Wil je graag je vlonder schoonmaken, maar ben je benieuwd hoe? Door regen kan het zijn dat je houten vlonder glad is geworden als gevolg van groene aanslag, vuil en algen op uw terras. Maar gelukkig kun je dit zelf oplossen. Wij hebben een aantal tips. Hiermee kun jij zonder moeite je houten vlonder schoonmaken.
Je wilt graag tips voor houten vlonder schoonmaken? Je vlonder is bijvoorbeeld glad geworden door wisselende weersinvloeden en of de algen en groene aanslag. In dit blog vind je 3 tips om je houten vlonder of composiet vlonder schoon te maken.
Houten vlonder of composiet vlonder schoonmaken doe je zo: De eerste tip is goedkoop en simpel, maar toch effectief. Je kunt makkelijk je houten vlonder schoonmaken met schoon water en harde bezem. Let wel op dat je warm water gebruikt. Je kunt ook een zachte bezem gebruiken, het kan dan wel lastiger zijn om je houten terras te reinigen Het beste moment om dit te doen is na een regen- of hagelbui. Op deze manier kun je makkelijk oppervlakkige vlekken en bladeren van je composiet of houten vlonder schrobben. Je kunt het gebruik van een natuurlijk middel in combinatie met warm water overwegen. Lees dan goed de bijsluiter en let goed op dat je een natuurlijk materiaal gebruikt. Wij adviseren het niet om een hogedrukreiniger te gebruiken. Hiermee spuit je namelijk de houtnerven van het hout open, dit zorgt in de toekomst juist voor meer algen, vuil en groene aanslag op je vlonderplanken. Als je toch graag een hogedrukspuit wilt gebruiken, hanteer dan altijd een waaiervormige straal. Echter raden wij een hogedrukreiniger bij je vlonder te allen tijde af. Gebruik naast een harde bezem voor een terras van 12m2 zeker een emmer of vijf met water en eventueel een natuurlijk schoonmaak mengsel waarmee je op een milieuvriendelijk manier je vlonder kunt reinigen.
In de herfst, winter en in het voorjaar is het van belang om maandelijks je composiet of houten vlonders schoon te maken. Zo wordt de groei van algen voorkomen en verklein je de kans op groene aanslag. Bezem elke week oppervlakkig vuil en bijvoorbeeld bladeren af van je vlonder. Zo voorkom je toekomstige diepe vlekken. Afhankelijk van de ligging van je terras bepaal je hoe vaak je je terras moet schoonmaken. Heb je een houten terras op het zuiden? Hier is meer zon, wat minder snel zorgt voor gladde planken, dus hoef je dit logischerwijs minder vaak schoon te maken. Wanneer je een terras hebt met groeven is het belangrijk om steviger tussen de naden te vegen, met veel water en met de groeven mee. Doe dit tot je vlonder niet meer glad is wanneer je over de vlonderplanken loopt. Schimmel en meeldauw kunnen gladheid veroorzaken en het is vaak niet wenselijk op je vlonder. Verklein de kans op groene aanslag, schimmel en meeldauw door je oppervlak goed te ventileren. Houd hier dus rekening mee tijdens het plaatsen van je vlonderplanken!
De derde tip gaat over het kiezen van de juiste plank voor je composiet of houten vlonders. Er zit namelijk verschil tussen een glad geschaafde plank zonder groeven en een plank met groeven. Een glad geschaafde plank zonder groeven wordt namelijk minder glad dan een plank met groeven. Vlak geschaafde terrasplanken zijn namelijk makkelijker te reinigen. Hier spoelt vuil op je oppervlak vanzelf makkelijk van af. Kies bijvoorbeeld voor echt Bankirai of Ipé hardhout, deze nemen ook nog eens minder vocht en vuil op dan goedkoop hardhout zoals Keruing.
Je terras op 1 à 2% afschot leggen helpt vaak ook om het vuil sneller weg te laten spoelen. Dit is echter minimaal en niet altijd mogelijk. Wanneer je kiest voor kunststof composiet terrasplanken werkt de dakdelen op afschot leggen wel beter. De composiet planken zijn van zichzelf gevoeliger voor gladheid en daardoor beter te reinigen dan hout. Pas bij composiet (WPC) wel op met B-merken uit China, deze zijn vaak niet bestand tegen hoge temperaturen en vorst. Kies liever voor een A-merk zoals Easydeck, Elephant, Tuindeco of Megawood.
Voor ouderen die een houten terras gevaarlijk vinden, zijn er speciale, stroeve Resysta vlonderplanken. Deze zijn gemaakt van een restproduct genaamd zilvervlies hulzen met hoogste klasse C, als we kijken naar anti-slip. Deze terrasdelen nemen niets op, waardoor ze ook populair zijn op eilanden of aan zee. Deze terrasplanken hebben een garantie van 15 jaar en er wordt geen boom voor gekapt. Ze bestaan volledig uit natuurlijke materialen en je kunt ze zelfs met een naadloze clip leggen.
Inspiratie opdoen? Bekijk onderstaand Pinterest bord! Of bekijk ons assortiment vlonderplanken!