Gadero klustips

Wij adviseren u altijd met handige stappenplannen en montagetips

Gadero klustips

Plantenbak van oude pallets maken

Heeft u nog een paar oude pallets over? Maar vindt u weggooien zonde? Maak er dan een plantenbak van! Met oude pallets kunt u deze eenvoudig elkaar zetten en heeft u er nog lang plezier van.

Lees het stappenplan goed door voor u begint! Zo weet u zeker dat u uiteindelijk lang kunt genieten van uw plantenbak. 

Doe-het-zelf

Benodigdheden:

Duimstok
Schuurmachine (Korrel 120)
Tacker
Accuboormachine
Cirkelzaag/Zaagtafel
Breekijzer
Klauwhamer
Potlood

Voorbereidingstijd:

01:30

Bouwtijd:

02:00

Geschatte kosten:

50 - 100

Stap 1: "Het losmaken van de pallet"

Start door de pallet uit elkaar te halen. Dit doet u door eerst de planken van de pallet van de onderbalken los te maken. Doe dit met een breekijzer en een klauwhamer. Begin door de breekijzer onder het hout te zetten en het omhoog te wippen. Daarna kunt u met de klauwhamer de plank los maken. 

Let wel op! Wel voorzichtig, zodat u zoveel mogelijk hout overhoudt. 

Stap 2: "De spijkers loshalen"

Tik vervolgens de spijkers uit het hout met de klauwhamer. Zorg er voor dat u dit zo recht mogelijk doet. Staan de spijkers schuin? Sla ze dan eerst (voorzichtig) recht. Haal ze vervolgens aan de bovenkant los met de klauw van de klauwhamer. 

Stap 3: "Planken op maat zagen"

Zaag de planken op maat. Begin door eerst een stukje haaks af te zagen. U heeft in totaal 16 planken nodig voor uw plantenbak. Wij houden een vaste maat aan van 7 cm per plank. U kunt de planken doorzagen met een cirkelzaag of zaagtafeltje.

Stap 4: "Schotten maken"

Leg twee klosjes neer voor een stevige basis. Nu kunt u beginnen met het opbouwen van uw plantenbak. Leg op de klosjes vier plankjes naast elkaar, zonder tussenruimte. Dit is één van de vier schotten die zal worden gemaakt. 

Plaats daarna aan de boven- en onderkant van de plankjes een lat van 4 cm breed. Schroef deze aan de buitenste zijde vast met 4x30 mm Torx schroeven en werk vervolgens naar binnen toe. Zo zet u de planken goed vast. 

Stap 5: "Latten monteren aan de zijkanten"

Wanneer u alle schotten heeft voorzien van latten aan de boven- en onderzijde, kunt u verder gaan met de zijkanten van de schotten. Monteer de latten voor de lange zijde aan de achterkant. Zet ook deze latten vast met 4x30 mm schroeven.

Stap 6: "Staanders maken"

Maak van de overgebleven onderbalken de staanders. U kunt hiervoor twee onderbalken aan elkaar schroeven, zodat u een robuuste paal krijgt. Hier kunt u de panelen/schotten aan vast monteren voor een stevig geheel.

Stap 7: "Schuren van de onderdelen"

Voordat u alle delen aan elkaar gaat monteren is het verstandig deze eerst te schuren. Dit is eenvoudiger dan wanneer de gehele constructie al in elkaar zit. Wij hebben gekozen om het geheel te schuren met een schuurmachine, met korrel 120. 

Stap 8: "De constructie vastschroeven"

Nadat u alles heeft geschuurd kunt u de vier panelen en vier staanders in elkaar schroeven vanaf de achterzijde. Zo heeft u de schroeven niet in het zicht. Houdt bij het monteren van de panelen op de staanders een duimstok dikte aan. Schroef alles vast met 4x70 RVS 410 schroeven.

Stap 9: "Bevestigingspunten voor de bodem"

Maak met de overgebleven balken de bevestigingspunten voor de bodem. Teken de balken af en zaag ze op maat, zodat ze aan de onderkant kunnen worden gemonteerd. Daarna kunt u vanaf de binnenkant van de plantenbak drie plankjes monteren als bodem. Leg de planken met tussenruimte, zodat uw worteldoek goed kan ventileren.

Stap 10: "Afwerking aan de bovenzijde"

U kunt uw plantenbak afmaken door aan de bovenzijde vier 45 graden hoeklatjes te monteren. Dit zorgt voor een mooiere uitstraling. Monteer deze hoeklatten met de 4x70 mm RVS 410 schroeven. Vergeet ook deze delen niet te schuren. 

Stap 11: "Worteldoek en planten plaatsen"

Om uw plantenbak compleet te maken, is het tijd voor het planten van uw planten. Plaats eerst het worteldoek vast aan uw plantenbak. Deze kunt u vastnieten met een tacker. Zorg er wel voor dat deze straks vastzit aan de binnenzijde van uw bak. Hierna kunt u uw gewenste planten/bloemen planten!

Potgrond Universeel Tuinaarde 40 tm 70 Liter https://cdn.zilvercms.nl/http://gadero.zilvercdn.nl/uploads/webshop/Universele potgrond florentus.jpg
Wovar Torx Schroeven Verzinkt 4 x 30/70 mm https://cdn.zilvercms.nl/http://gadero.zilvercdn.nl/uploads/webshop/wovar-klusschroef-verzinkt-4x50mm.jpg
Wovar Tuin Schroeven RVS 410 - 4 x 70 mm - Doos 200 stuks https://cdn.zilvercms.nl/http://gadero.zilvercdn.nl/uploads/product/images/tuin-schroef-rvs-(1).jpg
Houten pallet 180 x 180 cm https://cdn.zilvercms.nl/http://gadero.zilvercdn.nl/uploads/product/images/Tuinscherm-180x180cm-pallet-hout.jpg
Wovar Anti-worteldoek 105 cm breed - Per 100 cm https://cdn.zilvercms.nl/http://gadero.zilvercdn.nl/uploads/webshop/gronddoek.jpg

Kies voor uw plantenbak zelf u planten uit! Via Yarinde kunt u eenvoudig zelf uw eigen borderpakket samenstellen. Zo heeft u altijd iets naar wens. Bezoek hun website: www.yarinde.nl voor meer informatie! 

Wilt u graag nog meer tuinmeubels maken? Bekijk dan eens onze klustips voor het maken van meubels

 

Mis nooit meer aanbiedingen, tips en trends van houthandel Gadero

facebook gadero Ontdek ons op facebook voor speciale acties, Houthandel Gadero achter de schermen en leuke nieuwtjes

Youtube Gadero Hout TV Abonneer je op GaderoTV voor Doe het Zelf klustips, de Houtsoort van de maand, Hout Trends en meer


pinterest tuin inspiratie Volg ons op Pinterest voor inspiratie voor uw terras, schutting, overkapping, binnenvloer, meubels enz

blog gadero Bekijk de mooiste sfeerfoto's van tuinen tot houten vloeren op onze Instagram