Het is prachtig weer en dus de ideale tijd om in de tuin te werken. Als u deze zomer uit eigen tuin wilt eten is nu het perfecte moment om te beginnen! Nu de nachtvorst grotendeels verdwenen is, kunnen uw groente en fruit stekjes de tuin in. Maar dan heeft u wel eerst een plek nodig om deze plantjes te gaan kweken. Bovendien moet er na het planten nog het een en ander gebeuren voordat u van uw eerste eigen oogst kunt eten.
Waar te beginnen? Dat vertellen wij u in deze blog!
Het begint allemaal met het aanleggen van een moestuin. In deze blog leggen wij u in een kort stappenplan uit hoe u dit het beste kunt doen. Wij raden u aan om te beginnen met een moestuinbak, lekker overzichtelijk en eenvoudig zelf te maken! Meer informatie nodig? Lees dan ook onze uitgebreide klustip zelf een houten moestuinbak maken.
Kies een beschutte plek, waar ongeveer de helft van de dag de zon schijnt.
Ga na hoeveel planten u wilt gaan verbouwen en pas de grootte van uw moestuinbak daarop aan.
Maak zelf een moestuinbak of koop voor het gemak een kant-en-klare moestuinbak. Ook een moestuinbak op poten, dus een verhoogde moestuin is mogelijk.
Vul de moestuinbak met aarde, bijvoorbeeld biologische moestuingrond. Zo zorgt u voor de ideale voedingsgrond voor uw groente en fruit.
De eerste stap is nu gezet: uw moestuinbak is klaar voor gebruik! Maar hoe nu verder? Hieronder leggen wij u meer uit over welke planten u in uw moestuin kunt plaatsen en wanneer u dit het beste kunt doen.
Wanneer moestuin zaaien? Wanneer u iets in uw moestuin zaait hangt af van de plantensoort die u in gedachten heeft. Het is daarom handig om een zaaikalender te raadplegen. Dan weet u dat dit de optimale tijd is voor uw plantjes om te gaan groeien en voorkomt u teleurstelling. Zo kunt u pluksla, andijvie en spinazie in april/mei al in de grond zetten, maar moet u met bloemkool en bepaalde soorten sla nog even wachten tot de nazomer. Met welke planten in de moestuin beginnen? Als dit de eerste keer is dat u aan een moestuin begint is het aan te raden om met makkelijke planten, zoals courgette, munt, peterselie of aardbeien, te beginnen. Houd er wel rekening mee dat aardbeien en munt kunnen gaan woekeren. Zet deze dus in een aparte moestuinbak of in een pot, anders zit uw tuin er binnen no time vol mee. Lees ook goed de zaaiinstructies om te kijken hoeveel afstand de planten nodig hebben.
Welke planten bij elkaar in de moestuin? U kunt niet zomaar alle planten bij elkaar zetten. Sommige planten versterken elkaar, terwijl andere elkaar het leven zuur maken. Zo zijn wortels en uien een goede combinatie, maar is het niet handig om wortel en rode biet bij elkaar te zetten. Ook kunt u sla en peterselie beter niet te dicht bij elkaar planten. Bekijk goed welke planten goed bij elkaar passen, zodat u een mooie bloeiende moestuin krijgt.
Om de kans op succes te vergroten is het aan te raden om uw moestuinplantjes eerst binnen te laten ontkiemen. Pas als de plantjes groot genoeg zijn plaatst u ze in uw nieuwe moestuinbak. Grotere plantjes zijn al iets sterker en beter bestand tegen het buitenleven, dus heeft u een grotere kans op een succesvolle oogst. Wanneer u de planten buiten kunt zetten? Dat staat aangegeven op de meeste zaaikalenders.
Uw moestuinbak staat nu met plantjes en al in de tuin, eigenlijk gaat het leukste nu beginnen want uw plantjes gaan nu groeien! Uw moestuin heeft eigenlijk elke dag een beetje van uw aandacht nodig. Als u elke dag (of om de paar dagen) een klein beetje doet in een moestuin helemaal niet zoveel werk. Denk er vooral aan om regelmatig onkruid te wieden en ervoor te zorgen dat de planten voldoende water krijgen.
De grootste uitdaging van een moestuin is om uw groente en fruit lang genoeg te beschermen tegen ongedierte zodat u het zelf op kunt eten. Het is nogal frustrerend om uw moestuin met veel liefde verzorgd te hebben, om vervolgens uw bijna volgroeide aubergine aangegeten door slakken te zien hangen. Natuurlijke manieren om uw moestuin te beschermen Er zijn veel trucs om je moestuin tegen ongedierte te beschermen. Zo kun je bepaalde planten plaatsen om ongedierte af te schrikken. Afrikaantjes hebben als bijnaam ‘stinkertjes’, vanwege hun niet zo aangename geur. Maar deze geur houdt ook aaltjes, witte tomatenvliegen en mieren op afstand! Ook slakken houden niet van sterke geur, hier schijnt knoflook goed tegen te helpen. Dus een knoflook plantje misstaat niet in uw moestuin.
Slakken zijn sowieso nogal een hardnekkig probleem voor de moestuin. Een strook scherp zand of schelpen rond uw moestuinbak helpt om deze alleseters op afstand te houden. Een andere natuurlijke manier om uw planten te beschermen is door ze in te besproeien met brandnetelthee, dit kunt u ook preventief doen.
Katten in de moestuin Heeft u last van katten in de moestuin? Katten houden van losse aarde zodat ze makkelijk kunnen graven. U maakt de tuin minder aantrekkelijk als u satéprikkers in de grond steekt.
Biologische bestrijdingsmiddelen Het kan zijn dat u een hardnekkige plaag heeft in uw tuin. Belangrijk is dat u vroeg in het seizoen, dus eigenlijk al in maart, begint met de bestrijding van ongedierte. Als u echt alles geprobeerd heeft, kunt u ook nog kiezen voor biologische bestrijdingsmiddelen. Voorkom chemische bestrijdingsmiddelen voor de gezondheid van uw planten. Na een paar maanden is het dan tijd om te oogsten! Heeft u al zin om aan uw eigen moestuin te beginnen? Bij Gadero vindt u verschillende kant-en-klare moestuinbakken om direct aan de slag te gaan. Bovendien hebben we ook voldoende tuinhout, zoals steigerhouten of Lariks Douglas planken, om zelf een moestuinbak op maat te maken. Zo eet u deze zomer ook uit eigen tuin!