Logo Gadero
service
Gadero TV

#12 Verhoogde border maken van beton blokken

Geplaatst13-05-2017

In Gadero TV #12 staan betonnen muurelementen centraal. Er wordt een verhoogde border gemaakt van stapelblokken. Je kan hierbij kiezen voor een gladde, of gekloofde versie. De gekloofde stapelblokken geven een natuurlijke uitstraling. De meest voorkomende maat bij de stapelblokken is 12 x 12 cm. Naast de gebruikte stapelblokken uit de video hebben we bij Gadero natuurlijk nog veel meer soorten muurelementen en stapelblokken. Lees ook: Alles over stapelblokken.  

Onze tip om een strakke border te maken is om een lijntje te spannen op de plek waar de border komt. Zo weet je zeker dat het een rechte lijn blijft. De meeste borders zullen 2 of 3 lagen zijn, dit is afhankelijk van hoe hoog je hem zelf wilt maken. Gebruik tussen de de verschillende lagen steenlijm. Dit is makkelijk te gebruiken door wat water toe te voegen. Met een schepje smeer je vervolgens een dunne laag over de onderste laag stenen. Denk hierbij erom dat de lijm wat in het midden blijft, anders komt dit tussen de stenen uit wanneer je de volgende steen er op plaatst. 

Stapelblokken 15x15x60

Betonblokken op maat zagen

Niet alle muurelementen zullen direct in de border passen, maar moeten nog op maat gezaagd worden. Door de elementen op maat te zagen kunnen de blokken van de verschillende maten ook verspringen, zodat je een mooi effect krijgt. Om de betonblokken op maat te kunnen zagen heb je een slijper nodig die speciaal voor beton is. Onze tip bij het slijpen is om niet alleen gehoorbescherming te dragen, maar ook oogbescherming. Het beton kan namelijk wat spatten bij het slijpen. Teken voorafgaand aan het slijpen op het blok welk stuk er af moet, zodat hier geen fouten in gemaakt worden. 

Muurelementen verhoogde border

De border kan gevuld worden wanneer deze volledig is opgebouwd. Vul hem met potgrond, zodat je er later mooie planten en bloemen in kunt plaatsen.