiezen van een kleur! Is het hout gespoten of gedompeld?
Gedompeld is qua prijs goedkoper, maar wel minder duurzaam dan gespoten. Is de kleur gespoten? Dan houdt de kleur veel langer haar vastigheid dan wanneer het gedompeld is.

Tip

Let op! Heeft u gedroogd of ongedroogd hout? Bij gedroogd hout is de ergste werking uit het hout en bij ongedroogd hout is dit niet het geval. Let daarom op bij het monteren van ongedroogd hout dat u ongeveer 5 mm tussenruimte aanhoudt.

Mis nooit meer acties, nieuws en meer over houthandel Gadero

facebook gadero Ontdek ons op facebook voor speciale acties, Houthandel Gadero achter de schermen en leuke nieuwtjes

Youtube Gadero Hout TV Abonneer je op GaderoTV voor Doe het Zelf klustips, de Houtsoort van de maand, Hout Trends en meer

pinterest tuin inspiratie Volg ons op Pinterest voor inspiratie voor uw terras, schutting, overkapping, binnenvloer, meubels enz

blog gadero Bekijk de mooiste sfeerfoto's van tuinen tot houten vloeren op onze Instagram