Logo Gadero
inspiratieservice
Gadero TV

#220 Plantenbak van pallets maken

Gadero logo
Geschreven doorDemi
Geplaatst19-06-2019

In deze nieuwe Gadero TV #220 laat Ronny u zien hoe u een plantenbak kan maken met pallets. Pallets kunnen vaak hergebruikt worden en dit is slechts een van de vele mogelijkheden! Erg duurzaam als u het ons vraagt. 

Hergebruiken van hout

Bij Gadero zijn we het er over eens, wanneer u hout kunt hergebruiken moet u dit vooral doen! Niet alleen blaast u zo oud hout een nieuw leven in, maar hout is tegenwoordig erg schaars. Vanwege de schaarste schieten de prijs omhoog van de houtsoorten en is het bijna onmogelijk geworden om voor een fatsoenlijke prijs nog een goed product te krijgen. Dus ons advies: heeft u oud hout? Een oude pallet of iets anders? Gebruik dit vooral opnieuw!

Plantenbak Van Pallets

Gebruikte producten

Voor deze video is gebruik gemaakt van oude pallets! Deze zijn dus niet te bestellen via de website. Hieronder volgt een overzicht van alle gebruikte producten in deze aflevering:

Hoewel Ronny pallets hergebruikt, kunt u natuurlijk zelf ook pallets kopen. Bekijk hier ons assortiment houten pallets.

Stappenplan - kort

Benieuwd hoe u deze plantenbak precies in elkaar zet? Bekijk hier ons uitgebreide stappenplan. Liever even snel doorlezen hoe en wat? Bekijk hier het korte stappenplan.

 1. Haal de planken van de pallet los van de onderbalken. Doe dit met een breekijzer en een klauwhamer. Let op! Wel voorzichtig om zo veel mogelijk hout over te houden. 

 2. Haal de spijkers los door ze vanaf de onderkant met de hamer naar beneden te slaan. Doe dit zo recht mogelijk! En haal ze vervolgens aan de bovenkant los met de klauw van de klauwhamer.

 3. Zaag de planken op maar. Begin met een kort stukje haaks afzagen waarna je de lengte kunt bepalen. Ronny gebruikt planken van 56 cm. Daarna zagen we alle planken op 7 cm breedte op een zaagtafel zodat alle planken gelijk worden.

 4. Leg twee klosjes neer als ondersteuning voor de opbouw van de plantenbak. Leg op de klosjes vier planken naast elkaar, direct tegen elkaar aan. Dit worden de schotten en hier zijn vier van nodig.

 5. Plaats aan de boven- en onderkant van de planken een lat van 4 cm breed. Deze monteert u met 4x30 Torx schroeven om zo de plankjes vast te zetten. Schroef vast van buiten naar binnen. 

 6. Monteer daarnaast de latten aan de lange zijde van de schotten. Doe dit ook met de 4x30 mm schroeven. 

 7. Gebruik de overgebleven onderbalken van de pallets als staanders. Schroef er twee aan elkaar, zo krijgt u een robuuste paal waar de panelen/schotten aan vast kunnen worden gemonteerd. 

 8. Voordat u de hele constructie gaat vastzetten, wordt aangeraden eerst de panelen en staanders te schuren. Doe dit met korrel 120 op de schuurmachine. 

 9. Schroef de 4 panelen en 4 staanders in elkaar vanaf de achterzijde. Zo heeft u de schroeven niet in het zicht. Houdt een duimstok dikte aan bij het monteren en gebruik voor het schroeven 4x70 RVS 410 schroeven

 10. Maak met de overgebleven balkjes bevestigingspunten voor de bodem. Teken deze af en zaag ze vervolgens op maat. Monteer deze aan de onderkant zodat u hier de bodem in kunt monteren. Gebruik voor de bodem 3 plankjes en leg deze met een kleine tussenruimte uit elkaar. 

 11. Maak uw plantenbak af door aan de bovenzijde nog 4x een 45 graden hoeklatje te monteren voor een mooiere uitstraling. Zet deze hoeklatjes vast met de 4x70 RVS 410 schroeven. 

 12. Nu is het tijd voor het laatste gedeelte: het plaatsen van het worteldoek en het planten van de planten. Niet het worteldoek vast met een tacker en zorg ervoor dat het strak vast zit aan de binnenzijde. Daarna kunt u hier een plant/boom/bloemen naar wens in plaatsen. 

Voor deze video hebben wij een Viburnum ' Eskimo'  ook wel "sneeuwbal" genoemd als plant voor de plantenbak. Samen met 4 paar Zonneroosjes per bak. Gebruik voor het planten van deze sierheester zo'n 70 à 80 liter potgrond. U kunt uw eigen border samenstellen via de website van Yarinde (www.yarinde.nl). 

Plantenbak Van Pallets

Gebruikte materialen

Voor het maken van uw plantenbak zijn verschillende gereedschappen gebruikt. Deze hebben wij voor u op een rijtje gezet:

 • Duimstok

 • Schuurmachine (korrel 120)

 • Tacker

 • Accuboormachine

 • Cirkelzaag / Zaagtafel

 • Breekijzer

 • Klauwhamer

 • Potlood

Wilt u graag nog meer tuinmeubels maken? Bekijk dan eens onze klustips voor het maken van meubels

Meer Gadero TV afleveringen