Een bamboe schutting is een verrijking voor je tuin en een zeer duurzame keuze. Met dezelfde kwaliteiten als tropisch hardhout en een natuurlijke uitstraling creëer je eenvoudig een heerlijk tropisch karakter. Onze bamboe tuinschermen zijn gemaakt van verzinkt stalen profielen waartussen bamboe stokken zijn bevestigd. Dit zorgt voor een stevig paneel en speels effect.
8 producten
Wat zijn bamboe schutting panelen en waar dien je rekening mee te houden met dit type schuttingen? En wat heb je nodig om deze tuinschermen te bevestigen? We vertellen het je hieronder.
Wat is bamboe? Eigenlijk is het geen houtsoort, maar een grassoort. Toch deelt het verschillende kenmerken met tropisch hardhout. Bamboe heeft namelijk een lange levensduur en een hoge hardheid, wat het een duurzaam materiaal maakt. Daarnaast groeit het zeer snel en neemt het tijdens het groeien Co2 en fijnstof op. Onze bamboe schuttingen zijn veelal gemaakt van Moso horizontale bamboe spiesen, deze kunnen wel tot 1 meter per dag groeien! Bamboestokken hebben 4-5 jaar nodig voor ze volgroeit zijn en geoogst kunnen worden. Dat is ontzettend snel, zeker wanneer je het vergelijkt met hardhout dat 50-100 jaar nodig heeft. En alleen de volgroeide stammen van de bamboeplant worden geoogst. Op deze manier sterft de plant niet en kan het door blijven groeien. Zo ontstaat er dus geen ontbossing. Ook qua uitstraling is bamboe een goed alternatief voor hardhout, want het heeft ook een tropisch karakter.
Maar bamboe schermen kennen ook enkele nadelen. Deze zijn namelijk gevuld met holle bamboestokken, deze kunnen verticaal splijten wanneer het vriest. En er kunnen zwarte vlekken ontstaan wanneer het lang aan vocht wordt blootgesteld, zorg er dus voor dat het goed kan drogen. Bamboe is waarschijnlijk niet het eerste materiaalsoort waar je aan denkt bij het uitkiezen van een nieuwe schutting, maar met deze voordelen zeker het overwegen waard!
Bamboe schutting panelen kunnen op dezelfde manier bevestigd worden als andere tuinschermen in stalen frame. We raden aan hardhouten palen te gebruiken en eventueel het deel dat de grond ingaat te behandelen met teer. De bamboe tuinschermen bevestig je eenvoudig met L-vormige hoekjes op 3 of 4 punten (boven, midden en onder) aan de hardhouten palen. Voor bevestiging aan het metalen frame gebruik je 4.8 x 25 mm schroeven.
Een bamboe schutting zorgt voor een tropische en exotische sfeer in je tuin. Bij Gadero vind je verschillende afmetingen en varianten om je schutting naar geheel eigen stijl in te richten. Hieronder benoemen we een aantal voorbeelden.
Onze bamboe tuinschermen komen veelal in een stalen frame. De rij bamboestokken is zo dicht dat privacy gegarandeerd is. De panelen met een kader van verzinkt staal geven een stoere look, waar een bamboe schutting met frames van cortenstaal juist een rustieke uitstraling geven. En voor een natuurlijke sfeer raden wij aan om het te combineren met veel beplanting. Groene struiken of juist kleurrijke planten als Japanse esdoorns zijn een prachtige combinatie met bamboestokken.
Daarnaast bieden wij ook halve bamboe tuinschermen aan. Hiermee kun je creatief aan de slag. Gestapelde panelen van half formaat staan erg karakteristiek en bieden veel privacy. Of combineer halve schermen met trellispanelen voor een speels effect. Ook leuk om toe te voegen aan je bestaande schutting.
Wil je je bamboe schutting goed onderhouden om van een lange levensduur te genieten? Wij geven je een aantal tips om je op weg te helpen.
Net als andere houtsoorten kan bamboe gaan vergrijzen of lichter van kleur worden door de invloed van uv straling, vocht en wind. Bamboe is een sterk materiaal, maar het is wel mogelijk dat de bamboe stokken verticaal gaan splijten door vorst. Maar maak je geen zorgen, dit heeft geen invloed op de duurzaamheid van de schermen. Je kunt de bamboestokken beschermen en de kleur langer behouden door ze periodiek te behandelen met een blanke lak of speciale bamboe beits. We raden aan dat je bamboe tuinschermen die in de volle zon of juist op een vochtige plek staan vaker behandeld om de kwaliteit te waarborgen.
Begin met je bamboe schutting stofvrij maken met een zachte borstel. Maar vervolgens de rij bamboestokken schoon met een emmer water of de tuinslang. Gebruik eventueel een mild schoonmaakmiddel indien dit nodig is. Test dit vooraf wel even op een onopvallende plek. Laat de bamboestokken goed drogen. Vervolgens kun je de olie aanbrengen met een kwast. Laat deze laag goed drogen voor je de volgende laag aanbrengt. Wij raden aan 2-3 lagen aan te brengen.
Het plaatsen van bamboe tuinschermen is eenvoudig zelf uit te voeren wanneer je enige klus ervaring hebben.
Ook voor een bamboe schutting is het van belang dat je een sterke fundering plaatst. Wij raden hiervoor hardhouten palen aan, ipv zachthouten palen. Palen van hardhout zijn namelijk veel beter bestand tegen weersinvloeden en gaan dus langer mee. Daarnaast kun je ervoor kiezen om de tuinschermen tussen betonpalen te plaatsen. Dit geeft een zeer bijzondere uitstraling.
Zorg voor je begint dat je alle benodigdheden klaar hebt liggen. Dit betreft ook behandelde palen, indien nodig. Maak met uitzettouw een uitlijn waar de schutting moet komen te staan. Bereken aan het de hand van het formaat van je tuinschermen waar de palen moeten komen staan. Graaf vervolgens met een grondboor gaten. Voeg eventueel snelcement toe voor extra stevigheid (maak de gaten dan iets groter). Plaats de palen in de grond. Je bevestigd de frames aan de palen met de 3 of 4 L-vorige hoekjes aan de bovenkant, het midden en de onderkant. Boor de gaten voor in zowel de paal als het frame en bevestig deze met 4.8 x 25 mm schroeven. In tegenstelling tot een houten schutting kun je deze bamboe tuinschermen wel op de grond plaatsen. Zo heb je geen doorkijk onder de schutting.
Liever je bamboe schutting laten plaatsen? Met hulp van onze montage professionals staat je schutting in no time als een huis! Plaats nu je aanvraag en laat ons je oude schutting vervangen door een bamboe schutting van hoogwaardige kwaliteit.
Een bamboe schutting kopen tegen scherpe prijzen doe je bij Gadero! Toch liever nog een blik werpen op onze andere type schuttingen? Bekijk dan ook onze houten schuttingen, composiet schuttingen of natuurlijke schuttingen.