Logo Gadero
inspiratieservice
Gadero TV

#51 Bestrating: alles over Grind en Split voor een oprit of looppad

Gadero logo
Geschreven doorGerjan
Geplaatst31-01-2018

Aflevering 51 van Gadero TV gaat deze keer niet over hout, maar over sierbestrating! Onze sierbestrating-specialist Gerjan Zijl vertelt alles over Grind en Split. Welke maatvoeringen zijn er beschikbaar? Wat is het verschil tussen grind en split en hoe legt u het aan?

Verschil tussen grind en split

Over het algemeen zit er 1 groot verschil tussen grind en split. Split is erg hoekig en scherp. Dit is afgesleten breuksteen uit gebergten uit heel Europa en heeft als voordeel dat het erg stabiel ligt op een oprit of looppad. Ook is split goedkoper dan grind en is er veel meer keuze in kleuren en maten. In de video laten we de meest populaire soorten split zien.

Grind is glad en rond. Het grootste voordeel van grind is dat het, dankzij de ronde gladde vorm, bijna geen groene aanslag aan zich laat hechten. Daarnaast laat grind erg makkelijk water door, waardoor er minder snel overlast komt van water. Een nadeel van grind is dat het minder stabiel ligt en meer lawaai maakt als u er overheen loopt.

Grind of split aanleggen

Voor het aanleggen van grind en split moet u rekening houden met de laagdikte. Voor een oprit adviseren wij een laagdikte van 6 tot 8 cm grind. Werk bij een oprit altijd met grindmatten onder uw grind of split voor stabiliteit. Voor een siertuin hoeft u slechts een laagdikte van 4-5 cm aan te houden. Dit wordt namelijk niet belast en dient alleen om grond af te dekken. Tot slot raden wij aan om voor een looppad een laagdikte van 5-6 cm aan te houden. 

Wilt u stap voor stap weten hoe u en oprit van grind of split aanbrengt? Bekijk dan de Klustip - Oprit met grind of split aanbrengen