Logo Gadero
service
Gadero TV

#32 Schutting plaatsen van losse planken

Gadero logo
Geschreven doorHanneke
Geplaatst11-09-2017

#32 Schutting plaatsen van losse planken

In deze Gadero TV staat het plaatsen van een schutting met horizontale planken centraal. Wij tonen wat handige tips, waardoor het plaatsen net wat handiger en sneller gaat. Er zijn geïmpregneerde planken van 270 x 14 cm, met een dikte van 1,6 cm gebruikt. Daarnaast kan dezelfde constructie ook gemaakt worden met hardhout of Lariks Douglas. Voor de palen is hardhout gebruikt. 

Wilt u hier meer over weten? Lees dan alles over welke hardhouten palen u moet gebruiken. 

In de video is er een schutting gemaakt met tien planken aan de voorkant en negen planken aan de achterzijde. Hierdoor krijgt u een schutting van 1.90 m hoogte, wat een ideale hoogte is zodat er niet meer overheen gekeken kan worden. 

Schutting plaatsen

Begin allereerst met het uitzetten van een strakke lijn met touw, op de plek waar de schutting moet komen te staan. Plaats vervolgens de eerste hoekpaal. Deze paal is het referentiekader voor de rest, dus neem hier goed de tijd voor. Een tip van ons is om op de grondboor met tape af te plakken hoe diep de gaten moeten, zodat elk gat even diep wordt. Ga daarnaast bij het gebruiken van de grondboor steeds op een andere positie staan, zodat de kans groter wordt dat u recht naar beneden graaft. Mocht u een paal hebben die niet verder de grond in wil, zaag dan aan het einde wanneer alle planken zijn gemonteerd de bovenkant er af met een handzaag. 

Schuttingplank grenen

Als advies geven wij mee om naast een grondboor ook een stootijzer te bestellen. Met een stootijzer kan gemakkelijk puin of harde stukken in de grond worden verwijderd. Ook kan met een stootijzer een paal gemakkelijk een paar centimeter worden verplaatst, naar de goede plek. Dit kan u doen door hem in de grond, naast de paal, te plaatsen en dan kan u hem een paar centimeter opzij duwen. 

Palen in de grond slaan

Voordat de eerste paal in de grond gaat, moet de gehele paal afgetekend worden. Begin bovenaan de paal met het aftekenen van de planken en werk vanuit hier naar beneden. Houd tussen de planken ongeveer 5 cm ruimte over, zodat u een mooie dichte schutting krijgt. Vervolgens kunnen de palen in de grond worden geplaatst. Voor de laatste paar centimeter kan u de paalhamer gebruiken. Hoeveel centimeter dit is, is afhankelijk van de grondsoort. Zorg er voor dat u niet te vaak op de paal slaat met de hamer, hierdoor beschadigt de paal. 

Schutting hout

Wanneer de paal begint te daaien, bijvoorbeeld door de grondboor of het gebruik van de paalhamer, kan u dit met onze tip weer recht krijgen. Gebruik hiervoor een lijmtang, die je stevig op de paal bevestigd. Door de tang stevig aan te draaien krijgt u een soort hefboomeffect, waardoor de paal iets gedraaid kan worden. Handig hierbij is om een tweede persoon direct de grond te laten aanvullen, waardoor de paal niet meer terug kan draaien. Om te zien of de paal waterpas staat is het handig om een hoekwaterpas te gebruiken. Zo kan u direct op beide zijdes zien of de paal recht staat. 

Planken monteren

Met de eerste schuttingplank kan u uitmeten hoe ver de laatste hoekpaal moet komen. Het is verstandig om dit eerst te doen, voor de planken worden gemonteerd op de palen. Houd vervolgens tussen de palen een afstand aan van ongeveer 70 tot 75 cm. Het is hierbij verstandig om vooraf uit te rekenen met welke afstand u goed uitkomt. Bijvoorbeeld bij een plank van 3 meter plaats je een paal na 75, 150 en 225 cm. 

Nadat alle palen in de grond staan kunnen de planken gemonteerd worden. Doe dit door als eerste de bovenste plank vast te schroeven. Een tip van ons is om aan de achterkant alvast planken neer te leggen om daar te gebruiken, zodat wanneer de voorkant dicht getimmerd is, u niet alle planken over de schutting heen hoeft te tillen. Werk vervolgens van onder naar boven. 

Schuttingplank grenen

Het is handig om een aantal klosjes te te zagen, van precies 5 cm breed. Deze kunt u tussen de planken leggen, om overal dezelfde afstand te houden. Gebruik voor de onderste plank de waterpas, zodat u zeker weet dat de planken recht worden gemonteerd. Zorg er voor dat de onderste plank niet direct op de grond wordt geplaatst, zodat de plank langer mee gaat. 

Mocht u de schutting in uw eentje willen plaatsen, maak dan gebruik van een knijpbare lijmtang. Hier kan u de plank mee vast zetten op de paal zonder hem vast te hoeven schroeven of een extra iemand nodig te hebben. Schroef de planken vast op eenderde en tweederde van de plank, voor extra stevigheid. Om inscheuren van de plank te voorkomen kan u er voor kiezen om de plank licht voor te boren. In de video zijn wovar schroeven gebruikt, van 4 x 50 mm. 

Achterkant schutting plaatsen

Nadat de voorzijde van de schutting is gemonteerd, gaat u verder met de achterkant. Het is ook bij de achterkant slim om een hoekpaal volledig af te tekenen. De truc om de plank precies in het midden van twee planken aan de voorkant te krijgen is door de plankbreedte door twee te delen en ook de tussenruimte door twee te delen. In de video worden planken van 14 cm gebruikt, in dit geval deelt u dus 14 door twee. De tussenruimte was 5 cm en deze deelt u ook door twee. Vervolgens telt u deze getallen bij elkaar op, in dit geval komt u uit op 9,5 cm. Meet dit af vanaf de bovenkant van de paal en dit wordt dan de bovenkant van de bovenste plank. Werk vervolgens op deze manier verder naar beneden.

Hardhout schuttingplanken

Wilt u meer weten over het bouwen van een schutting? Bekijk onze klustips over het plaatsen van een schutting.

Meer Gadero TV afleveringen