Logo Gadero
inspiratieservice
Klustip

Plantenbak van oude pallets maken

Gadero logo
Geschreven doorLisanne
Geplaatst04-08-2022

Heeft u nog een paar oude pallets over? Maar vindt u weggooien zonde? Maak er dan een plantenbak van! Met oude pallets kunt u deze eenvoudig elkaar zetten en heeft u er nog lang plezier van.

Lees het stappenplan goed door voor u begint! Zo weet u zeker dat u uiteindelijk lang kunt genieten van uw plantenbak. 

Benodigdheden:

  • Duimstok

  • Schuurmachine (Korrel 120)

  • Tacker

  • Accuboormachine

  • Cirkelzaag/Zaagtafel

  • Breekijzer

  • Klauwhamer

  • Potlood

Plantenbak Van Pallets
1:30 uur voorbereiden
2 uur klussen
€50 - €100
Heel eenvoudig
1
Het losmaken van de pallet

Start door de pallet uit elkaar te halen. Dit doet u door eerst de planken van de pallet van de onderbalken los te maken. Doe dit met een breekijzer en een klauwhamer. Begin door de breekijzer onder het hout te zetten en het omhoog te wippen. Daarna kunt u met de klauwhamer de plank los maken. 

Let wel op! Wel voorzichtig, zodat u zoveel mogelijk hout overhoudt. 

2
De spijkers loshalen

Tik vervolgens de spijkers uit het hout met de klauwhamer. Zorg er voor dat u dit zo recht mogelijk doet. Staan de spijkers schuin? Sla ze dan eerst (voorzichtig) recht. Haal ze vervolgens aan de bovenkant los met de klauw van de klauwhamer. 

3
Planken op maat zagen

Zaag de planken op maat. Begin door eerst een stukje haaks af te zagen. U heeft in totaal 16 planken nodig voor uw plantenbak. Wij houden een vaste maat aan van 7 cm per plank. U kunt de planken doorzagen met een cirkelzaag of zaagtafeltje.

4
Schotten maken

Leg twee klosjes neer voor een stevige basis. Nu kunt u beginnen met het opbouwen van uw plantenbak. Leg op de klosjes vier plankjes naast elkaar, zonder tussenruimte. Dit is één van de vier schotten die zal worden gemaakt. 

Plaats daarna aan de boven- en onderkant van de plankjes een lat van 4 cm breed. Schroef deze aan de buitenste zijde vast met 4x30 mm Torx schroeven en werk vervolgens naar binnen toe. Zo zet u de planken goed vast. 

5
Latten monteren aan de zijkanten

Wanneer u alle schotten heeft voorzien van latten aan de boven- en onderzijde, kunt u verder gaan met de zijkanten van de schotten. Monteer de latten voor de lange zijde aan de achterkant. Zet ook deze latten vast met 4x30 mm schroeven.

6
Staanders maken

Maak van de overgebleven onderbalken de staanders. U kunt hiervoor twee onderbalken aan elkaar schroeven, zodat u een robuuste paal krijgt. Hier kunt u de panelen/schotten aan vast monteren voor een stevig geheel.

7
Schuren van de onderdelen

Voordat u alle delen aan elkaar gaat monteren is het verstandig deze eerst te schuren. Dit is eenvoudiger dan wanneer de gehele constructie al in elkaar zit. Wij hebben gekozen om het geheel te schuren met een schuurmachine, met korrel 120. 

8
De constructie vastschroeven

Nadat u alles heeft geschuurd kunt u de vier panelen en vier staanders in elkaar schroeven vanaf de achterzijde. Zo heeft u de schroeven niet in het zicht. Houdt bij het monteren van de panelen op de staanders een duimstok dikte aan. Schroef alles vast met 4x70 RVS 410 schroeven.

9
Bevestigingspunten voor de bodem

Maak met de overgebleven balken de bevestigingspunten voor de bodem. Teken de balken af en zaag ze op maat, zodat ze aan de onderkant kunnen worden gemonteerd. Daarna kunt u vanaf de binnenkant van de plantenbak drie plankjes monteren als bodem. Leg de planken met tussenruimte, zodat uw worteldoek goed kan ventileren.

10
Afwerking aan de bovenzijde

U kunt uw plantenbak afmaken door aan de bovenzijde vier 45 graden hoeklatjes te monteren. Dit zorgt voor een mooiere uitstraling. Monteer deze hoeklatten met de 4x70 mm RVS 410 schroeven. Vergeet ook deze delen niet te schuren. 

11
Worteldoek en planten plaatsen

Om uw plantenbak compleet te maken, is het tijd voor het planten van uw planten. Plaats eerst het worteldoek vast aan uw plantenbak. Deze kunt u vastnieten met een tacker. Zorg er wel voor dat deze straks vastzit aan de binnenzijde van uw bak. Hierna kunt u uw gewenste planten/bloemen planten!

Kies voor uw plantenbak zelf u planten uit! Via Yarinde kunt u eenvoudig zelf uw eigen borderpakket samenstellen. Zo heeft u altijd iets naar wens. Bezoek hun website: www.yarinde.nl voor meer informatie! 

Wilt u graag nog meer tuinmeubels maken? Bekijk dan eens onze klustips voor het maken van meubels

Gerelateerde klustips van Gadero