Tuinafscheiding
Tuinafscheidingen bestaan uit verschillende vormen en maten. Of je nu gaat voor volledige privacy of op zoek bent naar een manier om je tuin in secties te verdelen, Gadero helpt je verder! Bekijk hieronder ons uitgebreide assortiment schuttingen, tuinhekken, borderranden en natuurlijke tuinafscheidingen.
Ga snel naar
Materiaal
Tuinafscheidingen zijn verkrijgbaar in verschillende materiaalsoorten. Elke soort heeft zijn voor- en nadelen en prijskaartje. Welke het beste bij jou past is afhankelijk van jouw situatie, wensen en voorkeuren. We zetten hieronder alle specificaties op een rijtje.
Hout
Hout is een van de meest voorkomende materialen voor tuinafscheidingen. Denk bijvoorbeeld aan schuttingen en tuinhekken. Maar ook binnen deze categorie zijn er verschillen. De grootste verschillen zien we tussen hardhout en zachthout. Hardhout heeft een lange levensduur (20-25 jaar) en heeft weinig onderhoud nodig. Je maakt hiermee een duurzame keuze, maar dit zie je ook terug in de aanschafkosten. Zachthout, zoals Douglas, heeft een aanzienlijk kortere levensduur (7-15 jaar) en is gevoeliger voor houtrot en schimmels. De aanschafprijs ligt echter wel een stuk lager. Je kunt de levensduur van je zachthouten tuinafscheiding verlengen door deze te behandelen met een goede beits of te kiezen voor een geïmpregneerde variant.
Composiet
Naast hout is composiet een erg geliefd materiaal voor schuttingen en tuinhekken. Dit materiaal heeft dezelfde natuurlijke uitstraling als hout en voelt ook vrijwel hetzelfde. Echter is het gemaakt van een mix van houtvezels en hoogwaardig kunststof. Deze samenstelling heeft een zeer lange levensduur en is nagenoeg onderhoudsvrij. Ook ervaar je niet de nadelen van houtproducten zoals splinters, werking en kleurverschillen per plank. Kortom, wel de lusten, maar niet de lasten van hout. Dit maakt echter wel dat composiet aanzienlijk kostbaarder is.
Metaal
Ben je op zoek naar een heel andere uitstraling dan hout? Denk dan eens aan metaal. Bij Gadero vind je prachtige borderranden van staal, waaronder het zeer populaire cortenstaal. Metalen borderranden zorgen voor een strakke uitstraling van bijvoorbeeld je looppad of bloemenperk. Voor een meer natuurlijke uitstraling kun je kiezen voor flexibele cortenstaal borderranden. Hiermee creëer je eenvoudig organische vormen in je tuin en de roestbruine kleur van het cortenstaal geeft echt karakter.
Natuurlijk materiaal
Wil je je tuin zo natuurlijk mogelijk houden? Geen probleem! Wij bieden namelijk ook tuinafscheidingen aan van natuurlijk materiaal, zoals kokos-, bamboe- en hazelaarschermen. Daarnaast vind je bij ons ook gaas en stenen voor schanskorven en trellisschermen voor klimplanten. Maar denk ook aan kastanje hekken en palen voor een landelijk ogende omheining.
Schutting Tips & Inspiratie
Verschillende soorten tuinafscheidingen
Er bestaan verschillende typen tuinafscheidingen. Welke het meest geschikt is voor jou is afhankelijk van het doel van de afscheiding en de stijl die jouw voorkeur heeft. Hieronder bespreken we welke opties er zijn voor je tuin.
Schutting
Schuttingen worden voornamelijk gebruikt als erfafscheiding tussen twee woningen en zijn in verschillende maten en vormen verkrijgbaar. De bekendste is de klassieke houten schutting, maar overweeg ook eens een schutting van composiet of een combinatie van hout/composiet en beton voor een robuuste uitstraling. Met deze materialen kun je gaan voor zowel een klassiek, landelijke als een moderne, strakke look. Ga zelf aan de slag met losse schuttingplanken en schuttingpalen of maak het jezelf makkelijk met onze tuinschermen.
Hekwerk
Naast hoge tuinafscheidingen kun je bij Gadero ook terecht voor lage tuinhekken zoals (hard)houten tuinhekken, composiet tuinhekken, borderranden en kastanjehouten hekken. Elk heeft zijn eigen uitstraling, voor- en nadelen en prijskaartje. Ook vind je bij Gadero alle (ronde) palen die je nodig hebt voor je hekwerk. Naast een erfafscheiding kun je hekjes ook erg mooi integreren in je tuin. Denk hierbij aan het afschermen van bloemenperkjes en looppaden.
Gaaspaneel/schanskorf
Met gaaspanelen en schanskorven voeg je een natuurlijk element toe aan je tuinafscheiding. Onderbreek je schutting met een gaaspaneel waar je klimplanten tegen op laat groeien voor meer groen in je tuin. Of maak van een schanskorf en breuksteen een hele of halve schutting. Wil je echt creatief bezig zijn? Dan kun je er zelfs een zitbankje van maken. Een echte eyecatcher in je tuin!
Borderranden
Met borderranden kun je op een stijlvolle manier bepaalde secties van je tuin afscheiden, zoals looppaden of plantenperken. Dit kun je bijvoorbeeld doen met lage, (corten)stalen borderranden, middelhoge houten rolborders of door met stapelblokken kleine muurtjes te maken. Creëer eenvoudig strakke afscheiding of speel juist met meer organische vormen met flexibele borderranden. Zo versterk je de natuurlijk sfeer in je tuin.
Schutting inspiratie
Hoe plaats je een tuinafscheiding?
Een goede installatie van je tuinafscheiding draagt bij aan de duurzaamheid ervan. Je wilt namelijk niet dat bij de eerste windvlaag je omheining omver waait. Houd ook rekening met de hoogte van je afscheiding en of je hier een vergunning voor nodig hebt.
Zelf plaatsen
Tuinafscheidingen zijn over het algemeen vrij eenvoudig zelf te plaatsen en wij helpen je op weg met onze handige klustips, zoals schutting van beton en hout plaatsen, trellis schutting maken en tuinschermen plaatsen. Bekijk ook onze GaderoTV afleveringen voor meer bouwtips en informatie
Montage service
Laat je het plaatsen liever over aan echte vakmensen? Ook daarbij kunnen we je helpen! Stuur eenvoudig een aanvraag voor jouw tuinproject in via ons montage service formulier.
Onderhoud
Elk materiaalsoort komt met zijn eigen kwaliteiten en levensduur. Maar deze vallen en staan ook met het juiste onderhoud. Elk materiaal- en houtsoort heeft zijn eigen onderhoudsbehoefte, zorg er dus altijd voor dat je je verdiept in jouw specifieke materiaalsoort. Hieronder geven we je wat algemene informatie waar je mee kunt beginnen.
Schoonmaken van tuinafscheidingen
Voor elke soort tuinafscheiding geldt dat je het regelmatig moet schoonmaken. Bij de ene is dit vaker nodig van de ander, maar we raden aan dit circa eens per maand te doen. Met een zachte borstel verwijder je eenvoudig oppervlakkig vuil en met een doek, warm water en eventueel milde zeep kun je veel vlekken wegkrijgen. Blijf altijd uit de buurt van agressieve schoonmaakmiddelen als bleek. Dit kan de materialen snel aantasten waardoor ze beschadigen. Afhankelijk van het materiaal van je omheining raden wij ook aan om deze te behandelen om de levensduur te verlengen.