Bij de keuze voor de materiaalsoort van gevelbekleding is onderhoud en de levensduur een belangrijke factor. Niet alle materiaalsoorten hebben evenveel onderhoud nodig. Ook de levensduur van de materiaalsoorten kan erg van elkaar verschillen. In deze blog lees je hoe je verschillende materiaalsoorten gevelbekleding, zoals kunststof en hout kunt onderhouden, wat de levensduur hiervan is en hoe deze zo veel mogelijk verlengd kunnen worden.
De levensduur van houten gevelbekleding is afhankelijk van hoe goed het hout bestand is tegen verschillende weersinvloeden, schimmels en bacteriën. De duurzaamheid van hout wordt aangegeven met een duurzaamheidsklasse. Er zijn vijf duurzaamheidsklassen. Duurzaamheidsklasse 1 is het meest duurzaam en duurzaamheidsklasse 5 is het minst duurzaam. Meer informatie over de duurzaamheidsklassen lees je in onze blog “Duurzaamheidsklasse hout”.
De meeste naaldhoutsoorten zijn niet geschikt om onbehandeld te gebruiken als gevelbekleding. Hiervoor moet het hout meestal eerst behandeld worden. Bijvoorbeeld door impregnatie. Het hout krijgt daarmee een levensduur van circa 10 - 15 jaar. Dit verschilt per houtsoort en behandeling.
Thermowood is geen houtsoort, maar een behandeling om het hout te verduurzamen. Omdat het hout na behandeling minder werkt en licht in gewicht is, is het ideaal om te gebruiken als gevelbekleding. Bij thermische modificatie worden houtsoorten als Grenen, Vuren, Ayous en Fraké met stoom verwarmd. Dit zorgt ervoor dat de chemische structuur van het hout verandert en er minder vocht in het hout zit. Het hout is hierdoor beter bestand tegen houtrot en schimmels, waardoor het een langere levensduur heeft. Thermo hout heeft een levensduur van circa 25 jaar.
Hardhouten gevelbekleding heeft onbehandeld een levensduur van circa 20 - 25+ jaar. Het hoeft niet behandeld te worden om gebruikt te kunnen worden als gevelbekleding, maar dit is wel mogelijk. Hier wordt vaak voor gekozen om het vergrijzingsproces van het hout te vertragen.
Kunststof gevelbekleding heeft een lange levensduur. Het gaat zo’n 25 jaar of langer mee. Het grote voordeel van kunststof gevelbekleding is dat het niet behandeld hoeft te worden en het weinig onderhoud nodig heeft. Het is zeer goed bestand tegen verschillende weersinvloeden en UV-zonlicht.
De levensduur van je gevelbekleding kan je aanzienlijk verhogen door correcte montage, behandeling met verf, olie of beits en regelmatige reiniging.
Het verlengen van de levensduur van houten gevelbekleding begint al bij de montage. Het is belangrijk dat houten gevelbekleding voldoende ventilatie krijgt. Bij verticale gevelbekleding maak je gebruik van dubbel regelwerk. Zorg ervoor dat de latten 1,5 keer de dikte van de gevelplank zijn en plaats deze maximaal 50 cm hart op hart van elkaar. Bij gevelbekleding dat je horizontaal monteert, plaats je de latten verticaal op de gevel.
Houd bij voorkeur 30 cm vrij tussen het hout en het maaiveld. Hierdoor blijft het hout vrij van opspattend vuil en vocht.
De levensduur van houten gevelbekleding kan ook verlengd worden door het hout te behandelen. Bijvoorbeeld door impregnatie, verf of beits. Het hout wordt hierdoor beter beschermd tegen weersinvloeden waardoor de levensduur wordt verlengd.
Een houten gevel maak je het beste schoon met een zachte borstel of spons en water. Hiermee verwijder je vuil, algen en zand van je gevel. Maak een houten gevel niet schoon met een hogedrukreiniger. Je beschadigt hierdoor vezels en eventueel de verf. Het oppervlak gaat hierdoor openstaan, waardoor vuil zich makkelijker aan het hout hecht.