Wil je graag je vlonder schoonmaken, maar ben je benieuwd hoe? Door regen kan het zijn dat je houten vlonder glad is geworden als gevolg van groene aanslag, vuil en algen op uw terras. Maar gelukkig kun je dit zelf oplossen. Wij hebben een aantal tips. Hiermee kun jij zonder moeite je houten vlonder schoonmaken.
Je wilt graag tips voor houten vlonder schoonmaken? Je vlonder is bijvoorbeeld glad geworden door wisselende weersinvloeden en of de algen en groene aanslag. In dit blog vind je 3 tips om je houten vlonder of composiet vlonder schoon te maken.
De meest eenvoudige en milieuvriendelijke manier om je vlonder schoon te maken, is met warm water en een harde bezem. Hiermee verwijder je bladeren, oppervlakkige vlekken en beginnende aanslag.
Aanvullende tips:
Voeg een scheut natuurazijn of groene zeep toe aan het warme water voor een extra schoonmaakboost.
Vermijd agressieve chemische middelen; deze kunnen je vlonder en de natuur beschadigen.
Schrob altijd met de nerf van het hout mee voor het beste resultaat.
Gebruik géén hogedrukreiniger: die kan de houtstructuur beschadigen, waardoor vuil en algen zich juist sneller hechten. Als je er toch één gebruikt, kies dan een waaiervormige straal op lage druk, op minstens 30 cm afstand.
Voorkomen is beter dan genezen. Maak je vlonder regelmatig schoon, vooral in vochtige seizoenen zoals herfst, winter en vroege lente.
Onderhoudstips:
Veeg wekelijks bladeren en vuil weg.
Reinig maandelijks intensiever met water en een bezem.
Controleer regelmatig op schimmel of mosvorming, vooral in de groeven.
Ventileer het terras goed door planken met ruimte ertussen te leggen of drainage toe te passen.
Heb je een vlonder met groeven? Reinig dan grondig tussen de naden met een smalle borstel.
Niet elke vlonderplank is even onderhoudsvriendelijk of veilig bij nat weer.
Kies bewust:
Glad geschaafde planken zijn makkelijker schoon te maken en worden minder snel glad dan planken met groeven.
Hardhoutsoorten zoals Bankirai of Ipé zijn duurzamer en nemen minder vocht en vuil op dan goedkopere houtsoorten zoals Keruing.
Leg je vlonder met een lichte helling (1–2%), zodat water en vuil vanzelf wegspoelen.
Composiet planken zijn vaak gladder, kies daarom voor A-merken (zoals Easydeck, Elephant, Tuindeco of Megawood) die bestand zijn tegen hitte en vorst.
Voor ouderen of mensen met beperkte mobiliteit zijn er stroeve vlonderplanken, zoals Resysta. Deze zijn gemaakt van natuurlijke materialen (zilvervlieshulzen), hebben een hoge antislipwaarde (klasse C) en zijn onderhoudsvriendelijk. Ze zijn waterafstotend, duurzaam en milieuvriendelijk – ideaal voor bij zwembaden of aan zee. Ben je op zoek naar ideeën voor je terras of balkon? Bekijk dan onze vlonder inspiratie pagina of ontdek ons ruime assortiment aan vlonderplanken!